Μαθητές της Πρέβεζας διακρίνονται πανελλαδικά κατασκευάζοντας μικροδορυφόρο, αλλά όπου… φτωχός και η μοίρα του! (vid) | Epirus World

Μαθητές της Πρέβεζας διακρίνονται πανελλαδικά κατασκευάζοντας μικροδορυφόρο, αλλά όπου… φτωχός και η μοίρα του! (vid)

Έχουμε επισημάνει πως το δημόσιο σχολείο της Πρέβεζας, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του, κάνουν περήφανη την τοπική κοινωνία με τα αποτελέσματά τους. Ένα σχολείο με αρκετά προβλήματα, το 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, είναι το μία από τις περιπτώσεις αυτές.
Το σχολείο συμμετέχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece 2018», που διοργανώνει η Space Innovation  (SPIN) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Κατάφερε μάλιστα να προκριθεί στην πρώτη 10άδα των σχολείων πανελλαδικά, η οποία είναι:
1.         Zephyrus II - 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων
2.         CAN.CAN - 26ο Γενικό Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειο)
3.         Gaia - 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης
4.         L.I.F.E. - Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά
5.         Ursa Minor - 1ο ΕΠΑΛ Πρέβεζας
6.         Πήγασος - Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ROBOTONIO
7.         x-alon - Γυμνάσιο - Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου
8.         Polyclitus - Γενικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
9.         Elementary saveSatellite 1 - Σύλλογος RoboSpecialists Ξάνθης
10.       H2O - Γενικό Λύκειο Εκπαιδευτηρίου Πάνου
Το όνομα της ομάδας από το 1ο ΕΠΑΛ είναι Ursa Minor (=Μικρή Άρκτος) και απαρτίζεται από 7 μαθητές της Β’ τάξης του τομέα πληροφορικής.
27073358 922442504578580_1902151079051295505_n
Σκοπός της ομάδας είναι η κατασκευή ενός μικροδορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. Κατά τον διαγωνισμό, ο δορυφόρος εκτοξεύεται με πύραυλο σε υψόμετρο 1 Km. Ο δορυφόρος πρέπει να πραγματοποιήσει δύο αποστολές: α) Την πρωτεύουσα, που είναι ίδια για όλες τις ομάδες και β) Την δευτερεύουσα, την οποία έχει επιλέξει η κάθε ομάδα στην αρχική φάση του διαγωνισμού.
Τα παιδιά έχουν κατασκευάσει τη δεύτερη έκδοση του μικροδορυφόρου CanSat. Στην πραγματικότητα είναι η έκδοση 1 σε μικρότερο μέγεθος όσο ένα κουτί αναψυκτικού. Η συνολική μάζα μαζί με το αλεξίπτωτο είναι 260g. Κάνει όλες τις λειτουργίες της πρωτεύουσας αποστολής και επιπλέον έχει και το γυροσκόπιο. Στην τρίτη έκδοση τα παιδιά θα τοποθετήσουν τις ρόδες και την μικροκάμερα ώστε να γίνει rover.
Έβαλαν το CanSat πάνω σε ένα drone και το έριξαν από ύψος 50μ και όλα πήγαν καλά, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Γιάννη Θεοφάνους, διευθυντή του ΕΠΑΛ, μας ανέφερε: «Είναι μία ιστορία που γίνεται σε όλη την Ευρώπη από τη λεγόμενη… Ευρωπαϊκή NASA (ESA). Γίνονται προκριματικοί σε όλες τις χώρες και μετά ακολουθούν και οι πανευρωπαϊκοί. Εμείς έχουμε προκριθεί στην τελευταία 10άδα των σχολείων.
Ο πιο αποτελεσματικός και ο πιο φαντεζί μικροδορυφόρος βραβεύεται. Θέλαμε να το κάνουμε με αυτό το σχολείο, το οποίο πιστεύουμε πολύ. Είμαστε αρκετά καλοί έως τώρα ως σχολείο. Θα δούμε τι θα γίνει. Έχουν κάνει τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί δοκιμαστικές πτήσεις, το έχουν δουλέψει πάρα πολύ».
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ υπάρχει ένα ζήτημα για το πως θα μπορέσουν αυτά τα παιδιά να καλύψουν το οικονομικό κόστος, ώστε να ταξιδέψουν και για τις ανάγκες του project, την ώρα που άλλα σχολεία δέχονται χορηγίες μέχρι και από τραπεζικά ιδρύματα. Ο κ. Θεοφάνους δεν αρνήθηκε πως υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αναφέροντας: «Υπάρχει αυτό το ζήτημα. Τα παιδιά πάντως έχουν δουλέψει πάρα πολύ και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Όπως επίσης και στους καθηγητές τους, τους κ.κ. Φώτογλου και Ρόβα».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου