Έρχεται το φιλόδοξο εγχείρημα «πληρώνω όσο πετάω»!!! | Epirus World

Έρχεται το φιλόδοξο εγχείρημα «πληρώνω όσο πετάω»!!!

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μία… πονεμένη ιστορία, όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά για ολόκληρη την χώρα. Με την ανακύκλωση ν’ αποτελεί ακόμη ζητούμενο, κι όχι πάντα με ευθύνη των πολιτών, μοιάζει εξαιρετικά φιλόδοξο το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος για καθορισμό τελών καθαριότητας ανάλογα με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού κι όχι με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε την επέκταση και την επικείμενη νομοθέτηση ενός νέου οικονομικού εργαλείου και σε επίπεδο πολίτη. Ποιο είναι; Το «πληρώνω όσο πετάω». Στην πράξη σημαίνει ότι ο Δήμος θα πάψει πλέον να χρεώνει ανταποδοτικά τέλη ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε κατοικίας και ο πολίτης θα πληρώνει για όσα ακριβώς σκουπίδια πηγαίνει στον… παραδοσιακό κάδο.

Εξαιρετικά φιλόδοξο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και σήμερα οι κάδοι ανακύκλωσης γεμίζουν συνήθως με μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα ή καταλήγουν στον ΧΥΤΑ όπως και οι υπόλοιποι.

«Η νέα περίοδος της ανακύκλωσης με τον πρόσφατο ν. 4496/2017 σηματοδοτεί κάτι καινούργιο στο περιβάλλον. Συνδέει τα τέλη καθαριότητας των Δήμων με την απόδοση των ρευμάτων ανακύκλωσης και θέτει στην καρδιά του συστήματος νέες "οικονομικές" εφαρμογές της τηλεματικής, όπως την εξ αποστάσεως μέτρηση του ποσοστού πληρότητας των κάδων και ζύγισή τους on-line για τη βελτιστοποίηση της συλλογής και μεταφοράς των απορριμμάτων», σημείωσε ο κ. Φάμμελος και εξήγησε:

«Η σύνδεση κατοικιών και των κάδων τους μέσω κωδικών με τα απορριμματοφόρα και τα δρομολόγιά τους για τη μέτρηση της ποσότητας των απορριμμάτων σε επίπεδο νοικοκυριού, όπως σχεδιάζεται σήμερα πιλοτικά σε ορισμένους δήμους της Θεσσαλονίκης, θα συνδέει την πληρωμή των τελών καθαριότητας όχι πια με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας, κάτι τραγικό και άδικο, αλλά με την περιβαλλοντική απόδοση και το αποτύπωμα του κάθε νοικοκυριού. Και αυτό αφορά και τις επιχειρήσεις και όλες τις δραστηριότητες της πόλης».

«Επιπλέον», συνέχισε ο αν. υπουργός, «η θεσμοθέτηση το 2018 της χωριστής διαλογής του οργανικού υλικού υποχρεωτικά στους χώρους εστίασης επιβάλλει ειδικό σύστημα αποκομιδής, το οποίο επίσης θα ελέγχεται τηλεματικά, γιατί αυτά τα φορτία θα απαλλάσσονται του ειδικού τέλους υγειονομικής ταφής».
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου