Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ενδεχόμενο ευρωπαϊκών λιστών στις επερχόμενες ευρωεκλογές | Epirus World

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ενδεχόμενο ευρωπαϊκών λιστών στις επερχόμενες ευρωεκλογές

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορέσουν ενδεχομένως στις ευρωεκλογές της 9ης Μαΐου 2019 να ψηφίσουν ένα μικρό αριθμό ευρωβουλευτών μέσω ευρωπαϊκής λίστας, όπως προτάθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την επιτροπή του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου για συνταγματικά ζητήματα γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Η πρόταση, μετά την έγκριση από την κοινοβουλευτική ολομέλεια στο τέλος Φεβρουαρίου, θα περάσει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, οι οποίοι και πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει τις 73 από τις 751 βουλευτικές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ το Μάρτιο του 2019. Οι 27 θέσεις που διέθετε το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατεθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία έχει 96 βουλευτικές έδρες, ενώ η Γαλλία (μελλοντικά 79) και η Ιταλία (μελλοντικά 78), θα αποκτήσουν πέντε επιπλέον έδρες η καθεμιά. Τουλάχιστον 27 επιπλέον έδρες θέλουν οι ευρωβουλευτές να αποφασιστούν με ευρωπαϊκό ψηφοδέλτιο. Από αυτές τις θέσεις, θα μπορούσε να προκύψει ο πρόεδρος της Κομισιόν, ώστε η δοκιμασμένη από το 2014 διαδικασία για την κορυφαία ευρωπαϊκή υποψηφιότητα να παγιωθεί.
Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι και ο «πρόεδρος» όλης της Ευρώπης, δηλώνει ο βουλευτής του SPD Γιο Λέτινεν. Αντίθετη άποψη έχει ο Eλμαρ Μπροκ του CDU: «Ακόμα και σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, όπως η Γερμανία, δεν υπάρχουν ομοσπονδιακές λίστες στις ομοσπονδιακές εκλογές». Οι ευρωπαϊκές λίστες θα οδηγήσουν στην αποξένωση των ψηφοφόρων από τους βουλευτές».
Εξάλλου, μέρος των βουλευτικών εδρών που θα προκύψουν από την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας θα διαφυλαχθούν για μελλοντικά κράτη-μέλη της ΕΕ- ιδιαίτερα των δυτικών Βαλκανίων- καθώς δεν είναι επιθυμητή η υπέρβαση του αριθμού των 751 βουλευτών συνολικά.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου