Τι πιστεύει ο αρχαιότερος σύλλογος για το σύγχρονο ποδόσφαιρο; | Epirus World

Τι πιστεύει ο αρχαιότερος σύλλογος για το σύγχρονο ποδόσφαιρο;

Sheffield FC: The world's first foοtball club. Το σήμα του συλλόγου είναι σαφές και οι διοικούντες του περήφανοι. Βρίσκονται στην ομάδα που ίδρυσαν οι Ναθάνιελ Κρέσγουικ και Γουίλιαμ Πρεστ το 1857, όντες πρωτοπόροι στο ποδόσφαιρο. Έφτιαξαν τον πρώτο σύλλογο στον κόσμο, στρώνοντας το έδαφος για τη συνέχεια! Ήταν οι ίδιοι που δύο χρόνια αργότερα επινόησαν τους περίφημους κανόνες του Σέφιλιντ, τους πρώτους κοινά αποδεκτούς κανονισμούς του παιχνιδιού.
Αρχικά δημιουργήθηκαν ως βάση για τον σύλλογο, όμως γρήγορα διαδόθηκαν και υιοθετήθηκαν από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία το 1867, όταν και ιδρύθηκε. Αποτέλεσαν τη βάση για τους μετέπειτα κανονισμούς του παιχνιδιού της FA και επηρέασαν σημαντικά την μορφή που έχει σήμερα το ποδόσφαιρο, εισάγοντας όρους όπως το κόρνερ, το πλάγιο άουτ, το ελεύθερο χτύπημα μετά τα φάουλ και την εξέλιξη των αμυντικών θέσεων και του τερματοφύλακα.
Πέραν του ότι είναι η αρχαιότερη ποδοσφαιρική ομάδα, η Σέφιλντ FC έχει μια ακόμα σειρά από επιτεύγματα. Οι αναμετρήσεις με την Χάλαμ, η οποία ιδρύθηκε το 1860, εισήγαγαν την έννοια του ποδοσφαιρικού ντέρμπι, χτίζοντας το άθλημα πάνω στις αξίες της ακεραιότητας, του σεβασμού και της κοινότητας. Όταν το 1885 ο επαγγελματισμός συνάντησε τη μπάλα, η Σέφιλντ αρνήθηκε να αλλάξει και έτσι ίδρυσε την πρώτη ποδοσφαιρική ερασιτεχνική διοργάνωση, το FA Amateur Cup.
Το ποδόσφαιρο εξελίχθηκε. Έχτισε τεράστιες βάσεις οπαδών και δημιούργησε το δικό του... χρηματιστήριο. Το μάρκετινγκ και τα τηλεοπτικά δικαιώματα άλλαξαν εντελώς τ α δεδομένα, επηρεάζοντας ανά περιόδους την ίδια τη φύση του.
Η Σέφιλντ FC συνέχισε να υπάρχει, παρακολουθώντας από απόσταση. Διατήρησε τον ερασιτεχνικό της χαρακτήρα και την πίστη της στις αξίες του παιχνιδιού, στη σημασία του grassroots game. Το 1999, όταν ο Ρίτσαρντ Τιμς ανέλαβε πρόεδρος, με τον σύλλογο σε μαρασμό. Χωρίς χρήματα, χωρίς κόσμο και στόχους. Κατάφερε να εκσυγχρονίσει τις δομές του, να χτίσει πάνω στην ιστορικότητά του, να επινοήσει μια σειρά από πρότζεκτς που αναζωογόνησαν τη σχέση με την κοινωνία και δημιούργησαν μια εξωστρέφεια που άγγιξε ακροατήρια και εκτός Αγγλίας. Οι ρομαντικοί, αυτοί που βλέπουν ακόμα το ποδόσφαιρο διαφορετικά, βρήκαν κοινά με τα όσα πρεσβεύει η Σέφιλντ και την προσέγγισαν!
Ο νέος τρόπος διαχείρισης έφερε την ομάδα το 2007, κλείνοντας τα 150 χρόνια της, για πρώτη φορά στην Northern Premier League, ενώ η επέτειος γιορτάστηκε με φιλικά απέναντι στην Ίντερ και τον Άγιαξ. Ο τότε πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, τίμησε τον σύλλογο με την παρουσία του, μαζί με τον Πελέ! Ο Βραζιλιάνος εγκαινίασε την έκθεση, στην οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια οι χειρόγραφοι κανονισμοί. Για την υπηρεσία στο ποδόσφαιρο και την διατήρηση των αξιών της, η Σέφιλντ FC τιμήθηκε μαζί με τη Ρεάλ Μαδρίτης με παράσημο από τη FIFA!
Ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Τιμς μίλησε στο ελληνικό FourFourTwo του gazzetta.gr για τον σύλλογο, τις αρχές, το παρόν και το μέλλον!
Πόσο σημαντική είναι η διατήρηση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου;
«Εμείς διαθέτουμε δύο ημί-επαγγελματικές ομάδες, δεν είμαστε καθαρά ερασιτέχνες, αλλά σίγουρα λειτουργούμε περισσότερο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Η διατήρηση του "grassroots" είναι κάτι πολύ σημαντικό, αποτελεί το θεμέλιο του παιχνιδιού».
Είναι δύσκολο να επιβιώσεις με αυτή την προσέγγιση σε ένα απόλυτα επαγγελματικό περιβάλλον;
«Από τη στιγμή που τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα κέρδη δεν φτάνουν σε εμάς, το χάσμα ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες συνεχώς αυξάνεται. Συνήθως οι σύλλογοι του επιπέδου μας βασίζονται σε έναν ευεργέτη. Εμείς ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε την ιδιαίτερη θέση και το όνομά μας για να δημιουργήσουμε ένα σταθερό έσοδο».
Υπάρχει, αλήθεια, χώρος για ρομαντική προσέγγιση στο ποδόσφαιρο των ημερών μας;
«Η ανταπόκριση που λαμβάνουμε από όλον τον κόσμο λέει πως ναι. Ακόμα και οπαδοί άλλων ομάδων δείχνουν ότι σέβονται τον προ-προπάππου τον ομάδων τους, τη Σέφιλντ FC».
Ακεραιότητα, σεβασμός και κοινότητα. Η Σέφιλντ ως πρώτος σύλλογος στον κόσμο δημιουργήθηκε πάνω σε αυτές τις αξίες. Πόσο καθαρές είναι σήμερα;
«Πιστεύουμε ότι κάνουμε το καλύτερο για να τις διατηρήσουμε. Η ακεραιότητα, το να κάνεις αυτό που λες ότι θα κάνεις. Ο σεβασμός προς τις αξίες του παιχνιδιού. Κοινότητα, να είμαστε ανοιχτοί σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, θρησκείας, φύλλου ή ικανότητας».
Είπατε ότι και οπαδοί άλλων ομάδων σας σέβονται. Έρχονται σε επαφή μαζί σας;
«Ναι, περίπου το 80% της αλληλεπίδρασής μας είναι από το εξωτερικό. Έχουμε πολλούς οπαδούς που μας επισκέπτονται από όλο τον κόσμο και όλο αυτό είναι μέρος της στρατηγικής μας για να πάμε μπροστά.»
Είστε «ανοιχτοί» σε μέλη από το εξωτερικό. Από την Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον;
«Ναι, έχουμε λάβει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και πιστεύω τώρα αυτό θα γίνει μεγαλύτερο, με το άρθρο σας!».
Είστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που οι ομάδες στέκονται στο πλευρό της κοινότητας στην εποχή του μάρκετινγκ και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων;
«Νομίζω πως τα χρήματα δεν αξιοποιούνται ούτε στο ελάχιστο με τον τρόπο που θα μπορούσαν».
Επίσης κάνατε μια κίνηση για να επιστρέψετε το ποδόσφαιρο στις φτωχές χώρες. Πείτε μας λίγα πράγματα για το πρότζεκτ "Boots of Africa"...
Το πρόγραμμα boots for Africa ξεκίνησε το 2006 με στόχο την παράδοση 2007 ζευγαριών ποδοσφαιρικών παπουτσιών για τα 150 χρόνια μας. Μέχρι το 2011 καταφέραμε να δώσουμε 38.000 παπούτσια σε διαφορετικές αφρικανικές χώρες. Η ιδέα ήταν πως ο σύλλογος που χάρισε στον κόσμο το ποδόσφαιρο, να συνεχίσει να προσφέρει κάτι σε αυτόν 150 χρόνια μετά την ίδρυσή του».
Γιατί πιστεύετε ότι οι περισσότερες ομάδες σε επαγγελματικό επίπεδο συνεχίζουν να ξοδεύουν σε μεταγραφές και όχι σε υποδομές;
«Η αγορά πάντα καθορίζει το πως θα ξοδευτούν τα χρήματα. Η αγορά αυτή τη στιγμή προστάζει δαπάνες και άμεση επιτυχία».
Οι ιδρυτές της Σέφιλντ πώς θα ένιωθαν αν έβλεπαν το ποδόσφαιρο τώρα;
«Νομίζω θα σοκάρονταν! Θα ήταν έκπληκτοι σίγουρα με τα χρήματα που υπάρχουν γύρω από αυτό. Η ιδέα τους για το ποδόσφαιρο ήταν να διατηρούνται σε καλή κατάσταση για το κρίκετ τους χειμερινούς μήνες, όχι να πληρώνονται για να παίζουν».
Πώς καταφέρατε να αλλάξετε τα πράγματα στον σύλλογο μετά την ανάληψη της θέσης σας το 1999;
«Με την επιμονή και την πίστη ότι ο αρχαιότερος και πρώτος σύλλογος έχει μια ιδιαίτερη θέση στο παιχνίδι και ότι δεν έχουν όλα να κάνουν με τα χρήματα».
Υποθετικά, αν ένας πάμπλουτος τύπος από το εξωτερικό ερχόταν και σας έδινε εκατομμύρια για να πάρει την ομάδα και να επενδύσει για να επιτύχει σε επαγγελματικό επίπεδο, πώς θα αντιδρούσατε;
«Ποτέ δεν μπορείς να λες ποτέ, όμως νομίζω πως δεν πρόκειται να συμβεί. Πάντα κοιτάζουμε ευκαιρίες για να διαπιστώσουμε αν ο επόμενος που θα μπει στο σύλλογο είναι το σωστό άτομο».
Τέλος, τι είναι το ποδόσφαιρο για εσάς;
«Αγάπη, πάθος, λύπη, σκαμπανεβάσματα».
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου