ΠΡΕΒΕΖΑ : Σε στάδιο οριστικοποίησης η μελέτη για την αξιοποίηση των Ιαματικών πηγών – Θα προβλέπει τη δημιουργία κέντρου Θαλασσοθεραπείας | Epirus World

ΠΡΕΒΕΖΑ : Σε στάδιο οριστικοποίησης η μελέτη για την αξιοποίηση των Ιαματικών πηγών – Θα προβλέπει τη δημιουργία κέντρου Θαλασσοθεραπείας

Αναφορά στην αναγνώριση των Ιαματικών πηγών Πρέβεζας από το Υπουργείο Τουρισμού, έγινε κατά την διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, η συνεδρίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου το απόγευμα.

Για το θέμα μίλησαν ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ κ. Τάκης Νέσσερης και ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαϊλης.



Και οι δύο στάθηκαν στο γεγονός ότι η αναγνώριση αυτή ήρθε μετά από πολυετή προσπάθεια και αφού ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες και τα εμπόδια λόγω του ότι στο χώρο υπάρχει το Χαμάμ του Αλή Πασά.

Τελικά όλα τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και το Δεκέμβριο του 2017 οι πηγές Πρέβεζας αναγνωρίστηκαν ως Ιαματικές.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ τόνισε χαρακτηριστικά : «Κάναμε πολύ μεγάλο αγώνα για να αναγνωριστούν τα Ιαματικά Λουτρά σαν φυσικός πόρος. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα. Θα έχουμε την δυνατότητα να τον εντάξουμε σε οποιοδήποτε πρόγραμμα. Οι Ιαματικές πηγές κατά την άποψη μου είναι πάρα πολύ καλές για την Πρέβεζα. Πήραμε την απόφαση σαν Δήμος από 1 έως 15 Μαρτίου και τις ώρες από τις 09:00 το πρωί έως της 12:00 το μεσημέρι και από τις 15:00 το μεσημέρι έως τις 18:00 το απόγευμα ,να παρέχουμε δωρεάν λούση για όλους τους Δημότες .»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαϊλης αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη (όπως τη χαρακτήρισε) που έδωσε ο Δήμος για την αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών. «Καθυστερήσαμε τόσα χρόνια. Καθυστερήσαμε γιατί έπρεπε να κάνουμε μελέτες. Δύο με τρία χρόνια μας έφαγε η Αρχαιολογική Μελέτη. Εδώ υπάρχει το Χαμάμ του Αλή Πασά. Τώρα πια ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να κάνουμε μια αναστήλωση- ανακαίνιση των Ιαματικών Πηγών. Υπάρχει μία πρόταση να πάμε με την περιφέρεια όλες οι ιαματικές πηγές της Ηπείρου σε ένα Master Plan της περιφέρειας. Θα το δούμε… Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τη μελέτη. Υπάρχει μελέτης αλλά δεν είναι πλήρης. Κάνουμε ορισμένες βελτιώσεις»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του mypreveza.gr οι βελτιώσεις αυτές αφορούν την τροποποίηση μετά από υποδείξεις της Περιφέρειας , από Μονάδα Ιαματικής Θεραπείας σε Κέντρο Ιαματικής Θεραπείας, ώστε να μπορεί να ιδρυθεί και κέντρο Θαλασσοθεραπείας.

Αξίζει να θυμίσουμε πως πριν από λίγες εβδομάδες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 356/Β/7-2-2018) η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας. Με την Απόφαση, που συνυπογράφεται από τους Υπουργούς, Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα Όλγα Γεροβασίλη, καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας, καθώς και η χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας.

Στην απόφαση προβλέπεται η ένταξη της διαδικασίας χορήγησης του Ειδικού Σήματος στο σύστημα διεκπεραίωσης, μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργούν ως Ενιαία Κέντρα Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ).

Τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας είναι εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν.4276/2014, με ειδικό εξοπλισμό, στις οποίες γίνεται χρήση θερμαινόμενου θαλασσινού νερού, άμμου, λάσπης ή ηφαιστειακών λίθων, φυκιών και άλλων θαλάσσιων ουσιών για λόγους υγείας, προληπτικούς ή θεραπευτικούς, υπό ιατρική παρακολούθηση και σε συνδυασμό με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας ιδρύονται είτε αυτοτελώς είτε σε συνδυασμό με νέα ή λειτουργούντα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα κατηγορίας 4 και 5 αστέρων. Προϋποθέσεις για την ανέγερση Κέντρου Θαλασσοθεραπείας είναι το συμβατό με τον σκοπό και τη λειτουργία του θαλάσσιο περιβάλλον από την περιοχή του οποίου εξασφαλίζεται η χωρίς αλλοιώσεις μεταφορά του θαλασσινού νερού.

Τα Κέντρα Θαλασσοθεραπείας δύνανται να συνοδεύονται από αθλητικές εγκαταστάσεις,τηρώντας τις εκάστοτε προβλεπόμενες προδιαγραφές.
mypreveza.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου