Ο Δήμος Ιωαννιτών τιμά τον Γεώργιο Μυλωνά! | Epirus World

Ο Δήμος Ιωαννιτών τιμά τον Γεώργιο Μυλωνά!

Τον Γεώργιο Μυλωνά, τον άνθρωπο στον οποίο η περιοχή οφείλει την ίδρυση του Πανεπιστημίου, αποφάσισε να τιμήσει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Ο Γεώργιος Μυλωνάς είχε εκλεγεί βουλευτής Ιωαννίνων το 1963 και το 1964 με την Ένωση Κέντρου. Διατέλεσε υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και υφυπουργός Εθνικής Παιδείας.

Επί των ημερών του και μετά από σφοδρή σύγκρουση που είχε συναδέλφους του Υπουργούς πέτυχε την ίδρυση του Πανεπιστημίου στα Γιάννινα, αρχής γενομένης από την Φιλοσοφική Σχολή. Επρόκειτο για τρίτο πανεπιστήμιο που ιδρύονταν στην χώρα, μετά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την διάρκεια της συνεδρίασής του, αποφάσισε την φιλοτέχνηση και την τοποθέτηση της προτομής του.

Η αρχική πρόταση ήταν να τοποθετηθεί η προτομή, στην οδό Δομπόλη, έξω από το κτίριο που φιλοξένησε επί πολλά χρόνια το Πανεπιστήμιο. Λόγω της πλήρους απαξίωσης όμως και της εγκατάλειψής του, θα επιλεγεί άλλος χώρος, σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε λόγο για μία οφειλόμενη τιμή  προς τον Γεώργιο Μυλωνά, καθώς η ίδρυση του Πανεπιστημίου ήταν αυτή που άλλαξε την πορεία της πόλης.

Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Γεώργιος Μυλωνάς, διετέλεσε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Το 1987 εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης. Το 1989 διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού (7 Ιουλίου 1989-20 Νοεμβρίου 1989) ως μέλος του Συνασπισμού στον οποίο είχε προσχωρήσει στην κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού και στην οικουμενική (13 Φεβρουαρίου 1990-10 Απριλίου 1990).
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου