Η Πρέβεζα τιμά και φέτος τη μνήμη των Κρυοπηγητών, που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς το 1944 | Epirus World

Η Πρέβεζα τιμά και φέτος τη μνήμη των Κρυοπηγητών, που εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς το 1944

Με το αίτημα αναγνώρισης της Κρυοπηγής ως Μαρτυρικό Χωριό να βρίσκεται υπό εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, θα τιμηθεί και φέτος ανήμερα την Μ.Παρασκευή 6 Απριλίου στις 11 το πρωί από το Δήμο Πρέβεζας, η μνήμη των 23 εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα της κατοχής την Μ.Παρασκευή του 1944.

Η Κρυοπηγή ήταν ένας τόπος με δυναμική παρουσία στην Εθνική Αντίσταση. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τόσο οι Γερμανοί όσο και οι ντόπιοι συνεργάτες τους να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαλύσουν τα ένοπλα αντιστασιακά τμήματα.

Ένα μικρό τραπέζι στο Δημοτικό Σχολείο που έγραφε ΕΑΜ τους εξόργισε.  Ετσι ένα πρωινό του Μάρτη του 1944 μπήκαν στο χωριό της Κρυοπηγής και όταν έφυγαν δεν πήραν μαζί  τους  μόνο τις λιγοστές  προμήθειες  των  κατοίκων αλλά και 28  άνδρες  από 18 έως 50 ετών τους οποίους  αφού  οδήγησαν  αρχικά στην  Πρέβεζα στην συνέχεια  τους μετέφεραν στο Αγρίνιο όπου ήταν η έδρα της Κομαντατούρ.
Εκεί, τους κράτησαν φυλακισμένους για έναν μήνα. Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 τους εκτέλεσαν, μαζί με άλλους 120 πατριώτες, στη θέση Αγία Τριάδα, ενώ κρέμασαν άλλους τρεις στην πλατεία του Αγρινίου. Οι πέντε από τους 28 συλληφθέντες γλίτωσαν γιατί είχαν μεταφερθεί βαριά ασθενείς σε νοσοκομείο.

Τα οστά αρκετών εκ των εκτελεσθέντων μεταφέρθηκαν το 1981 στην Κρυοπηγή
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος και ως ελάχιστος φόρος τιμής στους εκτελεσθέντες πατριώτες κάθε Μ. Παρασκευή πραγματοποιείται Τέλεση Μνημοσύνου υπέρ των Εκτελεσθέντων στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας με προσκεκλημένους από το Δήμου Πρέβεζας και το Δήμο  Αγρινίου.
mypreveza.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου