Ο φτερωτός πλούτος της Παμβώτιδας | Epirus World

Ο φτερωτός πλούτος της Παμβώτιδας

Για 7η συνεχόμενη χρονιά η καθιερωμένη συνάντηση μεταξύ των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της τοπικής ομάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έλαβε χώρα στη λίμνη Παμβώτιδα την 14η Ιανουαρίου του 2018.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η διεξαγωγή των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) δηλαδή της καταγραφής των υδρόβιων και παρυδάτιων ειδών ορνιθοπανίδας που διαχειμάζουν στην λίμνη Παμβώτιδα και σε άλλες υγροτοπικές περιοχές της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.


Στην φετινή εξόρμηση ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία συνολικά 14 Καλαμόκιρκων και 4 Χειμωνόκιρκων το σούρουπο στο άθικτο τμήμα του καλαμώνα της Αμφιθέας (Circusaeroginosus&C. cyaneus), ενώ δεν καταγράφηκαν πολλά σημαντικά είδη, εκτός ίσως από την Λαγγόνα (Phalacrocoraxpygmeus) που φαίνεται να διατηρεί έναν σταθερό πληθυσμό.

Άλλα κοινά είδη ήταν όπως πάντα παρόντα όπως ερωδιοί, διάφορα είδη πάπιας, λιγοστοί κορμοράνοι και χιλιάδες σκουφοβουτηχτάρια, καθώς και τρία είδη γλάρων. Μάλιστα ο αριθμός ρεκόρ από Ασημόγλαρους (Larusmichahellis) αντανακλά μάλλον την συνεχιζόμενη ακατάλληλη διαχείριση σκουπιδιών και ζωϊκών υποπροϊόντων στην ευρύτερη περιοχή, ίσως και εκτός συνόρων, γεγονός που χρήζει περαιτέρω έρευνας αφού δημιουργεί ανησυχία όπως και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπου το είδος έχει εκρηκτική αύξηση.

Ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα χάρισαν οι εκπληκτικοί σχηματισμοί ψαρονιών (Sturnusvulgaris) που υπό την πίεση των Πετριτών (Falcoperegrinus) -το ταχύτερο αρπακτικό στον πλανήτη- και των Καλαμόκιρκων που τα καταδίωκαν ως επίδοξοι θηρευτές τα «χώριζαν» σε κυματοειδείς σχηματισμούς με αποτέλεσμα να μας δώσουν καταπληκτικές εικόνες κοντά στο σούρουπο.

Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας επιτρέπει να εξάγουμε πολύτιμα συμπεράσματα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα είδη και οι περιοχές στις οποίες εντοπίζονται, ενώ αποτελούν ένδειξη της βιολογικής ποικιλομορφίας μιας περιοχής.

Η λίμνη Παμβώτιδα είναι ένας αξιόλογος υγρότοπος για τη διαχείμαση των πουλιών σε απόσταση αναπνοής από την πόλη των Ιωαννίνων, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα μας να απολαύσει μοναδικές εμπειρίες.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου