Κώστας Μπάρκας: Η έξοδος από το Μνημόνιο θα είναι «καθαρή», με την κοινωνία όρθια | Epirus World

Κώστας Μπάρκας: Η έξοδος από το Μνημόνιο θα είναι «καθαρή», με την κοινωνία όρθια

Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε δικαιωμένος κ. Μπάρκα από το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου που έρχεται αύριο προς ψήφιση; Γιατί έχουμε δει ότι οι πλειστηριασμοί και η απεργία φέρνουν αντιδράσεις…

Κώστας Μπάρκας: Το ζήτημα δεν είναι αν αισθάνομαι εγώ δικαιωμένος από το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, αλλά αν μπορεί να δικαιωθεί ο ελληνικός λαός, που στήριξε αυτή την κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει «τέλος» στα μνημόνια και την επιτροπεία.

Για να πιάσουμε, όμως, το νήμα από την αρχή, θα ήθελα να πω ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά και εντατικά, ώστε να βγούμε από την οκταετή περιπέτεια στην οποία  μάς έβαλαν οι πολιτικές δυνάμεις του παλιού δικομματισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση. Και αύριο, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωσή της.

Πρόκειται για μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν τα ζητήματα της ενέργειας, του εξορθολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, τα εργασιακά, τα θέματα της υγείας και μια σειρά από ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού μηχανισμού.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι στο πολυνομοσχέδιο δεν υπάρχουν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, καμία νέα επιβάρυνση για τους πολίτες. Ουσιαστικά, αυτός  ήταν και ο λόγος για τον οποίο η διαπραγμάτευση προχώρησε και ολοκληρώθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, η  επίμαχη διάταξη για την απαρτία των πρωτοβάθμιων σωματείων, προκειμένου να κηρυχθεί απεργία,  είναι  κάτι που «χάσαμε» κατά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όμως, αυτό δεν αναιρεί τα θετικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, όπως το υπερπρονόμιο των εργαζομένων (σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, πρώτα θα εξοφλούνται οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες και το Δημόσιο), η αύξηση των επιδομάτων τέκνων κατά 260 εκ. ευρώ, η επικείμενη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της ελληνικής επικράτειας,  οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι οποίες επικεντρώνονται στην απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στη διαφάνεια, καθώς και άλλα.

Ακολούθως, στις 22 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το προγραμματισμένο Eurogroup, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει την τελική συμφωνία και να δώσει το «πράσινο φως» στον ESM για την επόμενη εκταμίευση ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Έπειτα, με την αναμενόμενη τυπική ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Εν κατακλείδι,  θα τολμούσα να πω ότι, μέσω αυτής της επεξεργασμένης στρατηγικής μας, ο ελληνικός λαός θα δικαιωθεί και θα μπορεί να περιμένει καλύτερες μέρες μέσα στο 2018, με την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους και τη στήριξη της εργασίας, καθώς και  με την καταπολέμηση της διαφθοράς.


Δημοσιογράφος: Η έξοδος από το Μνημόνιο θα είναι «καθαρή» ; Ή  θα πάμε σε αυξημένη εποπτεία;

Κώστας Μπάρκας: Η έξοδος από το Μνημόνιο θα είναι «καθαρή», με την κοινωνία όρθια, γιατί είναι συνειδητή επιλογή αυτής της κυβέρνησης η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάκτηση της πολιτικής και της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας μας.

Χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως επιδίωκε η αξιωματική αντιπολίτευση το 2014, η οποία θα σήμαινε νέες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της χώρας. Χωρίς συνεχιζόμενο δανεισμό από τον ESM, όπως επιδίωκαν κάποιοι άλλοι.

Μ’ αυτή την επιλογή, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό, βελτιώνοντας  τις συνθήκες διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.


Δημοσιογράφος: Δεσμεύεστε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για επίσπευση των μέτρων του 2019-2020;

Κώστας Μπάρκας: Καταρχήν, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το 2019-2020 δεν υπάρχουν μόνο μέτρα, αλλά υπάρχουν και αντίμετρα, τα οποία, επειδή αρκετές φορές, σκοπίμως, αποσιωπούνται, θα μου επιτρέψετε να τα αναφέρω. Είναι 2% του ΑΕΠ, 1% το 2019 και 1% το 2020, ακριβώς όση και η επιβάρυνση. Είναι θετικά μέτρα που έχουν να κάνουν με τη μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση 3% της φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή  φυσικών προσώπων από το 22%  στο 20% , μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτά είναι τα φορολογικά.

Τα επιδοματικά έχουν να κάνουν με στήριξη του  κοινωνικού κράτους. 600 εκατομμύρια το χρόνο, για επίδομα ενοικίου σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα. Οικογενειακό επίδομα όχι μόνο στο τρίτο παιδί, αλλά στο δεύτερο και στο πρώτο παιδί. Δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλους τους Έλληνες πολίτες. Όλα τα παιδιά από τριών χρόνων και πάνω θα μπορούν να πηγαίνουν δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς, γιατί θα φτιάξουμε 1.800 νέους παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ.  Δεν είναι και λίγα, όπως αντιλαμβάνεστε.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ενδεχόμενο επίσπευσης αρνητικών μέτρων για την ελληνική κοινωνία, όσο και αν κινδυνολογούν κάποιοι.


Δημοσιογράφος: Τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη πως την χαρακτηρίζετε ;

Κώστας Μπάρκας: Η στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι  αδιέξοδη. Αφού, στην αρχή δεν κατάφερε να υλοποιήσει το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας για τη χώρα

Δεν πιστεύω ότι έχει πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό που καταφέρνει, σίγουρα, είναι να δημιουργεί συνθήκες αστάθειας στο εσωτερικό του κόμματός του.

Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι όσο θα βελτιώνεται η πραγματικότητα  για την κοινωνική πλειοψηφία, μέσα από την πολιτική που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η αστάθεια στο εσωτερικό της Ν.Δ.


Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι η κ. Γεννηματά να ενδώσει τελικώς στο «φλερτ» της ΝΔ; Βλέπετε κοινά σημεία ανάμεσά τους;

Κώστας Μπάρκας: Αν κρίνω με βάση τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, περισσότερο πιθανό μου φαίνεται να συνεργαστεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ . Θεοδωράκης, με τη Ν.Δ. παρά η κ. Γεννηματά.

Όμως, επειδή τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ανταγωνιστικά, η κ. Γεννηματά, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα με ποια πολιτική δύναμη θα συστρατευθεί στη σημερινή ιστορική καμπή: με το προοδευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών ή με το συντηρητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. που στηρίζει την οικονομική ολιγαρχία και τα συμφέροντά της;

Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, στο ερώτημα για την «επόμενη» μέρα η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων δεν υφίσταται.

Δημοσιογράφος: Από την τάση των «53» βλέπουμε παράπονα για τη λειτουργία του κόμματος και των οργάνων του. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ποιο «ρόλο» πρέπει να διαδραματίσει από δω και πέρα;

Κώστας Μπάρκας: Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο αυτόνομος ρόλος του κόμματος σε συνθήκες αριστερής διακυβέρνησης, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά γίνεται πιο κρίσιμος.  Με πρωτοβουλία και δημιουργικότητα, o ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει  τη μεταμνημονιακή εποχή, προσπαθώντας να αφήσει  το αριστερό του αποτύπωμα με μια νέα γενιά μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, που ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη και ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή. Ενημερώνει την κοινωνία και πρωταγωνιστεί στην επίλυση προβλημάτων και την υλοποίηση ώριμων αλλαγών. Αυτή είναι η αποστολή του.
mypreveza.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου