Οι κινήσεις πριν το τέλος του τρίτου Μνημονίου | Epirus World

Οι κινήσεις πριν το τέλος του τρίτου Μνημονίου

H κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Με γνώμονα την τεχνική συμφωνία, στο οικονομικό επιτελείο έχουν ήδη αρχίσει να κωδικοποιούν τις μνημονιακές διατάξεις που έχουν συμφωνηθεί με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών (E.E, EKT, ΔΝΤ, ESM) για να πάρουν την μορφή διατάξεων που θα ενταχθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο.
Το σχετικό πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη δεύτερη εβδομάδα του 2018. Πιθανότερη ημερομηνία κατάθεσης του νέου εφαρμοστικού νόμου είναι η 8η Ιανουαρίου, προκειμένου στις 11 Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Euro Working Group (EWG) - το πρώτο της χρονιάς, και το τελευταίο υπό τον Τόμας Βίζερ - η Αθήνα να δείξει συνέπεια με τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Το πακέτο αυτό, θα περάσει από το μικροσκόπιο του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου όπου θα σφραγιστεί η συμφωνία της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της νέας δόσης.
Το ποσό που θα εκταμιευτεί εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι οι δόσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από την τρίτη και την τέταρτη αξιολόγηση φτάνουν τα 18,4 δισ. ευρώ, ενώ ένα ποσό της τάξης των 27,4 δισ. ευρώ που θα μείνει αδιάθετο από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ του ESM θα αποφασιστεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2018 για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης αναμένεται μία νέα έξοδος στις διεθνείς αγορές με το σχεδιασμό να αφορά στην έκδοση 7ετούς ομολόγου. Ακολουθεί η μεγάλη στροφή πριν το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων που θα ανοίξει τον Φεβρουάριο συνοδεύεται με τα 82 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, τις συζητήσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας και φυσικά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου του 2018. Εκείνη την περίοδο θα έχουν κορυφωθεί και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το αν προβλέπεται επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 διαφορετικά τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος θα πρέπει να τρέξουν μαζί από το 2019. Τότε δηλαδή θα αποφασιστεί αν η περικοπή του αφορολογήτου ενεργοποιηθεί ένα χρόνο νωρίτερα.
Share on Google Plus

About Ειρήνη Σολδάτου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου