Νέα πρόταση.. Δεύτερη ευκαιρία για να σωθεί το «Ξενία»… | Epirus World

Νέα πρόταση.. Δεύτερη ευκαιρία για να σωθεί το «Ξενία»…

Δεύτερη προσπάθεια για να σωθεί το Ξενία, μετά την απόρριψη της μελέτης για την ανέγερση ξενοδοχείου, ξεκινά ο Δήμος Αρταίων. Αυτή την φορά, η πρόταση στηρίζεται στις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού, υιοθετεί τις παρατηρήσεις που είχαν γίνει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και μπορεί να διασφαλίσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Η νέα πρόταση που έχει εκπονηθεί από τον Δήμο, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί και πάλι για έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο.
Ο βασικός της άξονας είναι ότι συνδυάζει την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο χώρο του Ξενία με την λειτουργία καφετέριας και εστιατορίου.
Ο Δήμος θέλει να την υποβάλλει για ένταξη στο πρόγραμμα «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια.
Το Ξενία βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου της Άρτας. Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, η πρόταση που έχει εκπονηθεί είναι συμβατή με τις απαιτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής για την στέγαση υπηρεσιών και δομών που σήμερα εξυπηρετούνται σε μισθωμένα κτίρια.
Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες για την αξιοποίηση του Ξενία προτείνονται:
Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη, (βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, παιδικό τμήμα, τμήμα πολυμέσων, τμήμα ήχου, εικόνας και τρισδιάστατης εκτύπωσης, αίθουσα έμπνευσης κ,α).
Στο ισόγειο να υπάρχει Καφετέρια και Εστιατόριο (400 τμ μέγιστο) που θα δοθεί σε ιδιώτη μέσω εκμίσθωσης με διαγωνιστική διαδικασία.
Χώροι ξεχωριστοί με οπτικοακουστικά μέσα για την ιστορία της Άρτας (Αρχαία, Βυζαντινή, Μεταπολεμική, Σύγχρονη).
Δημοτικό Ωδείο.
Εργαστήρια όπως  Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων, κεραμικής, ζωγραφικής
Διαμόρφωση αμφιθεατρικής σκηνής με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα.
Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων
Επίσης με βάση την πρόσκληση θα διασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ στους χώρους και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός.
Σχετικά με εξωτερικό χώρο προτείνονται τα παρακάτω:
  1. Να διαμορφωθεί οικολογική παιδική χαρά.
  2. Χώρος για αθλητισμό ενηλίκων (υπαίθρια όργανα γυμναστικής).
  3. Διαμόρφωση με παγκάκια και φυτεύσεις.
  4. Διαμόρφωση του δρόμου από την πύλη του Κάστρου μέχρι την είσοδο του ΞΕΝΙΑ
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου