Επτά νέοι, επτά ιστορίες… Πως κέρδισαν την μάχη με τα ναρκωτικά! | Epirus World

Επτά νέοι, επτά ιστορίες… Πως κέρδισαν την μάχη με τα ναρκωτικά!

Βρέθηκαν στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών. Κάποιοι άγγιξαν τον θάνατο. Όμως βρήκαν την δύναμη και το κουράγιο να πάρουν την μεγάλη απόφαση. Να ακολουθήσουν τον δύσκολο και επίπονο δρόμο της απεξάρτησης. «Καθαροί» και δυνατοί πλέον να επιστρέψουν στην κοινωνία. Είναι επτά νέοι από τον τόπο μας, που μέσα από το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος και την δική τους μάχη, στάθηκαν με περηφάνια απέναντι σε εκατοντάδες κατοίκους που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα της ΕΗΜ… Κι έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα: Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!

Η Μαρία, ο Σπύρος, ο Νίκος, η Κωνσταντίνα, ο Χρήστος, ο Αλέξανδρος, o Γιάννης είναι δικά μας παιδιά. (Τα ονόματα χρησιμοποιούνται τυχαία). Κάποια στιγμή λύγισαν. Ήταν αρκετή για να τους οδηγήσει στα μονοπάτια των ναρκωτικών.. Κι αν εκεί δεν υπήρχε ένα χέρι για να τους τραβήξει θα είχαν καταλήξει στον θάνατο.
Ο καθένας με την προσωπική του ιστορία. Επτά διαφορετικοί άνθρωποι, επτά διαφορετικές διαδρομές, ένα κοινό σημείο… Σε όλες τις περιπτώσεις, χρειάστηκε ένα δυνατό στήριγμα, αδελφός, μάνα, πατέρας, οικογένεια.. Μέσα από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και μετά από αγώνα δύο και πλέον ετών, είναι ξανά δυνατοί και παίρνουν στα χέρια τους το τιμόνι της ζωής τους!
«Το γουστάρω με τρέλα αυτό που είμαι σήμερα» είπε ο Σπύρος, ο οποίος είχε άπειρες ευχαριστίες για την οικογένειά του και ειδικά την μητέρα του, που στάθηκε βράχος δίπλα του. «Από κει που φοβόμουν να μείνω καθαρός, τώρα φοβάμαι την χρήση».
Η Μαρία ζύγιζε μόλις 35 κιλά όταν μπήκε στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Τώρα είναι ένα όμορφο, ζωηρό και δυνατό κορίτσι. Χάρη στον αδελφό της. «Αδερφέ μου… Με πήρες από το χέρι και με στήριξες… Τίποτα δεν είναι αδύνατο… Το λέω σε όλους.. Τα ναρκωτικά είναι ή φυλακή ή θάνατος»…
Ο Γιάννης φωνάζει στη μητέρα και τον πατέρα του ότι τους αγαπά. Ήταν εκείνοι που πριν από δυόμισι χρόνια τον έπεισαν να ενταχθεί στο πρόγραμμα. «Τους είμαι ευγνώμων γιατί δεν πίστευα ότι θα φτάσω μέχρι εδώ».
«Νιώθω πολύ περίεργα που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ευχαριστώ τους γονείς μου, που πριν από τρία χρόνια, με έπεισαν και μου έσωσαν τη ζωή» λέει ο Νίκος.
Πίστη, θέληση κι εμπιστοσύνη… Αυτά βρήκε ο Αλέξανδρος που κατάφερε να πετύχει αυτό που θεωρούσε αδύνατο. 
Χαρούμενη και συγκινημένη η Κωνσταντίνα. "Ευχαριστώ όλους.. Όσους αγωνίστηκαν μαζί μου όλο αυτό το διάστημα... Ευχαριστώ.." και απευθύνεται στους θεραπευτές, στους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ, σε όσους την στήριξαν, για να πει ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον καθένα.
Και ο Χρήστος θυμάται ότι πριν από μερικά χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα. «Προβλήματα αντιμετωπίζω και σήμερα, αλλά τώρα πίσω από το τιμόνι της ζωής μου είμαι εγώ»!!
Χρειάστηκε πολλές φορές να σφίξουν τα δόντια. Να πεισμώσουν. Και χάρη στη στήριξη των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ είναι πλέον δυνατοί. Λόγια ευχαριστίας και άπειρη ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους που έκαναν μαζί αυτή την δύσκολη διαδρομή.
Η τελετή ολοκλήρωσης του προγράμματος των επτά παιδιών συνέπεσε με την συμπλήρωση δέκα ετών λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Ήταν το 2007 όταν ο Γιάννης Παπαχρήστου έβαζε το πρώτο λιθαράκι. Από τότε μέχρι σήμερα, χάρη στη στήριξη των τοπικών φορέων αλλά και της κοινωνίας το ΚΕΘΕΑ μεγάλωσε, αύξησε τις δομές του, πολλαπλασίασε την δράση του. Μεγάλωσε την σανίδα σωτηρίας προς τους νέους ενώ παρέχει υπηρεσίες για εξαρτημένους από το αλκοόλ και τον τζόγο. Από τις δομές του, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Παπαχρήστου πέρασαν 963 χρήστες και 1653 οικογένειες.
«Για κάποιον που θέλει να διαβεί τον δρόμο της απεξάρτησης, είναι αδύνατο να το κάνει μόνος του. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Πρέπει να είναι σύμμαχος η οικογένεια… Να δουλέψουμε όλοι μαζί..Γιατί αυτό που κάνει το ΚΕΘΕΑ, είναι απεξάρτηση… Είναι πρόταση ζωής», τόνισε.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Η Περιφέρεια σήμερα και η Νομαρχία κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ αποτελεί μόνιμο και σταθερό σύμμαχο. Αυτό που πλέον προέχει, όπως τόνισε και ο κ. Καχριμάνης, είναι να εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος για μόνιμη στέγαση. «Θεωρώ από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες ενέργειες την στήριξη που δώσαμε στο ΚΕΘΕΑ. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση για μόνιμη στέγαση», τόνισε ο Περιφερειάρχης και εξήρε το έργο που γίνεται καθώς μέσα απ’ αυτό επιτυγχάνεται το ακατόρθωτο.
Ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας συνεχάρη όλους, κυρίως όμως τους νέους που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα. «Είναι άθλος αυτό που κάνατε… Χρειάζεται δύναμη για να κερδίσετε την δεύτερη ευκαιρία», τόνισε.
Οι νέοι του ΚΕΘΕΑ, με ένα χορικό της Αντιγόνης και μια ραψωδία της Οδύσσειας, που παρουσίασαν επί σκηνής, έστειλαν ένα ακόμη μήνυμα…
Όταν τα κύματα χτυπούν το καράβι να βρουν τη δύναμη και να μην επιτρέψουν να πέσει στα βράχια..
 epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου