Πωγώνι: Σφοδρή αντιπαράθεση για τις έρευνες υδρογονανθράκων | Epirus World

Πωγώνι: Σφοδρή αντιπαράθεση για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Σε μετωπική σύγκρουση Δημοτικής Αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου, που προκλήθηκε μετά από αίτημα της δεύτερης και αφορούσε στην άδεια για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν πολλοί κάτοικοι, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, έγινε εκτενής και κατά διαστήματα έντονη συζήτηση, χωρίς η προηγούμενη απόφαση να ανακληθεί ή να τροποποιηθεί.

Το αίτημα για σύκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε καταθέσει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Ντόντης, παρότι ο ίδιος και η παράταξή του είχαν ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής των ερευνών.

Έτσι έδωσε το δικαίωμα στη Δημοτική Αρχή να μιλά για κίνηση τακτικής, "εκμεταλλευόμενος τις φωνές που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες από οργανώσεις, διαχώρισε τη θέση του από τα άλλα μέλη της παράταξης ζητώντας αρχικά ακύρωση της απόφασης περί αδειοδότησης της εταιρείας Energean Oil & Gas για την εκτέλεση γεωφυσικών και σεισμικών ερευνών στις δημοτικές δασικές εκτάσεις. Πρόταση που ωστόσο δεν κατέθεσε στο σώμα αναγνωρίζοντας, έστω και στο τέλος της συνεδρίασης, ότι δεν υφίστατο θέμα προς συζήτηση".

Ο κ. Ντότης στην εισήγησή του έκανε λόγο για μία απόφαση που ελήφθη χωρίς την ενημέρωση των φορέων την ίδια στιγμή που όφειλε να δώσει εξηγήσεις για την απουσία του από την ενημερωτική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του Δήμου στο Καλπάκι, στην οποία στελέχη του Υπουργείου και της εταιρείες κατέθεσαν το σχεδιασμό τους και απάντησαν σε ερωτήσεις τόσο των φορέων όσο και των κατοίκων της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός άνθρωποι της Αυτοδοίκησης να δηλώνουν άγνοια για τόσο σοβαρά ζητήματα και να εκμεταλλεύονται τις αντιδράσεις οργανώσεων προς πολιτικό τους όφελος. Επεσήμανε ότι ενημερωτικές συναντήσεις θα γίνουν επίσης στους Δήμους Ζίτσας, Ζαγορίου και Ιωαννιτών και κάλεσε όλους τους κατοίκους και τις οργανώσεις να παρευρεθούν προκειμένου να λάβουν απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστήμονες.

«Βρεθήκαμε σήμερα εδώ επειδή ο κ. Ντότης υποτιμά τη νοημοσύνη των στελεχών της παράταξής του. Πρόκειται όμως για εσωτερικό τους θέμα που θα έπρεπε να λύσουν σε προσωπικό επίπεδο. Το θέμα των ερευνών έχει ανοίξει 2014 και καταλήξαμε το Σεπτέμβριο σε μία απόφαση που αφορά το 5% της έκτασης ερευνών της εταιρείας. Διότι αυτό είναι το ποσοστό των δημοτικών δασικών εκτάσεων καθώς το μεγαλύτερο μέρος αφορά ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις στις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει λόγο. Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τις έρευνες σε πολλές περιοχές της χώρας, για τον οποίο έχουν αποφανθεί υπουργεία, πανεπιστήμια και επιστήμονες. Έχουμε χρέος ως Δημοτική Αρχή να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής, όταν συνοδεύεται από σεβασμό προς τους δημότες και το περιβάλλον. Δε διεκδικούμε το αλάθητο κι εφόσον υπάρξει τεκμηριωμένη άποψη ότι οι έρευνες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή, εμείς πρώτοι θα επανεξετάσουμε το ζήτημα. Αγαπάμε αυτόν τον τόπο, ζούμε εδώ, δραστηριοποιούμαστε εδώ, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδώ. Δεν θα ακολουθήσουμε όμως τακτική μηδενισμού απαξιώνοντας κάθε δυνατότητα εξέλιξης, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την προστασία του» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καψάλης.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο μέλη οργανώσεων και φορέων καθώς και κάτοικοι της περιοχής που έθεσαν ερωτήματα που άπτονται επιστημονικών απαντήσεων. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Παντελής Κολόκας.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου