Αυτή θα είναι η νέα πλατεία των Ιωαννίνων… | Epirus World

Αυτή θα είναι η νέα πλατεία των Ιωαννίνων…

Μία νέα πλατεία για τα Γιάννινα σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Παύλος Βλαστός και Γεωργίνα Παπαγεωργίου, οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Δήμος. Τα σχέδια παρουσιάστηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Δήμο Ιωαννιτών μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα είναι όλα έτοιμα ώστε το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας να υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι το έργο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής το 1ο βραβείο παίρνουν οι αρχιτέκτονες Παύλος Βλαστός και Γεωργίνα Παπαγεωργίου (και οι δύο Γιαννιώτες), το 2ο βραβείο η Λένα Σιόντη και η Καλλιόπη Χουρμουζιάδου και το 3ο βραβείο ο Ανδρέας Νικολοβγένης. Δύο έπαινοι αποδίδονται στον Θεόδωρο Μακρίδη και την Ειρήνη Ανδρουτσοπούλου αντίστοιχα.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, με αναπληρωτή τον καθηγητή Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Πανέτσο, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού ΑΠΘ Νικόλαος Καλογήρου (με αναπληρωτή τον αρχιτέκτονα Θ. Μακροπόδη), ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Ησαΐας (με αναπληρώτρια την αρχιτέκτονα Άννα Μελανίτου), και ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Λαμπρόπουλος (με αναπληρωτή τον αρχιτέκτονα Τηλέμαχο Ανδριανόπουλο). Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών, συμμετείχε ο αρχιτέκτονας της Τεχνικής Υπηρεσίας Λευτέρης Τσουκανέλης (με αναπληρώτρια τη Μαρία Χατζηαντωνίου).

Για μια δικαίωση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην προκήρυξη ανοιχτού διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έκανε λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ, Αλέκα Αλεξοπούλου.

“Πρέπει να συγχαρώ το Δήμο για την επιλογή του και πιστεύω πως μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε η Επιτροπή το έργο θα ολοκληρωθεί αποδίδοντας χαρακτήρα σε ένα δύστροπο χώρο”, τόνισε.

Ο Δημήτρης Ησαΐας από τη μεριά του κάλεσε τους πολίτες να μη βιαστούν να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα όταν αυτό ολοκληρωθεί γιατί “αν η ανάπλαση της πλατείας θα είναι επιτυχημένη ή όχι θα το δείξει ο χρόνος”.

Ο Θανάσης Λαμπρόπουλος επισήμανε πως κατά τη γνώμη του θα δημιουργηθεί μια “εμβληματική πλατεία αντάξια της ιστορίας της πόλης”.

Τέλος, ο Λευτέρης Τσουκανέλης, αναφέρθηκε στην κεντρική ιδέα της πρότασης που έλαβε το πρώτο βραβείο η οποία “επαναφέρει την πλατεία ως ένα ελεύθερο και μεγάλο κεντρικό χώρο τον οποίο αντιμετωπίζει ως ένα ενιαίο σύνολο με τη Λεωφόρο Δωδώνης και το χώρο εξωτερικά του κτιρίου της Περιφέρειας Ηπείρου”.
epiruspostShare on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου