Άναψε φωτιές η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Αγωνία για την επίσκεψη στη Θράκη | Epirus World

Άναψε φωτιές η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Αγωνία για την επίσκεψη στη Θράκη

Αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων προκάλεσε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Με αυστηρά μηνύματα απάντησε η διεθνής κοινότητα στην προκλητική στάση του Τούρκου Προέδρου, βάζοντας «πάγο» στην προσπάθειά του να θέσει σειρά διεκδικήσεων, ανοίγοντας σειρά θεμάτων και αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα, εντός ελληνικού εδάφους.

Την ίδια ώρα πάντως στην εσωτερική πολιτική σκηνή, η αντιπολίτευση έσπευσε να στρέψει τα βέλη της στην κυβέρνηση, ασκώντας σκληρή κριτική και καταγγέλλοντας ελλιπή προετοιμασία που οδήγησε σε χαμένη ευκαιρία για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ειδικότερα, ομοβροντία παρεμβάσεων από το Βερολίνο Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και η ευθεία αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης. Σε κοινή «γραμμή» όλοι διεμήνυσαν στον σουλτάνο ότι η συνθήκη είναι αδιαμφισβήτητη. Κατόπιν αυτών, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν πως με τις δηλώσεις του στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος, απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από τη Δύση.

Ιδιαιτέρως ηχηρό το μήνυμα από το Βερολίνο, καθώς γερμανική διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε στον Realfm 97,8 ότι η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει εδώ και 100 χρόνια και δεν τίθεται θέμα αναθεώρησής της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του State Department ο οποίος δήλωσε ότι : «Είναι θέμα αρχής. Οι ΗΠΑ είναι σταθερά υπέρ της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Αποστάσεις από τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα κράτησαν οι Βρυξέλλες εκφράζοντας την απορία πως μια συνάντηση «που θα έχτιζε γέφυρες κατέληξε boxing match». Κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτήριζε σημαντικό «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή» ενώ σημείωνε με νόημα ότι «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους.

Κριτική στο εσωτερικό

Στο εσωτερικό μέτωπο ωστόσο, η αντιπολίτευση έβαλε στο στόχαστρό της τους χειρισμούς της Αθήνας, κριτικάροντας το επίπεδο προετοιμασίας της κυβέρνησης για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν. Το γάντι έσπευσε να σηκώσει το υπουργείο Εξωτερικών που απαντώντας μίλησε για «επιπόλαια και προκατασκευασμένη κριτική», καλώντας την αντιπολίτευση να μην μετατρέπει ένα κορυφαίο γεγονός για την εξωτερική πολιτική της χώρας σε αντικείμενο μικροπολιτικής.

Τον τόνο της κριτικής από τη ΝΔ έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο μίλησε για «έλλειψη προετοιμασίας» επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί για τα τελικά αποτελέσματα της επίσκεψης μετά την ολοκλήρωσή της. Νωρίτερα εξάλλου πηγές τις Πειραιώς σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους έκαναν λόγο για «ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας», καταγγέλλοντας πως αν και η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών το αρνήθηκε».

Για φιάσκο που κινδυνεύει να καταλήξει σε ναυάγιο έκανε λόγο σε δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας δηκτικά πως «συνεχώς ο κ. Τσίπρας "πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος" και δυστυχώς μαζί του τα ελληνικά συμφέροντα».

Σε επίσκεψη που «αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων που είναι ανάγκη να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν» αναφέρθηκε το «Ποτάμι», ενώ η Ένωση Κεντρώων εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους».

Αγωνία για την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη - Ετοιμάζεται φιέστα για την υποδοχή - Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Στη Κομοτηνή στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα, καθώς περίπου στις 12:10 μετά το μεσημέρι, αναμένεται να φτάσει εκεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και την τουρκική αντιπροσωπεία.

Το αεροπλάνο του Τούρκου Προέδρου θα προσγειωθεί αρχικά, στις 11:15 στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης "Δημόκριτος", όπου θα τους υποδεχθούν, εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης. Από εκεί, θα κατευθυνθεί οδικώς στην Κομοτηνή, όπου ήδη εκεί, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Ερντογάν αρχικά θα προσευχηθεί στο τζαμί "Kirmahalle Cammi". Απαγορευτικές κορδέλες έχουν τοποθετηθεί γύρω από το τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως, ενώ και η παρουσία ανδρών της αστυνομίας και της προσωπικής ασφάλειας του Ερντογάν, είναι εμφανέστατη. Η επίσκεψη που Τούρκου Προέδρου θα ολοκληρωθεί στις 16:00 όταν και θα αποχωρήσει από την Ελλάδα με ειδική πτήση.

Τις τελευταίες μέρες το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής και οργανωμένα μέλη της μειονότητας, εργάζονται εντατικά προκειμένου να υποδεχτούν τον σουλτάνο Ερτογάν στην Κομοτηνή.

Με τηλεφωνήματα, sms, mail και αναρτήσεις στα social media καλούνται οι μειονοτικοί της Θράκης, να δώσουν δυναμικό «παρών» κατά την άφιξη αλλά και την παραμονή του Τούρκου Προέδρου στη Κομοτηνή.

Ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία που θα μεταφέρουν κόσμο από μειονοτικά χωριά προς την Κομοτηνή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιμάμηδες τζαμιών, που πρόσκεινται στους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, γύριζαν πόρτα πόρτα τις προηγούμενες ημέρες τα χωριά καλώντας τους μουσουλμάνους να συμμετάσχουν στην υποδοχή.

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει εάν όντως, ισχύουν οι πληροφορίες, που θέλουν μειονοτικούς που ζουν σε Αδριανούπολη, Προύσα και Κωνσταντινούπολη, να μεταβούν σήμερα και εκείνοι στη Κομοτηνή, προκειμένου να προσευχηθούν μαζί με τον Ερντογάν.
του Ηλία Μπενέκου
Η επίσκεψη του νεοσουλτάνου Ερντογάν τελειώνει σήμερα με τη σκηνοθετημένη αποθέωσή του στην Κομοτηνή από χιλιάδες ομοδόξους του. Η αποτίμηση όμως της επίσκεψης δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Κατ’ αρχάς οι δημόσιοι καυγάδες μεταξύ Παυλόπουλου - Ερντογάν αρχικά και Τσίπρα - Ερντογάν στη συνέχεια ήταν αναπόφευκτοι. Ευτυχώς που το αποτέλεσμά τους έσωσε την επικοινωνιακή παρτίδα, διότι όσοι είχαμε δει την εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά του Προέδρου της Τουρκίας κατά τη συνέντευξή του την Τετάρτη το βράδυ στον Αλέξη Παπαχελά ήμασταν βέβαιοι ότι ο νεοσουλτάνος ερχόταν στην Αθήνα με άγριες και άκρως εχθρικές διαθέσεις.
Για τον απλούστατο λόγο ότι μόνο τυφλός δεν θα έβλεπε ότι ο Ερντογάν των χιλίων προβλημάτων και ανοιχτών συγκρούσεων ερχόταν στην Αθήνα για να θέσει επισήμως – στα μούτρα όλων μας – όλη την ατζέντα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, την οποία άλλωστε εκδιπλώνει συστηματικά και με αυξανόμενη ένταση, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, στη θάλασσα και τον ουρανό του Αιγαίου, στην Κύπρο και στη Θράκη.
[Αποδεικνύει άλλωστε διαρκώς ο νεοσουλτάνος αυτό που κάμποσοι «αιθεροβάμονες» στην Ελλάδα αρνούνται να δουν ή να παραδεχτούν: ότι η Κύπρος, το Αιγαίο και η Θράκη – με αυτήν τη σειρά – αποτελούν ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης για τον φθίνοντα και υποχωρούντα ελληνισμό έναντι του τουρκικού επεκτατισμού].
Επικοινωνιακά, νικητές
Από άποψη πολιτικής επικοινωνίας, τελικά... δεν πνιγήκαμε. Αντιθέτως, όλα τα θέματα που έβαλε ο νεοσουλτάνος απαντήθηκαν πλήρως και πειστικά:
● Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης απαντήθηκε επαρκώς και όσο επιθετικά χρειαζόταν από Παυλόπουλο (νομικά) και Τσίπρα (πολιτικά).
● Τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας, της οικονομικής της κατάστασης και του αρχιμουφτή, τα οποία ο Ερντογάν επιχείρησε τεχνηέντως να συνδέσει με τη Συνθήκη της Λωζάννης, κατέληξαν με τον ίδιο να αναγνωρίζει ότι η μειονότητα της Θράκης αποτελείται από Τούρκους, Πομάκους και Ρομά και, συνεπώς, δεν είναι «τουρκική μειονότητα», αλλά και ότι οι υποθέσεις αυτές αποτελούν ζήτημα εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης της Ελλάδας και όχι αντικείμενο της Συνθήκης της Λωζάννης. Κυρίως δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με άλλη χώρα.
● Στα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών τού υπενθυμίστηκαν όλες οι καταπατήσεις δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας και εις βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.
● Στο Κυπριακό ο Τσίπρας του είπε κατά πρόσωπο ότι πρόκειται για θέμα παράνομης εισβολής και κατοχής, κάτι που δεν «ξεχνά» μόνο ο Ερντογάν, αλλά και οι κάθε λογής «τουρκολάγνοι» στην Ελλάδα.
● Στο θέμα των Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα οι απαντήσεις ήταν επαρκείς.
● Εν τέλει ο Ερντογάν υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι δεν διεκδικεί ελληνικά εδάφη – τα οποία όμως... διεκδικεί εμπράκτως.
● ΗΠΑ και Ε.Ε. εν σώματι «άδειασαν» τον Ερντογάν στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «από θέση αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας». Και αξιωματούχος της Ε.Ε. επεσήμανε πως «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους».
Γιατί τον κάλεσαν;
Υπάρχει ωστόσο ένα μελανό σημείο στην όλη ιστορία. Προφανώς δεν είναι αυτό που ήδη λανθασμένα αναδεικνύει η Νέα Δημοκρατία: ότι δηλαδή δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη στο διπλωματικό πεδίο η επίσκεψη Ερντογάν. Καμιά προετοιμασία δεν θα μπορούσε να εμποδίσει τον Ερντογάν να τη δυναμιτίσει, αν αυτός το επέλεγε – και όπως πράγματι επέλεξε. Το πραγματικό πρόβλημα είναι άλλο:
● Γιατί έγινε αυτή η πρόσκληση στον νεοσουλτάνο σε μια χρονική στιγμή που ο ίδιος έχει κυριολεκτικά ξεσαλώσει στα εθνικά μας θέματα και ταυτοχρόνως βρίσκεται σε σκληρή σύγκρουση με ολόκληρη τη Δύση;
● Ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να του δώσει βήμα μέσα στην καρδιά της ελληνικής διοίκησης, στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου, για να αναπτύξει ολόκληρο το φάσμα των εις βάρος της Ελλάδας διεκδικήσεων της Τουρκίας και του ιδίου;
● Μήπως αντιλήφθηκε χθες η κυβέρνηση ότι έφτασε μόλις μια ανάσα από ένα τεράστιο φιάσκο, το οποίο θα έστελνε μια και καλή στα Τάρταρα κάθε εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να διαχειρίζεται τα εθνικά θέματα;
Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διαδικασία απόκλισης εφ’ όλης της ύλης, όπως συνοπτικά περιγράφαμε στο χθεσινό «Ποντίκι» επισημαίνοντας τον κίνδυνο από αυτή την επίσκεψη. Ποια «ανάγκη» λοιπόν επέβαλε να κουβαλήσουμε τον Ερντογάν στην Αθήνα υπό τις κρατούσες συνθήκες;
Η απάντηση ότι πρέπει να διατηρούμε την επικοινωνία με την Τουρκία για να μην κόβονται οι γέφυρες επικοινωνίας δεν ευσταθεί. Μπορούμε να μιλάμε διά της διπλωματικής και υπηρεσιακής οδού χωρίς να προσφέρουμε βήμα σε άκρως επιθετικές κινήσεις.
Μήπως όμως υπήρχε κάτι σημαντικό να ανακοινωθεί σε επίπεδο προσέγγισης; Απολύτως τίποτε.
Εκτός βεβαίως από το ότι νεκραναστήθηκαν κάτι μπαγιάτικα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μας ταλαιπωρούν εδώ και τρεις δεκαετίες και απλώς απαγόρευαν στις δύο πλευρές να κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις τις ημέρες του Ραμαζανιού, του Πάσχα και στα «μπάνια του λαού». Και κάτι αστείες διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα, που από την εποχή του υπουργού Εξωτερικών ΓΑΠ ουδέν απέδωσαν.
Έτσι, απλώς για να ανακοινωθεί ένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, η οποία σημαδεύτηκε από μια εντελώς αχρείαστη και πιθανώς επιζήμια δημόσια σύγκρουση. Αν στην κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι δεν περίμεναν αυτήν τη συμπεριφορά, τότε κάνουν μέγα λάθος.
Εξ ίσου λάθος κάνουν αν πιστεύουν ότι, την ώρα που «τα βουβάλια έχουν αρχίσει ήδη το μεταξύ τους μπουνίδι στην αυλή μας», εμείς έχουμε το απαραίτητο πολιτικό δυναμικό για να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο μεσολαβητή που θα δρέψει τις δάφνες για τις καλές του υπηρεσίες. Αυτό είναι αδύνατον για δύο λόγους:
● Πρώτον, διότι σε αυτή την περίπτωση προφανώς, αγνοώντας το μέγεθος της σύγκρουσης και την ισχύ της Τουρκίας, μπερδεύουμε το μπόι μας με τη σκιά μας.
● Δεύτερον, διότι εμπλεκόμαστε σε χρόνια αντιπαράθεση με τον επεκτατισμό της Τουρκίας. Κανένας εμπλεκόμενος δεν μπορεί να παριστάνει τον μεσολαβητή στις συγκρούσεις του αντιπάλου του με τρίτους.
Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα παραμένει: Γιατί τον κάλεσαν;
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου