Δεν εγκρίθηκε η δόση! Με… άδεια χέρια επιστρέφει η Ελλάδα από το Eurogroup | Epirus World

Δεν εγκρίθηκε η δόση! Με… άδεια χέρια επιστρέφει η Ελλάδα από το Eurogroup

H επένδυση στο Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παραμένουν σε εκκρεμότητα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα από το eurogroup.
Δόθηκαν δύο εβδομάδες διορία για την επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει εκταμίευση δόσης μέχρι τις 15 Μαρτίου.
«Τεχνικής φύσης» χαρακτηρίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τα όσα απομένουν να γίνουν για την υλοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων, η ολοκλήρωση των οποίων θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης.
Σύμφωνα με τον ελεύθερο τύπο, στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.
Επίσης, προσέθεταν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα υπάρξει ενημέρωση «για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει».
Όσον αφορά τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) οι πηγές του ΥΠΟΙΚ τα χαρακτήριζαν ως «τεχνικής φύσης» και σημείωναν ότι κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν ολοκλήρωσή τους -και τυπικά- μέσα στο προσεχές διάστημα, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση της δόσης θα ακολουθήσει αμέσως μετά.
Μάριο Σεντένο: Καλά τα νέα για την Ελλάδα, ανταποκρίθηκε σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα
Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολογησης μένουν ανοιχτά, η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.
«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.
Τέλος, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί  ανέφερε πως τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν την Δευτέρα στην Αθήνα για να ξεκινήσουν να δουλεύουν για την τέταρτη αξιολόγηση. Ο ίδιος είπε πως το Eurogroup τους Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου θα είναι σημαντικό για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε από την πλευρά του πως το συμβούλιο Διοικητών του ESM ενέκρινε σήμερα το συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Ελλάδα και εκτίμησε πως η εκταμίευση της υπό- δόσης θα γίνει στο δεύτερο μισό του Μάρτιου και αφού προηγηθούν οι εθνικές εγκρίσεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετικές εξελίξεις την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές με επταετές ομόλογο και θετική είδηση την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch.
madata.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου