Αποκαλυπτήρια για την πλατεία… Παρουσιάστηκαν όλα τα αρχιτεκτονικά σχέδια! | Epirus World

Αποκαλυπτήρια για την πλατεία… Παρουσιάστηκαν όλα τα αρχιτεκτονικά σχέδια!

Τα είκοσι τρία αρχιτεκτονικά σχέδια που κατατέθηκαν για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Ιωαννίνων «αποκαλύφθηκαν» πλέον στο κοινό της πόλης. Τα σχέδια παρουσιάζονται σε έκθεση που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο. Την τιμητική του βέβαια είχε το σχέδιο που κέρδισε το πρώτο βραβείο, το οποίο παρουσιάστηκε αναλυτικά από την αρχιτεκτονική ομάδα που το εκπόνησε. Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ανοίγοντας την έκθεση υπερασπίστηκε την επιλογή των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, καθώς προάγουν την συμμετοχή και μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες δίνουν ένα άριστο αποτέλεσμα.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο που πήρε το πρώτο βραβείο θα μετατραπεί σε μελέτη, όπως άλλωστε προβλέπονταν από τους όρους του διαγωνισμού. Απώτερος σκοπός προφανώς είναι να αποτελέσει ένα από τα έργα που θα δρομολογηθούν, καθώς η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας περιλαμβάνεται και στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης, με προυπολογισμό δύο εκατομμύρια.

Η βασική αρχή, του σχεδίου, όπως αναλύθηκε από τους αρχιτέκτονες, περιέχεται στην λέξη ενοποίηση.



Ενοποίηση της κεντρικής πλατείας με τον χώρο της Περιφέρειας, τους πεζοδρόμους, την Όαση αλλά και το πάρκο που βρίσκεται πλησίον.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της όμως είναι η «κατάργηση» του δρόμου. Όχι με την κυριολεκτική έννοια βέβαια. Η Λεωφόρος Δωδώνης, ο κεντρικός άξονας που συνήθως παρουσιάζει και αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο δεν θα υφίσταται όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Θα είναι στο ίδιο επίπεδο με την ενοποιημένη πλέον πλατεία, δεν θα υπάρχει η διαχωριστική νησίδα, ενώ θα καταργηθούν όλες οι θέσεις στάθμευσης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η πλατεία θα ενοποιηθεί με τον χώρο μπροστά από την Περιφέρεια, προκειμένου να αναδειχθεί και το κτίριο, ενώ θα απομακρυνθούν ορισμένα από τα μεγάλα δέντρα που υπάρχουν σήμερα.

Στα δύο άκρα της πλατείας θα δημιουργηθούν δύο μεγάλοι χώροι πρασίνου. Εκεί θα φυτευθούν και δέντρα ώστε να δίνουν την ίδια αίσθηση με έναν πλάτανο στην πλατεία του χωριού.

Στην έκθεση που θα είναι ανοιχτή μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη παρουσιάζεται το σύνολο των σχεδίων που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό. Μια μικρή γεύση, μέσα από φωτογραφίες μπορείτε να πάρετε εδώ
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου