Η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% | Epirus World

Η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%

Τεράστιο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους επενδυτές για το επταετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, με το βιβλίο προσφορών να υπερκαλύπτεται και το επιτόκιο της έκδοσης να κλείνει στο 3,5%.

Συνολικά προσφέρθηκαν από τους επενδυτές στο Δημόσιο 6,5 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στη συμπίεση της απόδοσης από το 3,7%, στο 3,5%.

Η εξέλιξη της έκδοσης δείχνει αφενός πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήταν καλά προετοιμασμένος αφετέρου δικαιώνει την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να καθυστερήσει για λίγα εικοσιτετράωρα την έκδοση του ομολόγου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το βασικό χαρακτηριστικό της έκδοσης είναι πως σε αυτή μπήκε «νέο χρήμα», δηλαδή επενδυτές που τα τελευταία χρόνια κρατούσαν αποστάσεις από το ελληνικό χρέος φοβούμενοι το ρίσκο.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως το ρίσκο χώρας έχει υποχωρήσει αισθητά κα αποτελεί καλό οιωνό και για τις επόμενες εκδόσεις που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για το κτίσιμο του «μαξιλαριού ασφαλείας» των 19 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο του 2017, προ εξαμήνου δηλαδή, το Δημόσιο δανείσθηκε από τις αγορές 3 δισ. ευρώ μέσω πενταετούς ομολόγου, με το επιτόκιο της έκδοσης αυτής να ανέρχεται στο 4,625%. Πλέον για δανεισμό επτά ετών η απόδοση διαμορφώνεται 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Ως εξίσου σημαντικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι πλέον με τη συγκεκριμένη έκδοση το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε χρήματα από την αγορά για επτά χρόνια με επιτόκιο χαμηλότερο κι από αυτό με το οποίο το δανείζει το ΔΝΤ για το ίδιο διάστημα (έως το 2025).

Μάλιστα, το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ είναι στο 3,8%, υψηλότερα και από τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα που σήμερα διαπραγματεύονται στο 3,7%.
cnn
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου