Τι σχεδιάζει ο Δήμος στην παραλίμνιο.. Νέος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός! | Epirus World

Τι σχεδιάζει ο Δήμος στην παραλίμνιο.. Νέος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός!

Μπορεί το αποτέλεσμα του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων να μην ικανοποίησε τους Γιαννιώτες, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις τους, όμως αυτό δεν εμποδίζει τον Δήμο Ιωαννιτών να προχωρήσει σε έναν δεύτερο, σαφώς πιο μεγάλο και για την ανάπλαση μιας περιοχής, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παραλιμνίου. Πρόκειται για την έκταση που καλύπτουν οι στρατιωτικές φυλακές. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου στην τελευταία της συνεδρίαση προχώρησε στην έγκριση της απαιτούμενης πίστωσης όπως και στην έγκριση των όρων δημοπράτησης για τον σύνθετο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων και μελετών για την ανάπλαση του χώρου.

Το έργο της ανάπλασης είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Μέσω του ίδιου προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν και οι μελέτες. Το κονδύλι που διαθέτει ο Δήμος για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό ανέρχεται στις 320 χιλιάδες ευρώ.

Ο Δήμος θα βραβεύσει τρεις από τις μελέτες που θα παραλάβει με το συνολικό ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ.

Το έργο «Ενσωμάτωση χώρου παλαιών στρατιωτικών φυλακών στον αστικό ιστό ως κέντρο παροχής αστικών εξυπηρετήσεων», αφορά στη δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου με ανοικτούς χώρους αναψυχής, ενσωματώνοντας ήπιες μορφές αθλητισμού καθώς και δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα με μόνιμο ή μη χαρακτήρα με παράλληλη διατήρηση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων με δυνατότητα ανακατασκευής τους και επανάχρησής τους.

Ο δήμος με την προκήρυξη του διαγωνισμού που αναμένεται να είναι άμεσα, δίνει και τις κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο που… οραματίζεται την ανάπλαση.

Έτσι, για παράδειγμα, ζητά να διατηρηθεί σημαντικό μέρος των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και να ενσωματωθούν στο σχέδιο ώστε να καταστούν λειτουργικοί για τους τελικούς χρήστες του πάρκου, δηλαδή τους πολίτες.

Οι χώροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιωματικά εργαστήρια, αναψυκτήριο, κέντρο πληροφοριών και άλλα. Συνολικά θα αξιοποιηθούν κτίρια εμβαδού 535 τετραγωνικών.

Κατά τα λοιπά θα διαμορφωθεί έκταση έξι στρεμμάτων για την πραγματοποίηση υπαίθριων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, παραστάσεων μουσικών, θεατρικών, χορευτικών κι άλλων. Ο χώρος θα είναι ενσωματωμένος στο χαρακτήρα του φυσικού τοπίου, θα διατηρεί την φυσική συνέχεια και την ανεμπόδιστη ροή στο εσωτερικό του πάρκου.

Στο πάρκο θα ενταχθούν ήπιες μορφές αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως διαδρομές για ποδήλατο, τζόκνγκ, χρήση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Θα διαμορφωθούν υπαίθριοι χώροι παιχνιδιού, πικ-νικ, απόλαυσης του φυσικού τοπίου ή μόνιμης έκθεσης καλλιτεχνικών έργων.

Ιδιαίτερη προσπάθεια πρέπει να γίνει ώστε να δοθεί έμφαση πρόσβασης στο πάρκο, το παραλίμνιο μέτωπο και τους υπόλοιπους χώρους όπως το ΚΕΠΑΒΙ, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και τα Σφαγεία.

Τέλος θεωρείται σημαντικό να γίνει προσπάθεια η τελική πρόταση να έχει διευρυμένα όρια προς την λίμνη και την λεωφόρο Γεννηματά.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου