Τα Γιάννινα τιμούν το Ολοκαύτωμα | Epirus World

Τα Γιάννινα τιμούν το Ολοκαύτωμα

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018  και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα "Β. Πυρσινέλλας" του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, διοργανώνεται εκδήλωση για την "Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος". 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, κατά σειρά, χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη,  του Δημάρχου Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα και του καθηγητή, Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων κ. Μωϋσή Ελισάφ.

Ομιλήτρια θα είναι η κ. Κατερίνα Σχοινά,  Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια με θέμα: «Κοιτάζοντας κατάματα το ασύλληπτο».

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Αντρέ Σίνγκερ «Θα πέσει η Νύχτα». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που δόθηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι η Εβραϊκή Κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα πιο ενεργά κομμάτια της πόλης των Ιωαννίνων.

«Τιμώντας τη μνήμη των Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, διατηρώντας ζωντανή στη μνήμη μας τη θηριωδία που προκάλεσε ο ρατσισμός, η ιδεολογία του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε φυλετικά ανώτερους και κατώτερους, στέλνουμε ένα μήνυμα ενάντια στο φασισμό και στο ρατσισμό σε όλες του τις εκφράσεις», σημείωσε.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, μετέφερε τις μνήμες τους από την γειτονιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε, μνήμες με κάποιους που γύρισαν από το Άουσβιτς και τα κρεματόρια.

 «Εμείς στην Ήπειρο δεν ξεχνάμε ότι στο πέρασμα του χρόνου, οι Εβραίοι συμπολίτες μας, έχουν βάλει το λιθαράκι της ανάπτυξης αυτού του τόπου διαχρονικά. Τους τιμάμε ως ένα μέρος της κοινωνίας μας και θα είμαστε πάντα από αυτούς που θα λέμε ένα ευχαριστώ για ότι δημιούργησαν εδώ στα Γιάννενα, στην Άρτα, στην Πρέβεζα,στο Μέτσοβο, και σε άλλα μέρη της Ηπείρου. Αιωνία τους η μνήμη», ανέφερε στις δηλώσεις του.

Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καθηγητής Μ. Ελισάφ, ευχαρίστησε την Περιφέρεια και τον Δήμο για την συμπαράστασή τους στην Εβραική Κοινότητα καθώς και στην συνδιοργάνωση της εκδήλωσης.

«Για την πόλη είναι Ημέρα Μνήμης για τους 2000 συμπολίτες μας που εξοντώθηκαν κυρίως στο Άουσβιτς Μπίρκεναου αλλά και στα άλλα στρατόπεδα του θανάτου. Και η μέρα αυτή είναι μια στοιχειώδης υποχρέωσή μας απέναντι στα θύματα, αλλά πολύ περισσότερο είναι μια ημέρα που μας βοηθάει να αναλογιστούμε, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Να ξέρουμε ότι κανένας δεν είναι απρόσβλητος από μια πλημμυρίδα ρατσιστικής βίας. Να ξέρουμε επίσης ότι το Ολοκαύτωμα δεν ήταν ένα γεγονός εν αιθρία από κάποιους διεστραμμένους ναζί - που σε ένα βαθμό ήταν- αλλά ήταν το αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου ευρωπαϊκού αντισημιτισμού. Και επειδή ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός, δυστυχώς με πολλά προσωπεία, επιστρέφουν, αυτές οι Ημέρες Μνήμης μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες των κοινωνιών μας και όλοι μας να επαγρυπνούμε ώστε τέτοια φαινόμενα να ανήκουν πάντοτε στο παρελθόν» τόνισε στις δηλώσεις του.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου