Προς νέο Βατερλό η Δημοτική Αρχή.. Εισηγείται πρόστιμο 1,5 εκατομμύριο στο «Ζαγόρι» | Epirus World

Προς νέο Βατερλό η Δημοτική Αρχή.. Εισηγείται πρόστιμο 1,5 εκατομμύριο στο «Ζαγόρι»

Την επιβολή προστίμου, ύψους ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ περίπου, στην εταιρία εμφιάλωσης νερού ΧΗΤΟΣ, εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, η Οικονομική Επιτροπή, η οποία συζήτησε το θέμα στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Έτσι λίγους μήνες μετά το προηγούμενο Βατερλό που είχε υποστεί η Δημοτική Αρχή, όταν επιχείρησε να επιβάλλει ανάλογο πρόστιμο στην εταιρία ΒΙΚΟΣ, το θέμα επανέρχεται και σίγουρα θα ακολουθήσει μία ακόμη θυελλώδης συνεδρίαση, η οποία δύσκολα θα μπορούσε να έχει διαφορετική κατάληξη από την προηγούμενη!

Για την επιβολή προστίμου υπήρξε σχετική νομική γνωμοδότηση, στην οποία διατυπώνεται η άποψη ότι η εταιρία όφειλε να διαθέτει άδεια εμπορίας νερού από τον Δήμο. Επειδή αυτή δεν υπάρχει, κρίθηκε ότι πρέπει να επιβληθεί το πρόστιμο.

Το θέμα είχε ανοίξει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών ανακάλυψαν ότι οι δύο εταιρίες νερού όφειλαν, πέραν όλων των άλλων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, να διαθέτουν άδεια εμπορίας νερού και από τον οικείο Δήμο.

Η Οικονομική Επιτροπή, αποφάσισε και εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την επιβολή προστίμου περίπου 1,5 εκατομμυρίου στην κάθε μία.

Στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου είχε συζητηθεί μόνο η υπόθεση που αφορούσε στην επιχείρηση ΒΙΚΟΣ. Εκεί καταγράφηκε το πρώτο βαρερλό της Δημοτικής Αρχής καθώς δεκαεννιά δημοτικοί σύμβουλοι είπαν όχι στο πρόστιμο και η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής δεν εγκρίθηκε.

Η εταιρία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ που παράγει το νερό Ζαγόρι είχε προσκομίσει μία σειρά εγγράφων, από την Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Υγείας από τα οποία προέκυπτε ότι δεν απαιτείται η έκδοση άδειας εμπορίας από τον Δήμο. Προκειμένου να δοθεί χρόνος για την μελέτη των εγγράφων αυτών, η συζήτηση και η λήψη απόφασης είχε αναβληθεί.

Έτσι προκλήθηκε νέα νομική γνωμοδότηση και ακολούθησε η λήψη απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή για την επιβολή του προστίμου, την οποία θα πρέπει να επικυρώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, που τον Σεπτέμβριο είχαν ψηφίσει στο σώμα υπέρ της επιβολής προστίμου στην εταιρία ΒΙΚΟΣ, αυτή την φορά έδωσαν θετική ψήφο, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα την υποστηρίξουν και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι η Δημοτική Αρχή δεν απέχει πολύ από ένα νέο βατερλό, καθώς αν οδηγηθεί σε μία απόφαση διαφορετική από κείνη του Σεπτεμβρίου θα είναι διπλά εκτεθειμένη και σίγουρα θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες θύελλες.

Το επίσης περίεργο είναι ότι κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατατέθηκε πρόταση από τον Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης Βασίλη Βλέτσα για αναβολή του θέματος ωσότου κριθεί η νομιμότητα της προηγούμενης απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και ενώ η πρόταση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας για το κύρος όλων των δημοτικών συμβούλων, περιέργως απορρίφθηκε.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακόμη δεν έχει εκδώσει απόφαση, για ανάλογη όμως περίπτωση που αφορούσε την επιβολή προστίμου στην εταιρία ΒΙΚΟΣ από τον Δήμο Πωγωνίου, με την αιτιολογία της απουσίας άδειας εμπορίας, προχώρησε στην ακύρωσή της και μαζί στην ακύρωση του προστίμου.

Σημειώνεται ότι η εταιρία Ζαγόρι, έχει καταβάλλει όλα τα τέλη και τους φόρους που της αναλογούν προς το Δήμο Ιωαννιτών από την εμπορία νερού την οποία κάνει… Στο Δήμο λοιπόν πέραν όλων των άλλων, συμβαίνει και το εξής παράδοξο: Εισπράττει… νόμιμα τέλη από μία δραστηριότητα την οποία θεωρεί… παράνομη!
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου