Ούρδα… Το παραδοσιακό τυρί που κινδυνεύει με εξαφάνιση | Epirus World

Ούρδα… Το παραδοσιακό τυρί που κινδυνεύει με εξαφάνιση

Το τυρί Ούρδα, που παρασκευάζεται από τυρόγαλο, αποτέλεσε το αντικείμενο ερευνητικού έργου που υλοποιήθηκε στον ΕΛΓΟ- Δήμητρα και στο Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων. Το έργο, με επιστημονική υπεύθυνη την Ελένη Παππά, χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Κόνιτσας καθώς πρόκειται για ένα από τα τυριά που παρασκευάζονταν, κατεξοχήν, στην Αετομηλίτσα.

Έτσι μελετήθηκε ο τρόπος παρασκευής ενός παραδοσιακού προϊόντος, καταγράφηκαν τα πλεονεκτήματά του και γίνονται προτάσεις για τις προοπτικές που μπορεί να έχει.

Είναι γνωστό ότι τα παραδοσιακά τρόφιμα αποτελούν στοιχείο του πολιτισμού των κατοίκων μιας περιοχής που εκτός από τη θρεπτική τους αξία περιέχουν και ένα πλήθος κοινωνιολογικών συμβολισμών. Ο τομέας των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων εμφανίζει σημάδια σθεναρής αντίδρασης στα καταναλωτικά πρότυπα που προσπαθεί να επιβάλλει η παγκοσμιοποιημένη οικονομία κι έτσι παρατηρείται μια στροφή προς τα παραδοσιακά προϊόντα, τονίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Η ευρύτερη περιοχή της Αετομηλίτσας μπορεί να χαρακτηριστεί ως κτηνοτροφική με θετικές προοπτικές ιδιαίτερα για την αιγοπροβατοτροφία γιατί υπάρχουν νέοι που ασχολούνται ενεργά με αυτή. Το τυρί τυρογάλακτος «Ούρδα» είναι το κυριότερο προϊόν που παράγει η περιοχή αυτή. Το τυρί αυτό, που παράγεται με παραδοσιακό τρόπο κατά τους θερινούς μήνες, είναι πολύ αρεστό σε όλους, έχει όμως χαμηλή ζήτηση.

Για να  αντιμετωπιστεί η χαμηλή παραγωγή του και να ενισχυθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων-παραγωγών της περιοχής θα μπορούσε να καταχωρηθεί ως τυρί Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ή ως τοπικό προϊόν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μιας και περιλαμβάνεται στο καλάθι αγροτικών προϊόντων Ηπείρου που έχει στόχο την πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων.

Επιπλέον, στην περιοχή της Αετομηλίτσας δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές που μολύνουν το περιβάλλον, οπότε η Ούρδα μελλοντικά θα μπορούσε να υπαχθεί, με κατάλληλες προϋποθέσεις, στην κατηγορία των βιολογικών προϊόντων.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από Dairy News
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου