Η βίβλος της γαστρονομίας αποκαλύπτει τα αστέρια Michelin για το 2018 | Epirus World

Η βίβλος της γαστρονομίας αποκαλύπτει τα αστέρια Michelin για το 2018

Αστέρια, δεκάδες σεφ και ο πρωθυπουργός ως επίσημος προσκεκλημένος: ο οδηγός Michelin France αποκαλύπτει απόψε την επιλογή του για το 2018, στην οποία, το μόνο βέβαιο, δεν θα μετάσχει κατ΄ απαίτησή του, ο οίκος Bras.
Δεκαπέντε ημέρες μετά τον θάνατο του «πάπα» της γαλλικής γαστρονομίας Πολ Μποκίζ που βασίλευε πάνω στο τριών αστέρων εστιατόριό του για μισό και πλέον αιώνα, καταγράφοντας ρεκόρ, ένας φόρος τιμής στην προσωπικότητα και το έργο του έχει προγραμματιστεί στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου κατά την οποία θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αργότερα σήμερα στο πολιτιστικό κέντρο Seine Musicale στο δυτικό Παρίσι.
Σύμφωνα πάντως με καλά ενημερωμένες πηγές, τα εστιατόρια του σεφ Μαρκ Βεϊρά «La Maison des Bois» στο Μανιγκό της 'Ανω Σαβοΐας στις Γαλλικές Άλπεις και του Κριστόφ Μπακιέ στο ξενοδοχείο «Hotel du Castellet» στη νοτιοανατολική Γαλλία κερδίζουν φέτος από τρία αστέρια. Ο 67χρονος Βεϊρά είναι γνωστός για το μαύρο καπέλο του και τα πιάτα με άγρια χόρτα. Ο 46χρονος Κριστόφ Μπακιέ ετοιμάζει μεσογειακή κουζίνα στο ρεστοράν του ξενοδοχείου Castellet που έχει βραβευτεί με δύο αστέρια το 2010.
Φέτος, διαφορετικά από τις προηγούμενες διοργανώσεις, τα εστιατόρια που θα βραβευθούν για πρώτη φορά με δύο και τρία αστέρια δεν θα ενημερωθούν πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ώστε να παραταθεί η αγωνία, όπως γίνεται και στα 'Οσκαρ, σύμφωνα με τους οργανωτές που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να αποφύγουν τις «διαρροές».
Αντίθετα, τα εστιατόρια που χάνουν αστέρια θα ειδοποιηθούν εκ των προτέρων.
Μόνα στοιχεία που αποκαλύπτονται επίσημα είναι ο συνολικός αριθμός των βραβευμένων: 621, δηλαδή πέντε περισσότεροι σε σχέση με τον προηγούμενο κατάλογο, και μια μεγαλύτερη παρουσία ξένων σεφ στον κατάλογο των νικητών.
Ο οδηγός Michelin θα διατίθεται από τις 9 Φεβρουαρίου. Οι επιλογές του πραγματοποιούνται έπειτα από επισκέψεις στα εστιατόρια επιθεωρητών που δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Ο οδηγός εγκαινιάζει φέτος ένα σύστημα χορηγίας για να συνοδεύει τους νέους βραβευμένους. Η ανάδοχος φέτος είναι η σεφ Αν-Σοφί Πικ, η μόνη γυναίκα επικεφαλής ενός ρεστοράν τριών αστέρων στη Γαλλία.
«Στόχος είναι να προσπαθήσω να τους βοηθήσω να ξεπεράσουν στιγμές αμφιβολίας που μπορεί να έχουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Η βράβευση με ένα αστέρι τονώνει πολύ, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί και μεγαλύτερη πίεση που ο βραβευμένος καλείται να αντιμετωπίσει. Είναι κάτι σαν οδοστρωτήρας, καθώς οι κρατήσεις στο εστιατόριο αυξάνονται και οι πελάτες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις των πελατών», εξήγησε η σεφ.
Μια πίεση που μερικές φορές βιώνουν άσχημα ακόμη και έμπειροι σεφ, όπως ο Σεμπαστιάν Μπα, επικεφαλής του εστιατορίου Le Suquet, που ζήτησε τον Σεπτέμβριο να εξαιρεθεί από τον Οδηγό Michelin. Το αίτημα του 46χρονου σεφ, ο οποίος κρατά τα ηνία του εστιατορίου που ίδρυσε ο πατέρας του, ο Μισέλ, βραβευμένος με τρία αστέρια από το 1999, ξάφνιασε τους πάντες. Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται προς τον Οδηγό Michelin τέτοιο αίτημα από εστιατόριο τέτοιου του επιπέδου και ο Οδηγός σεβάστηκε την επιθυμία του σεφ.
Ο οδηγός Michelin παραμένει μια αναφορά στον κόσμο της γαστρονομίας παρά τις επικρίσεις και τις αντιπαραθέσεις που συχνά εγείρονται εναντίον του και τον ανταγωνισμό των συμμετοχικών ιστότοπων και των διεθνών κατατάξεων.
Η «βίβλος» της γαστρονομίας βράβευσε 616 εστιατόρια το 2017, εκ των οποίων 27 με τρία αστέρια (ένα νέο εστιατόριο), 86 με δύο αστέρια (12 νέα) και 503 με ένα αστέρι (57 νέα). Ο έντυπος κατάλογος πωλήθηκε σε περίπου 52.000 αντίτυπα, σύμφωνα με την Edistat, τη γαλλική υπηρεσία στατιστικής για τις πωλήσεις βιβλίων, αλλά οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα των Michelin Restaurants μετρώνται σε εκατομμύρια, υπογραμμίζει ο Michelin.
Ο διάσημος οδηγός δημιουργήθηκε το 1900 από τους αδελφούς Αντρέ και Εντουάρ Μισελέν για να διατίθεται στους οδηγούς των αυτοκινήτων. Σήμερα έχει παρουσία στην Ευρώπη, στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική με 30 εκδόσεις και με δύο νέους οδηγούς για την Ταϊπέι και τη Γκουανγκτζού (πρώην Καντόνα) στη νότια Κίνα, που ετοιμάζονται για το 2018.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου