Φωτιές από το βιοαέριο… Μιχελάκης: Έπραξα το νόμιμο, Καχριμάνης: Πλημμελείς οι μελέτες | Epirus World

Φωτιές από το βιοαέριο… Μιχελάκης: Έπραξα το νόμιμο, Καχριμάνης: Πλημμελείς οι μελέτες

Αντιπαράθεση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της τοπικής πολιτικής σκηνής, ξεσπά εκ νέου με αφορμή τις μονάδες βιοαερίου που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Βιομηχανική Περιοχή. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έκανε λόγο για πλημμελέστατες μελέτες ενώ ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Βασίλης Μιχελάκης, μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια, υπογράμμισε ότι ο ίδιος έπραξε το νόμιμο, ακολουθώντας πιστά όλα όσα προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι αιχμές εκατέρωθεν δεν έλειψαν ενώ την ίδια ώρα, σε δύσκολη θέση φαίνεται ότι έχει περιέλθει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του.

Το θέμα με τις πέντε μονάδες βιοαερίου έχει ανοίξει από τα τέλη του φθινοπώρου. Δήμος Ζίτσας, άλλοι τοπικοί φορείς, όπως και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησαν αρνητικά.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετά την θετική γνωμοδότηση της υπηρεσίας της και του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης όπου είχε παραπεμφθεί το θέμα, ενέκρινε τελικά τους περιβαλλοντικούς όρους.

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Βασίλης Μιχελάκης, σε δηλώσεις που έκανε, υπογράμμισε ότι από την πλευρά του ακολούθησε την νόμιμη διαδικασία. Μάλιστα άφησε αιχμές για την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώνοντας ότι έχει γνωμοδοτήσει θετικά για άλλες 23 ίδιες μονάδες στην Ήπειρο.

«Η αρνητική γνωμοδότηση πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη… Δεν πάσχουν κάπου οι μελέτες ώστε να δικαιολογείται απόρριψή τους», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.

Ο ίδιος μίλησε για  έργα φιλικά προς το περιβάλλον, ανέφερε ότι οι επενδυτές είχαν εξασφαλίσει προσύμφωνα αγοράς οικοπέδων στην ΒΙΠΕ αλλά και εγκρίσεις σύνδεσης από την ΡΑΕ, ενώ τόνισε ότι οι πέντε μονάδες αντιστοιχών σε πέντε διαφορετικά ΑΦΜ..

Το γεγονός αυτό απαντά και στο ζήτημα που εγείρεται από διάφορες πλευρές, ότι πρόκειται στην ουσία για μία μονάδα 10 MW, που έπρεπε να αδειοδοτηθεί από το υπουργείο και όχι σε τοπικό επίπεδο.

«Ο Δήμαρχος Ζίτσας απαίτησε πολιτική λύση. Εγώ δεν μπορώ να δώσω πολιτική, αλλά νόμιμη λύση», επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

 Στο θέμα των μονάδων βιοαερίου επανήλθε με εκτενείς δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, υποστηρίζοντας ότι οι μελέτες ήταν πλημμελείς. Στα σημεία τα οποία επικέντρωσε είναι τα ακόλουθα:

             Η αδειοδότηση και λειτουργία πέντε ξεχωριστών μονάδων των 2 MW γίνεται για λόγους «κατάτμησης» και στοχευμένης αδειοδότησης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, ενώ για μια ενιαία μονάδα 10 MW θα έπρεπε να ληφθεί αδειοδότηση από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

             Υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση επί των Μ.Π.Ε. από το σύνολο των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων  (Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας, Δήμος Ζίτσας, Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, κλπ)

             Οι ποσότητες κτηνοτροφικών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, δεν δικαιολογούν την κατασκευή πέντε μονάδων των 2 MW στην ΒΙ.ΠΕ. «Είχε ακουστεί- είπε ο κ. Καχριμάνης-  ότι θα πάρουν απόβλητα από την εταιρεία «Νιτσιάκος».  Μίλησα με εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος μου μετέφερε πως αν θα κάνουν – και θέλουν να κάνουν- μονάδα για τα δικά τους απόβλητα, θα την κάνουν σε άλλη περιοχή, και με βάση τη δυναμικότητά τους. Το ίδιο ειπώθηκε και από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό. Αν εξαιρέσεις τις δύο αυτές μονάδες στην ΒΙ.ΠΕ., οι άλλες οι μικρότερες μονάδες είναι αλλού και κατόπιν αυτού δεν τίθεται σε καμία περίπτωση να υπάρχει υλικό για να γίνει μονάδα».

             Στις Μ.Π.Ε. δεν προτείνεται κάποια επεξεργασία (τύπου βιολογικού καθαρισμού) των αποβλήτων, πριν την διάθεσή τους σε καλλιεργούμενες εκτάσεις

             Δεν καθορίζεται η απαιτούμενη έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων (δεν υπάρχουν έγγραφες δεσμεύσεις ιδιοκτητών) για την διάθεση του υγρού λιπάσματος μετά την επεξεργασία στις μονάδες.

             Δεν προτείνονται μέτρα για τη μείωση των οσμών από την αποθήκευση και την επεξεργασία των αποβλήτων

             Δεν έχει εξασφαλιστεί η συνδεσιμότητα των εγκαταστάσεων με το ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ

             Στη ΒΙ.ΠΕ. βρίσκονται εγκατεστημένες μονάδες επεξεργασίας τροφίμων με ορατό ζήτημα επιμόλυνσης από παθογόνους μικροοργανισμούς των κτηνοτροφικών αποβλήτων

«Οι μελέτες ήταν πλημμελέστατες και  δεν είχαν τους κανόνες που έπρεπε για να έχουν θετική γνωμοδότηση. Τίθενται 195 γενικοί και ειδικοί περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να υπάρχουν τόσο στο στάδιο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας των  μονάδων{..}. Ήμασταν όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου ομόφωνα αρνητικοί στη γνωμοδότηση και έτσι ήταν η απόφαση. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ήταν θετική η γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουν τα εχέγγυα και οι πέντε μονάδες να κατασκευαστούν στην ΒΙ.ΠΕ. Στο παρελθόν έχουν έρθει αντίστοιχα αιτήματα για άλλες περιοχές της Ηπείρου»,  συμπλήρωσε  ο  Περιφερειάρχης.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα με τις μονάδες βιοαερίου αποτελεί πλέον αγκάθι και για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Προ ημερών ο βουλευτής Γιάννης Στέφος, ευθέως είχε ταχθεί υπέρ των θέσεων και των απόψεων του Δήμου Ζίτσας.

Ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς κι αντιπροσωπεία της Τοπικής Οργάνωσης συναντήθηκε και συζήτησε το θέμα με τον κ. Μιχελάκη. Στην ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα, σημειώνεται ότι «από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε η βούληση να μελετηθούν λεπτομερειακά όλες οι αποφάσεις για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις καθώς και οι εκφρασμένες αντιρρήσεις των αρμοδίων φορέων ώστε το επόμενο διάστημα να προσδιοριστούν οι ανάλογες ενέργειες».
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου