Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2018: Μέσα στο πιο σκοτεινό κτίριο - μαύρη τρύπα του πλανήτη | Epirus World

Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2018: Μέσα στο πιο σκοτεινό κτίριο - μαύρη τρύπα του πλανήτη

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας Ασίφ Καν δεν διστάζει να κατακτήσει το απόλυτο σκοτάδι. Το πιο σκοτεινό κτίσμα στον κόσμο, το "περίπτερο" που δημιούργησε για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στην Πιεονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, το αποδεικνύει σε όλο του το μαύρο μεγαλείο.

Το "πιο σκοτεινό κτίσμα του πλανήτη" ή για κάποιους αυτό το αρχιτεκτονικό δείγμα που θυμίζει μαύρη τρύπα έτοιμη να καταβροχθίσει το φως που διαχέεται γύρω της (το κάνει) είναι εξωτερικά επενδυμένο με το VBx2, την τελευταία εκδοχή του vantablack, ένα χρώμα που δημιούγησε η Surrey Nanosystems και του οποίου τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης απέκτησε, το 2016, ο Ανίς Καπούρ.

Οι στρώσεις Vbx2 επιτρέπουν στις εξωτερικές επιφάνειες του κτίσματος να απορροφούν περισσότερο από 99% του φωτός που πέφτει πάνω τους.

Αν και μοιάζουν, οι εξωτερικές επιφάνειες του κτιρίου δεν είναι επίπεδες. Ράβδοι, διαφορετικών μεγεθών, με φως στην άκρη, προεξέχουν από τις επιφάνειες, προκαλώντας στον θεατή την ψευδαίσθηση ότι βλέπει απομακρυσμένα αστέρια.

"Ίσως είναι η πλησιέστερη οπτική εμπειρία του διαστήματος που μπορεί να έχει ένας Γήινος" σημειώνει το Dezeen.

Οι επισκέπτες θα ζήσουν την πλήρη εμπειρία σκότους και φωτός. Γιατί, από τη στιγμή που διαβούν το κατώφλι, θα 'τυφλωθούν' από έναν πάμφωτο, πάλευκο χώρο. Μόλις τα μάτια προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν και θα ακούσουν μια εγκατάσταση που επιμελήθηκε ο Καν.

Όσοι τυχεροί βρεθούν μέσα σε αυτή την παγίδα του φωτός φτιαγμένη από δομικά υλικά ενεργοποιούν αισθητήρες που με τη σειρά τους απελευθερώνουν 25.000 μικροσκοπικές σταγόνες για να πέσουν και να κυλήσουν σε έναν μαίανδρο διαδρομών στο πάτωμα και να συναντηθούν σε ένα ενιαίο υδάτινο σώμα.

Ο επισκέπτης νιώθει το αχανές του διαστήματος, την απατηλή σκοτεινιά, την ασημαντότητα και ελαφρότητα των πάντων και μετά, βγαίνει έξω και ρίχνει και πάλι τη ματιά του στο πιο σκοτεινό κτίσμα του πλανήτη.

"Φήμες θέλουν τον Darth Vader να έχει ζητήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα ενός κτιρίου που καταβροχθίζει φως" σχολιάζει το Twitter.

Το Hyundai Pavilion υποδέχεται από σήμερα τους επισκέπτες του.

cnn
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου