Γ. Μπαμπινιώτης.. Η Γραμματική, η γλώσσα και η παιδεία | Epirus World

Γ. Μπαμπινιώτης.. Η Γραμματική, η γλώσσα και η παιδεία

Μπορεί η Γραμματική να γίνει φιλική προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους πολίτες; Την απάντηση στο ερώτημα δίνει ο Καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης, παρουσιάζοντας στα Γιάννινα το νέο του βιβλίο.. Και φυσικά είναι καταφατική.

Η Γραμματική μπορεί να γίνει «ζωντανή» και να δώσει την ευκαιρία στον καθένα να απολαύσει τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις επτά το απόγευμα, στην αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Ο κ. Μπαμπινιώτης βρίσκεται ήδη στα Γιάννινα με μέλη της διοίκησης της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, η οποία λειτουργεί τα Αρσάκεια Σχολεία. Η Φιλεκπαιδευτική έτυχε της μεγάλης δωρεάς του Ηπειρώτη ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη, στον οποίο οφείλουν το όνομά τους τα σχολεία.

Το Αρσάκειο Ιωαννίνων ξεκίνησε την λειτουργία του το 2009 με σκοπό, όπως τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης να παρέχει ποιότητα στην εκπαίδευση και ποιότητα στην παιδεία.

«Μέσα από τα σχολεία μας θέλουμε μορφωμένους, υπεύθυνους, σκεπτόμενους, καλλιεργημένους και ευαίσθητους πολίτες», τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης υπογραμμίζοντας ότι η παιδεία πρέπει να συνδέεται με την αγωγή.

Κατά τον κ. Μπαμπινιώτη η γλώσσα αποτελεί ένα εθνικό κεφάλαιο και για το σχολείο είναι σημαντικό να φύγει από την τυποκρατία και να πάει στην ουσία.

Η εκπαίδευση, σύμφωνα με τον ίδιο, θέλει κόπο και χρόνο και η παιδεία κατακτάται με πολύ δουλειά. Σίγουρα πάντως όχι με συνεχείς εξαγγελίες, ορισμένες εντυπωσιασμού και ευκολίας.

Ουσιαστικά εξέφρασε την διαφωνία του στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα το Λύκειο και τόνισε την ανάγκη αλλαγής του συστήματος εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αν οι βαθμοί του Λυκείου αποτελέσουν ένα σκαλοπάτι για την εισαγωγή σε συνδυασμό με μία μορφή εξετάσεων, τότε θα υπάρξει μία αναβαθμισμένη σχολική μονάδα, μία μονάδα που θα αποκτήσει κύρος.

«Το πολιτικό κόστος έχει αποτρέψει τη λήψη γενναίων αποφάσεων για την εκπαίδευση κι αυτό συμβαίνει διαχρονικά», υπογράμμισε με νόημα.

Η Σύγχρονη Σχολική Γραμματική


Ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στο βιβλίο του «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους», το οποίο θα παρουσιάσει στα Γιάννινα.

Όπως τόνισε ο ίδιος, πρόκειται για μια νέα πρόταση διδασκαλίας της Γραμματικής, που στόχο έχει να αποτελέσει Γραμματική για το σχολείο, ειδικά για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, αλλά απευθύνεται και σε κάθε φιλόγλωσσο αναγνώστη, που επιθυμεί να μελετήσει τον κόσμο της ελληνικής γλώσσας, όπως του αποκαλύπτεται μέσα από τη γραμματική.

Η γλώσσα σ’ αυτή τη γραμματική αντιμετωπίζεται ολιστικά. Γραμματική και σύνταξη εξετάζονται μαζί καθώς η μια αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της άλλης.

Ο Γιώργος Μπαμπινινιώτης δίνει και μια άλλη σημαντική διάσταση της Γραμματικής του η οποία έρχεται να δώσει με απλό και κατανοητό τρόπο το γενικό περίγραμμα τού «κόσμου της γλώσσας».
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου