Βιολογικός Ιωαννίνων.. Τι έχουμε… τι χάσαμε.. | Epirus World

Βιολογικός Ιωαννίνων.. Τι έχουμε… τι χάσαμε..

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση για χρηματοδότηση των αποχετευτικών και του βιολογικού Ιωαννίνων, δια χειρός Χαρίτση, αναρτήθηκε η απόφαση ένταξης, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά τα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Η δημοτική αρχή βέβαια ζει στον… πυρετό της δόξας! Ο Δήμαρχος μίλησε για ένα ιστορικό γεγονός ενώ ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας αυτοθαυμάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.. Πληροφορίες βέβαια λένε ότι αν τους τελευταίους μήνες δεν είχε δραστηριοποιηθεί το επιτελείο της ΔΕΥΑΙ, το έργο δεν θα σώζονταν από τα βράχια που το οδηγούσε ο προγραμματισμός του Δήμου.. Αλλά αυτά αφορούν τα εσωτερικά της πλειοψηφίας!

Η ανάρτηση της απόφασης ένταξης, δίνει την δυνατότητα της σύγκρισης.. Να δούμε τι έχουμε και τι χάσαμε..

Γιατί το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας έχει παρελθόν. Και μάλιστα μεγάλο.

Ενταγμένο άλλωστε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, με ημερομηνία 4 Αυγούστου του 2011 (ήταν κι αυτή προφανώς ιστορική ημέρα) και προϋπολογισμό 49 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο έκλεισε τον περασμένο Φεβρουάριο με απορρόφηση που δεν έφτανε ούτε τα τρία εκατομμύρια ευρώ.

Η αδυναμία λοιπόν στην εκτέλεση, ήταν αυτή που οδήγησε στην τεράστια καθυστέρηση και υποχρέωσε την Δημοτική Αρχή να κινήσει γη και ουρανό (βουλευτές και υπουργούς) για να μπορέσει να πετύχει μια εκ νέου ένταξη.

Αυτή την φορά με συνολική δημόσια δαπάνη τα 36 εκατομμύρια και επιλέξιμη δαπάνη τα 32 εκατομμύρια.

Το έργο του 2011 σύμφωνα με την πράξη ένταξης περιελάμβανε:

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (Ιστορικό Κέντρο-Λούτσα-Μακρυγιάννη-Αμπελόκηποι-Ανεξαρτησίας-Τσακάλωφ).

ΥΠΟΕΡΓΟ 2: ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Το μελετητικό αντικείμενο αφορά στις περιοχές ή σε τμήματα των περιοχών όπως Καρδαμίτσια, Εξοχή, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Κ. Νεοχωρόπουλο, τμήμα οικισμού Νεοχωρόπουλου, τμήμα οικισμών Κ.Μαρμαρά, Σταυράκι και Ολυμπιάδα, Σεισμόπληκτα, Αγία Μαρίνα, Αμφιθέα. Επίσης περιλαμβάνονται και οι αγωγοί μεταφοράς λυμάτων Πεδινής έως Νεοχωρόπουλο, Αμφιθέας έως Πέραμα και συμπληρωματικός ΓΑΑ Φ1200.

ΥΠΟΕΡΓΟ 3: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Η κατασκευή των έργων των άνω μελετών για τις περιοχές που αναφέρθηκαν.

ΥΠΟΕΡΓΟ 4: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΥΠΟΕΡΓΟ 5:  ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΕΡΓΟ 6:  ΑΓΟΡΑ ΓΗΣ

Η παρούσα απόφαση ένταξης περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Με το υποέργο θα ολοκληρωθεί το υπόλοιπο 16 % της μελέτης του δικτύου αποχέτευσης των οικισμών Καρδαμίτσια, Εξοχή, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Κ. Νεοχωρόπουλο, τμήμα οικισμού Νεοχωρόπουλου, τμήμα οικισμών Κ. Μάρμαρα. Σταυράκι και Ολυμπιάδα, Σεισμόπληκτα, Αγία Μαρίνα, Αμφιθέα και των αγωγών μεταφοράς λυμάτων Πεδινής έως Νεοχωρόπουλο, Αμφιθέας έως Πέραμα και συμπληρωματικός ΓΑΑ Φ1200 συνολικού μήκους περίπου 97 χλμ.
  2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ Δ.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Το υποέργο αφορά την κατασκευή κατά 100% ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων στον οικισμό Γ προτεραιότητας Καρδαμίτσια-Εξοχή και συγκεκριμένα στα οικισμούς Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Τσιφλικόπουλο, Δροσιά-Πεντέλη, Κάτω Νεοχωρόπουλο της ΔΕ Ιωαννίνων καθώς και 6 αντλιοστασίων.
  3. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
  4. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
  5. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
  6. ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΔΕΔΔΗΕ


Στην ουσία λοιπόν έχουμε ένα ίδιο έργο κι αυτό που χάθηκε είναι πολύς χρόνος για την εκτέλεσή του. Ουσιαστικά στα τέλη του 2017, βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με το 2011..

Με μία μικρή διαφορά.. Τώρα ο διαγωνισμός για την επέκταση του βιολογικού βρίσκεται σε συμπληγάδες ενστάσεων και δικαστικών διενέξεων κι ας δήλωσε ο δήμαρχος στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι υπάρχει οριστική απόφαση από το ΣτΕ..
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου