Εθνικιστικός παροξυσμός για ΑΟΖ και «τσάμικο».. | Epirus World

Εθνικιστικός παροξυσμός για ΑΟΖ και «τσάμικο»..

Διαρροές επί διαρροών, εθνικιστικός παροξυσμός και σφοδρές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αποτελούν μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ των ελληνοαλβανικών σχέσεων, εν όψει της υπογραφής της νέας στρατηγικής συμφωνίας που έχουν εξαγγείλει Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα. Η ελληνική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ωστόσο τις τελευταίες ώρες έχει προκληθεί νέο εθνικιστικό ντελίριο στη γείτονα με αφορμή πληροφορίες που διέρρευσαν κι αφορούν στη συμφωνία για την ΑΟΖ.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται από αλβανικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ράμα έχει αποδεχθεί το θαλάσσιο καθεστώς των 12 μιλίων.

Σημειώνεται ότι το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας είχε επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 15 ναυτικά μίλια, σε μια εποχή που κυριαρχούσε το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Το ενδεχόμενο αυτό, μαζί με το «Τσάμικο» προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπου ομάδες πολιτών εξέφρασαν την διαφωνία τους, υποστηρίζονται ότι η συμφωνία για την ΑΟΖ αποτελεί  «δώρο της Αλβανίας προς εύνοια της Ελλάδας».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα απάντησε στις διαμαρτυρίες σχετικά με τη Συμφωνία για τη Θάλασσα με την Ελλάδα. Χαρακτήρισε τους επικριτές του, ως όψιμους πατριώτες που προσπαθούν να πλήξουν την κυβέρνηση, χωρίς να έχουν δει ακόμη ποια είναι αυτή η συμφωνία την οποία κατακρίνουν. Ο ίδιος τόνισε ότι οι συμφωνίες με την Ελλάδα σε θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες επί εβδομήντα χρόνια είναι προς το συμφέρον όλων των Αλβανών.

Συνάμα οι Αλβανοί επιμένουν να εγείρουν θέμα τσάμικου και Τσαμουριάς, διεκδικώντας ακόμη και επιστροφή τους στην Ελλάδα με ταυτόχρονη αναγνώρισή τους ως «αλβανική εθνική μειονότητα»
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου