Ποιά προϊόντα της Ηπείρου είναι ΠΟΠ... | Epirus World

Ποιά προϊόντα της Ηπείρου είναι ΠΟΠ...

Πολλά είναι τα προιόντα εξαιρετικής ποιότητας που παράγονται στην Ήπειρο.. Όμως είναι ελάχιστα αυτά που έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να πάρουν Ονομασία Προέλευσης ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Πρόκειται για δύο... διακρίσεις που δίνουν ταυτότητα στα προιόντα και παράλληλα προστιθέμενη αξία. Ο κατάλογος των ηπειρωτικών προιόντων που ανήκουν στα προστατευόμενα αποτελείται από τυριά, ελιές και κρασιά!

Τα προιόντα λοιπόν που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Ευρωπαικής Ένωσης, είναι αναγνωρίσιμα από τους καταναλωτές και έχουν ικανοποιητική παρουσία στην αγορά είναι τα ακόλουθα:

• Η Κονσερβολιά Άρτας, προϊόν Π.Γ.Ε η οποία παράγεται μόνο στην περιοχή της Άρτας,

• Το Ελαιόλαδο Πρέβεζας, προϊόν Π.Γ.Ε, το οποίο παράγεται μόνο στην περιοχή της Πρέβεζας,

• Το τυρί Μετσοβόνε, προϊόν Π.Ο.Π, το οποίο παράγεται μόνο στην περιοχή των Ιωαννίνων,

• Τα τυριά ΦΕΤΑ, ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΈΡΑ, ΓΑΛΟΤΥΡΙ, προϊόντα Π.Ο.Π, τα οποία παράγονται και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

• Οίνοι Π.Ο.Π Ζίτσα και Οίνοι Π.Γ.Ε

Πριν λίγες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς συμμετείχε στην ευρωπαική συνάντηση για τα προϊόντα ποιότητας του δικτύου AREPO, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Το δίκτυο εκπροσωπεί περισσότερες από 700 ενώσεις παραγωγών και περισσότερο από το 50% των Γεωγραφικών Ενδείξεων των Ευρωπαϊκών Περιφερειών. Σκοπός του AREPO είναι η προάσπιση και η προώθηση των συστημάτων ποιότητας της Ε.Ε., όπως η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) κ.ά. Επίσης σκοπός είναι η προστασία των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών, από τους οποίους μόνο το 15% δυστυχώς γνωρίζουν ποια προϊόντα προστατεύονται από Γεωγραφική Ένδειξη.

Κατά τις εργασίες της Συνάντησης του Δικτύου AREPO στις Βρυξέλλες συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη νέα ΚΑΠ αλλά και ζητήματα όπως ο ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός, η προστασία των προϊόντων από οικονομικά προβλήματα του κλάδου (όπως για το γάλα) και των παραγωγών που δραστηριοποιούνται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Ευρώπης. Επίσης τέθηκαν ζητήματα σύνδεσης των ποιοτικών σημάτων με την τοπική κοινωνία και την οικονομία.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου