Ο Τραμπ «άναψε» το φυτίλι στη Μέση Ανατολή, ξέσπασμα οργής των Παλαιστινίων | Epirus World

Ο Τραμπ «άναψε» το φυτίλι στη Μέση Ανατολή, ξέσπασμα οργής των Παλαιστινίων

Βίαιες συγκρούσεις, ξέσπασμα οργής, ρουκέτες και αεροπορικές επιδρομές είναι μόνον η αρχή της νέας ανάφλεξης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Οι πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 200 τραυματίες, ήδη υπάρχουν νεκροί, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε με πραγματικά πυρά σε διαδηλωτές και η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε θέσεις στη Γάζα ως αντίποινα για τις ρουκέτες που έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος από τα παλαιστινιακά εδάφη.
Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους ηγέτες των Παλαιστίνιων. Το Ισραήλ θεωρεί ως πρωτεύουσά του ολόκληρη την Ιερουσαλήμ, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν το ανατολικό μέρος της πόλης, προκειμένου να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.
Η αναμενόμενη κίνηση του Αμερικανού προέδρου για αυτό το επί δεκαετίες ακανθώδες ζήτημα δημιουργεί παγκόσμια ανησυχία και φόβους για την ανάφλεξη βίας στην περιοχή. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ ανησυχεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Δύση. Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και Σουηδία κάλεσαν την Ουάσινγκτον να παρουσιάσει «λεπτομερείς προτάσεις για μια διευθέτηση» του Μεσανατολικού.
Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ πραγματοποίησαν στοχευμένα πλήγματα σε στόχους της ισλαμιστικής Χαμάς στη παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν ότι έπληξαν εργοστάσιο παραγωγής όπλων, καθώς και αποθήκη οπλισμού. Σύμφωνα με τη Χαμάς, έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ, με τη μία από αυτές να πλήττει την νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ.
Στο μεταξύ, η οργάνωση Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να «συνεχίσουν τη σύγκρουση (με τις ισραηλινές δυνάμεις) σε όλα τα σημεία όπου ο ισραηλινός στρατός έχει παρουσία», σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου.
Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν, θα συνεργαστούν σε μια προσπάθεια να πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η ενέργεια των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχίες, ανέφερε μια πηγή της τουρκικής προεδρίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Τουρκία και Γαλλία θα καταβάλουν κοινή προσπάθεια για να αναθεωρήσει η Ουάσινγκτον την απόφασή της.
Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε επίσης τηλεφωνικά για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του του Καζακστάν, του Λιβάνου και του Αζερμπαϊτζάν. Την Τετάρτη συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, για την επόμενη εβδομάδα.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας την απόφαση Τραμπ σε Ιορδανία, Αίγυπτο, Ιράκ, Τουρκία, Τυνησία και Ιράν, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε Μαλαισία, Μπανγκλαντές, Μαλαισία, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Ινδία και Ινδονησία.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου