Σοβαρός κίνδυνος απολύσεων εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας – Ποια τα δεδομένα… | Epirus World

Σοβαρός κίνδυνος απολύσεων εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας – Ποια τα δεδομένα…

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr, είναι σοβαρότατο το ενδεχόμενο να απολυθούν άμεσα 7 εργαζόμενοι (ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό) του Νοσοκομείου Πρέβεζας, που εργάζονται ως επικουρικό προσωπικό. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, είναι καθ’ όλα υπαρκτό και η αιτία περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών:

«Στις 19/01/2018 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντα τα 5 από τα 9 μέλη της Ε.Γ.

 Η έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Γ θεωρήθηκε επιβεβλημένη αφού ενημερωθήκαμε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το Ελεγκτικό Συνέδριο την Πέμπτη 18/01/2018, για το σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου Κλιμακίου το οποίο είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017. Αναγκαστήκαμε να παρέμβουμε τηλεφωνικά, πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης με την Πρόεδρο του Ε.Σ. την οποία είχαμε ζητήσει με έγγραφο μας από τις 17/01/18, γιατί για μία ακόμη φορά πάρεδροι στη Αθήνα, στην Πάτρα, στην Πρέβεζα δεν υπέγραφαν τα εντάλματα πληρωμής συναδέλφων επικουρικών.

Σύμφωνα με την απόφαση εγκρίνεται η πληρωμή των δεδουλευμένων μέχρι τη δημοσίευση της, για τους  επικουρικούς γιατρούς με το σκεπτικό της «συγγνωστής πλάνης»  και για το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό με βάση το Π.Δ. 164, άρθρο 7, παράγραφος 2 στην οποία αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση που η άκυρη σύμβαση εκτελέσθηκε εν όλω ή εν μέρει, καταβάλλονται στον εργαζόμενο τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά».     

Σε κάθε περίπτωση, οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που υπερβαίνουν το 24μηνο, τόσο των επικουρικών γιατρών όσο και των υπόλοιπων συναδέλφων επικουρικών θεωρούνται μη νόμιμες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν με απόλυση τουλάχιστον 1000 συνάδελφοι πολύ πριν τη λήξη της σύμβασης τους στις 31/12/2018.

 Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το πρόβλημα που έχει προκύψει  και οφείλει να δώσει λύση ώστε κανείς συνάδελφος επικουρικός να μην απολυθεί. Καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού και επανάπαυσης τη στιγμή που μεγαλώνει,  μέρα με τη μέρα, η αγωνία των συναδέλφων για το αν θα έχουν δουλειά  μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι πρόκληση από τη μία «να αναγνωρίζει» «το έργο που προσφέρουν οι επικουρικοί», «τη στήριξη τους στο δημόσιο σύστημα υγείας» και από την άλλη να τους «ανταμείβει» παρατείνοντας το καθεστώς της ασφυκτικής εργασιακής ομηρίας, οδηγώντας τους αργά ή γρήγορα στην απόλυση και την ανεργία και ολόκληρα τμήματα και κλινικές σε κατάρρευση.                                                                        

Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συνάδελφοι επικουρικοί καλύπτουν ζωτικές ανάγκες, ένα ελάχιστο τμήμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν. Ότι κανείς δεν περισσεύει. Ότι οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει όχι μόνο δεν καλύπτουν τις κενές οργανικές θέσεις, αλλά είναι σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός να απολαμβάνει  υψηλού επιπέδου, απολύτως δωρεάν, υπηρεσίες Υγείας.

 Μοναδική λύση η κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου  προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο σύστημα Υγείας ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ασθενείς. 

 Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχη να γίνονται οι συνάδελφοι επικουρικοί μπαλάκι μεταξύ της κυβέρνησης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε προκηρύσσει πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 31/01/2018.

Θα εκδοθεί απεργιακό υλικό, αφίσα και ανακοίνωση.

Θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την επόμενη εβδομάδα. Η ημερομηνία και το μέρος θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Είναι ένα ζήτημα που ξεπερνά το Νοσοκομείο Πρέβεζας και είναι αναγκαία άμεσα μία νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μη μείνει κόσμος χωρίς δουλειά και παράλληλα να μη δεχθεί ένα σοβαρό «πλήγμα» στο προσωπικό του το ΓΝ Πρέβεζας.
atpreveza.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου