ΕΙΚΟΝΕΣ : Σε 5 φάσεις η λειτουργίας του νέου κτιρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων | Epirus World

ΕΙΚΟΝΕΣ : Σε 5 φάσεις η λειτουργίας του νέου κτιρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Μέσα στον Φεβρουάριο, το νέο κτίριο (κτίριο Δ) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), θα κάνει τα πρώτα του λειτουργικά βήματα. Η μεταφορά ή επέκταση των κλινικών δεν είναι μια απλή υπόθεση μετακόμισης, η οποία μπορεί να γίνει μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και η λειτουργία του νέου κτιρίου θα γίνει βήμα βήμα. Η πρώτη κλινική που θα πατήσει… το πόδι της στο νέο «σπίτι», θα είναι η Οφθαλμολογική –στο ενδιάμεσο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης του ξενοδοχειακού εξοπλισμού.



Όσο απλή δεν είναι μια τέτοια μετακόμιση, τόσο απλή δεν είναι και η χωροθέτηση των κλινικών, αρκετές από τις οποίες σήμερα ασφυκτιούν, με τα ράντζα, σε περιόδους αιχμής, να κάνουν την εμφάνισή τους. Το νέο κτίριο φέρνει εκ των πραγμάτων μια ανακατάταξη στον τρόπο λειτουργίας όλου του νοσοκομείου, και σε κάποιο βαθμό προκαλεί και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ιδρύματος.

Σε συνεδρίασή του στις 22 Ιανουαρίου, το διοικητικό συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων πήρε λοιπόν τις οριστικές του αποφάσεις, κι αφού είχε προηγηθεί μια πολύμηνη μελέτη της όλης κατάστασης από μια επιτροπή. Οι αποφάσεις περί χωροθέτησης των κλινικών καθορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τις δεσμεύσεις του ΕΣΠΑ, από τις δυνατότητες του υπάρχοντος προσωπικού, και δη του νοσηλευτικού, και από τη μεγάλη πληρότητα που παρουσιάζουν μερικές κλινικές (Αιματολογική, Γαστρεντερολογική, Καρδιολογική Β’, Παθολογική Α’ και Β’). Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΕΣΠΑ, στο νέο κτίριο Δ θα αναπτυχθούν οι κλινικές της Οφθαλμολογικής, της Χειρουργικής, της Ορθοπεδικής, της Πλαστικές και της Καρδιολογικής (Α’ και Β’), η Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ), η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και το εργαστήριο PET-CT. Καλώς ή κακώς, αυτός είναι ο σχεδιασμός που είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης της επέκτασης του νοσοκομείου.



Η ένταξη λοιπόν του νέου κτιρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο φέρνει αρκετές αλλαγές. Εκ των πραγμάτων, οι κλινικές θα «ανασάνουν» -κάτι που οδηγεί στην καλύτερη περίθαλψη των ασθενών αλλά και στην καλύτερη «κίνηση» του προσωπικού. Σημαντικό δε, είναι το γεγονός ότι σε κρίσιμες κλινικές, όπως είναι η Αγγειοχειρουργική και η Καρδιοχειρουργική, δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσουν μια δυναμική και να αναπτύξουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους.



Στην όλη υπόθεση πάντως οι αντιδράσεις δεν έλειψαν. Αυτές προήλθαν από την Ορθοπεδική Κλινική η οποία θεωρεί ότι απειλείται ο ζωτικός της χώρος από την Καρδιοχειρουργική Κλινική και ότι επέρχεται η υποβάθμισή της. Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δεν αποδέχτηκε τα επιχειρήματά της.

Η Ορθοπεδική Κλινική ζητούσε να μην παραχωρηθούν 20 κλίνες από τον σημερινό της χώρο, στον 2ο όροφο του κτιρίου Γ, για την εγκατάσταση της Καρδιοχειρουργικής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Ορθοπεδική θα επεκταθεί και στο νέο κτίριο Δ, «χάνοντας» όμως ένα τμήμα από το κτίριο Γ. H διοίκηση σημειώνει δε ότι η Ορθοπεδική θα καταλάβει εντέλει περισσότερο χώρο από ό,τι διαθέτει σήμερα, ενώ υπενθυμίζει ότι η πληρότητα της συγκεκριμένης κλινικής δεν ξεπερνά το 51%, ένα ποσοστό που βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των κλινικών (65%). Η Ορθοπεδική Κλινική υποστηρίζει επίσης ότι η μετακίνηση της Καρδιοχειρουργικής εγκυμονεί κινδύνους λόγω της απομάκρυνσής της κατά έναν όροφο από εκεί που βρίσκονται η ΜΕΠΚ και τα χειρουργεία. Η διοίκηση δεν αποδέχεται ούτε αυτό το επιχείρημα, σημειώνοντας ότι ένα ασανσέρ θα δεσμευτεί για τις ανάγκες της κλινικής.

Επιπλέον, για τη διοίκηση είναι ξεκάθαρο ότι η Καρδιοχειρουργική δεν μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο όροφο με τις Καρδιολογικές Κλινικές, δεδομένου ότι υπάρχει μια πληρότητα που κυμαίνεται από 70% έως 100%, δυσχεραίνοντας το έργο των γιατρών αλλά και την περίθαλψη των ασθενών. Μια άλλη παράμετρος που τίθεται εκ μέρους της, είναι η εξής: «Η παραμονή της Καρδιοχειρουργικής στον χώρο που είναι, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης από τη στιγμή μάλιστα που το κλείσιμο της αντίστοιχης κλινικής στην Πάτρα δημιουργεί αντικειμενικά αυξημένες ανάγκες».

Κατά τα άλλα, η Αγγειοχειρουργική Κλινική, η οποία έχασε αρκετές από τις δυνάμεις της τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζεται να μπει πιο δυναμικά στον νοσοκομειακό χάρτη. Καταρχήν, με τη δημιουργία ενός χώρου δικού της (μέχρι τώρα φιλοξενείται στη Χειρουργική Κλινική) με 12 κλίνες, τίθενται οι βάσεις για την ανάπτυξή της. Σημαντικό ρόλο βέβαια στην ουσιαστική επαναλειτουργία της κλινικής έχει το γεγονός ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της πρόσληψης ενός επικουρικού γιατρού και ενός αναπληρωτή καθηγητή.

Στο «νέο» νοσοκομείο, η Γαστρεντερολογική και η Πνευμονολογική αναπτύσσονται καλύτερα, όπως και οι δύο Παθολογικές Κλινικές.

πηγή: typos-i.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου