Πετρέλαια: Χωρίς επιπτώσεις η έρευνα, είναι μακριά η εξόρυξη! | Epirus World

Πετρέλαια: Χωρίς επιπτώσεις η έρευνα, είναι μακριά η εξόρυξη!

Έρευνες για πετρέλαια με προστασία του περιβάλλοντος και ισχυρό δημόσιο έλεγχο, το μήνυμα που στέλνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος- Είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για εξόρυξη, καθώς ακόμη είναι άγνωστο αν υπάρχουν κοιτάσματα… Κι αν υπάρχουν θα είναι τόσο μικρά που η Ήπειρος δεν πρόκειται να γίνει… Σαουδική Αραβία, τονίζουν οι επιστήμονες… Ανάλογες σεισμικές έρευνες έχουν γίνει και στο παρελθόν χωρίς να υπάρχει καμία επίπτωση… Τα βασικά συμπεράσματα από την πρώτη ενημερωτική ημερίδα!

Όλο το φάσμα της έρευνας υδρογονανθράκων που έχει ξεκινήσει στην Ήπειρο, ξεδιπλώθηκε κατά την διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στον Βουτσαρά, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δήμου Ζίτσας. Ημερίδα όπου τον πρώτο λόγο επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων. Η αίθουσα κατάμεστη και ήταν αρκετές οι φορές όπου οι ομιλητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις φωνές ομάδων πολιτών που θεωρούν ότι οι έρευνες και η εξόρυξη θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην περιοχή.

Το πρώτο που τονίστηκε είναι πως σήμερα είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για εξόρυξη καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Το δεύτερο, είναι ότι έχουν προηγηθεί ανάλογες γεωφυσικές, σεισμικές έρευνες ουκ ολίγες φορές στην Ήπειρο, χωρίς να υπάρξει καμία επίπτωση στο περιβάλλον της περιοχής. Η τελευταία μάλιστα ήταν αυτή που ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε με την ανεπιτυχή γεώτρηση στο Καλπάκι.



Από τις πλέον ενδιαφέρουσες ομιλίες ήταν αυτή του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Δημήτρη Καλιαμπάκου, ο οποίος παρουσίασε σημεία της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Παρότι κατά την έναρξη ήρθε αντιμέτωπος με τις αποδοκιμασίες ορισμένων κατοίκων, στη συνέχεια καθήλωσε το ακροατήριο και διαφώτισε αρκετά και κρίσιμα σημεία.

Η Ήπειρος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υδρολογικές λεκάνες της χώρας. Από την άλλη είναι άγνωστο αν υπάρχει πετρέλαιο, τόνισε, και αν υπάρχει, σύμφωνα με τις γεωλογικές τομές τα αποθέματα είναι της τάξης των 50 με 70 εκατομμυρίων βαρελιών. Πρόκειται για ένα συνολικό κοίτασμα που αντιστοιχεί στην εβδομαδιαία παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι εκ των πραγμάτων η Ήπειρος δεν θα γίνει Σαουδική Αραβία, ενώ στο ερώτημα «νερό ή πετρέλαιο στην Ήπειρο» η απάντηση που ευθέως δίνεται και από την ΣΜΠΕ είναι, νερό!

Από την άλλη όμως, τα κοιτάσματα, αν υπάρχουν ακόμη και μικρά, η χώρα πρέπει να τα γνωρίζει. Κι αυτός είναι ο στόχος των ερευνών που διεξάγονται σε αυτή την φάση.

Ο Καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Κώστας Παπαζάχος σημείωσε ότι στην φάση της έρευνας, όπου βρισκόμαστε σήμερα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι όροι που αφορούν στις δονήσεις ορίζονται από τη νομοθεσία και τα επίπεδα είναι τέτοια που δεν εγκυμονούν κινδύνους.



Σε ερώτηση του Epiruspost αν η σεισμική έρευνα με τις δονήσεις που γίνονται μπορεί να επηρεάσει ρήγματα της περιοχής, ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι η δημιουργία σεισμών από ανθρώπινη δραστηριότητα είναι θεωρητικά πιθανή, αλλά ζούμε στην Ελλάδα, σε μία χώρα με έντονη σεισμική δραστηριότητα. «Η φυσική σεισμική δραστηριότητα είναι αυτή που με ανησυχεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επίπτωση», τόνισε.

Ο κ. Ιωσήφ Αθανασιάδης, εκπρόσωπος του αυτοτελούς τμήματος πολιτικής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρθηκε εκτενώς στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Όπως τόνισε τα δικαιώματα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων στον υπόγειο και τον υποθαλάσσιο ελληνικό χώρο, ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και η αξιοποίησή τους προβλέπεται από το ελληνικό σύνταγμα.

Στην Ελλάδα η έναρξη ερευνητικών προγραμμάτων παρουσίασε αξιόλογη κινητικότητα μετά το 2011 και διευκρίνισε πως πέρα από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία έχει εγκριθεί, σε κάθε φάση θα αδειοδοτούνται οι δραστηριότητες που πρέπει.

Σε όλες τις χώρες οι δραστηριότητες αυτές αντιμετωπίζονται ως αναπτυξιακή ευκαιρία σημείωσε και υπογράμμισε ότι η έρευνα επιβάλλεται να γίνει προκειμένου το κράτος να γνωρίζει αν έχει και πόσα αποθέματα.

Την νομοθεσία που διέπει όλες τις φάσεις των ερευνών ανέλυσε ο κ. Αλέξανδρος Κουλίδης, υπεύθυνος της διεύθυνσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης του Υπουργείου. Όπως τόνισε το νομοθετικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αυστηρό, ενώ σε όλες τις φάσεις του σχεδίου δράσης ζητείται η άποψη των φορέων της περιοχής και όλων των κεντρικών υπηρεσιών.

Οι έρευνες που διεξάγονται στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα ήπιες σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν όλα τα νομοθετικά και επιστημονικά εργαλεία για απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος.

Στην Ήπειρο δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Ο Σπύρος Μπέλλας, αντιπρόεδρος της ελληνικής διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων, της εταιρίας του δημοσίου δηλαδή, αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό.

Όπως είπε η περιοχή όπου έχει εκχωρηθεί η έρευνα είναι η ίδια που είχε παραχωρηθεί και το 1996-97. Τότε είχαν γίνει σεισμικές έρευνες σε μήκος 1100 χιλιομέτρων περίπου χωρίς να ανακύψει το παραμικρό πρόβλημα. Σήμερα οι σεισμικές έρευνες καλύπτουν ακτίνα πεντακοσίων χιλιομέτρων και στη συνέχεια θα αποφασιστεί αν και που θα υπάρξει γεώτρηση. Από την απελευθέρωση της Ηπείρου έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά έντεκα γεωτρήσεις στην περιοχή, με τελευταία την «Δήμητρα» στο Καλπάκι.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος χαρακτήρισε εύλογες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων και τόνισε ότι η ενημέρωση θα είναι διαρκής, αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Η έρευνα υδρογονανθράκων είναι ένα σχετικά καινούριο αντικείμενο για την χώρα μας και το άγνωστο πολλές φορές προκαλεί ανησυχίες. «Εμείς θεωρούμε ότι η χώρα πρέπει να γνωρίζει τον ορυκτό της πλούτο και να τον εκμεταλλευτεί με προστασία του περιβάλλοντος και με ισχυρό δημόσιο έλεγχο», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι ανάλογες έρευνες έχουν γίνει και στο παρελθόν χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και οι πέντε βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλοί κάτοικοι της περιοχής. Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη στο Ζαγόρι.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου