Η Τουρκία «καρφώνει» τον Λευκό Οίκο για τη συνομιλία Τραμπ- Ερντογάν | Epirus World

Η Τουρκία «καρφώνει» τον Λευκό Οίκο για τη συνομιλία Τραμπ- Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά Άγκυρα και Λευκός Οίκος φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη ως προς το τι ειπώθηκε στη συζήτηση των δύο ηγετών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε ο Λευκός Οίκος, ο Τραμπ προέτρεψε τον Ερντογάν να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Αφρίν της Συρίας εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων, συμμάχων της Ουάσιγκτον ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι η κλιμακούμενη βία στην περιοχή θέτει τον κίνδυνο της υπονόμευσης των κοινών στόχων των δύο χωρών στη Συρία.
Σύμφωνα όμως με τουρκική πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν αντανακλά με ακρίβεια το περιεχόμενο της συνομιλίας Τραμπ- Ερντογάν.
«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν εξέφρασε καμία ‘ανησυχία για κλιμακούμενη βία’ αναφορικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν» σχολίασε η πηγή. «Η συζήτηση των δύο ηγετών για την επιχείρηση ‘κλαδί ελαίας’ περιορίστηκε σε ανταλλαγή απόψεων» κατέληξε.
Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν, από αέρος και εδάφους, διανύει την 5η της ημέρα και έχει στόχο Κούρδους μαχητές YPG, τους οποίους στηρίζει η Ουάσιγκτον αλλά η Άγκυρα θεωρεί συμμάχους των Κούρδων που δρουν εδώ και δεκαετίες στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Παρότι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εξηγεί το Reuters, ΗΠΑ και Τουρκία έχουν διαφορετικά συμφέροντα στη Συρία. Η Ουάσιγκτον επικεντρώνεται στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η Άγκυρα στο να μην αποκτήσουν αυτονομία οι Κούρδοι της Συρίας και να τροφοδοτήσουν τους Κούρδους που δρουν σε τουρκικό έδαφος.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου