Στράτος Ιωάννου.. «Σήκωσε το γάντι» για τις ευθύνες και τις ζημιές | Epirus World

Στράτος Ιωάννου.. «Σήκωσε το γάντι» για τις ευθύνες και τις ζημιές

Την άμεση αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου προκάλεσε η στάση της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Χρήστου Μπαίλη, όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου έγινε ο απολογισμός από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε προ ημερών την περιοχή.

Ο Δήμος θέλησε να πετάξει στην Περιφέρεια το μπαλάκι των ευθυνών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Ιωάννου, ο οποίος έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

«Ποτέ μου δεν στάθηκα στο θέμα των αρμοδιοτήτων, ούτε το είδα ποτέ εμπόδιο. Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα στον νομό δεν στέκομαι να πω ότι είναι δική μου αρμοδιότητα ή όχι, αν μπορώ να το λύσω ή να βοηθήσω μπαίνω μπροστά» είπε ο Στράτος Ιωάννου, υπογραμμίζοντας πως «καλό είναι όμως να ξέρουμε τι συμβαίνει» εννοώντας τα περί ευθυνών.

Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις ενέργειες που έγιναν από την Π.Ε. Πρέβεζας, από την επόμενη της καταστροφής το πρωί, προκειμένου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κάτι που έγινε στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα που συστήθηκε η επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών όσον αφορά στις επιχειρήσεις, βάση του νόμου, όπως υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης, προθέτοντας πως για τις κατοικίες είναι ο Δήμος και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά είναι ο ΕΛΓΑ, ενώ έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι πληγέντες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως από την επόμενη της καταστροφής, μηχανήματα της Περιφέρειας αλλά και μισθωμένα βρέθηκαν σε όλες τις περιοχές, Λούρος, Φανάρι, Μυρσίνη, Ζάλογγο, Πρέβεζα, Θεσπρωτικό, Τύρια, Φιλιππιάδα, Κερασώνα, Ριζοβούνι, Ρωμιά, Πέτρα, Κρανιά, Πέντε Πηγάδια, Άνω Ράχη, Κοτσανόπουλο, Σαμψούντα, Ωρωπό, Καμαρίνα, Καστροσυκιά, Εκκλησιές, Κρυοπυγή, Χειμαδιό, Αρχάγγελο, Μύτικα κ.λπ..

Ο Αντιπεριφερειάρχης θέλοντας να κάνει γνωστό ποιων ευθύνη είναι οι εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Π.Ε. Πρέβεζας ανάφερε κάνοντας λόγο και για κατεπείγον έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας την 1 Νοεμβρίου 2017, προς τους Δήμους κ.λπ... πως «Τις ευθύνες τις γνωρίζουν... ποιος έχει ευθύνη το ξέρουν... σε απόμαγνητοφονημένα κείμενα [αναφέρεται στα όσα λέχθησαν στο Δ.Σ.] το λένε μέσα άναρχα... Ο Δήμος λέει έχουμε την φύλαξη, την αστυνόμευση, έχουμε και την καθαριότητα, αλλά καθαριότητα από πλαστικά μπουκάλια. Αλλά λένε στο ρέμα του Ξηροπόταμου έγινε από τέσσερις κορμούς δέντρων, από πλατάνια. Αυτά δεν είναι καθαρισμός; μόνο τα μπουκάλια είναι...; να το ξεκαθαρίσουμε» και συνέχισε ο κ. Ιωάννου με βάση το έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας για ορεινούς Δήμους (π.χ. Πρέβεζας) «έχει αποδοθεί η αρμοδιότητα της αστυνόμευσης και καθαρισμού ρέματος την οποία ασκούνε είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια», κάτι το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου το παραδέχονται στα όσα ανέφεραν και ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος.

Αναφορικά με τα όσα ακουστήκαν για τον Ξηροπόταμο στον Λούρο, εάν δηλαδή ήταν ρέμα ή ποτάμι ο Αντιπεριφερειάρχης συμπλήρωσε «Υπάρχει όρος ο οποίος λέγεται υδατορέματα, ρέματα ή υδατορέματα και με βάση τον νόμο 4258/2014, είναι οτιδήποτε είναι μη πλεύσιμος ποταμός. Πλεύσιμος θεωρείται ο Λούρος και ο Αχέροντας». Επικαλούμενος στη συνέχεια το άρθρο 4 του νόμου 4071/2012 για τα περι ορεινών Δήμων και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, ο Δήμος Πρέβεζας είναι ορεινός αφού έχει ορεινές τοπικές κοινότητες αλλά και μειονεκτικές και άρα στις αρμοδιότητα του είναι και ο καθαρισμός των ρεμάτων.

Συνεχίζοντας ο κ. Ιωάννου, ανέφερε πως την 1η Αυγούστου 2014, ο Περιφερειάρχης απέστειλε σε όλους τους Δήμους τη σχετική νομοθεσία καλώντας τους να συμμορφωθούν σχετικά, ενώ ο ίδιος τον Οκτώβριο του 2016 ζητά από τους Δήμους να οριστούν επιτροπές αστυνόμευσης «γιατί η αρμοδιότητα έχει περιέλθει σ αυτούς και έχουν πάψει να έχουν αρμοδιότητα οι επιτροπές της Περιφέρειας».

«Οι επιτροπές αυτές έχουν να κάνουν με εντοπισμό καταλήψεων, επιχώσεων, μπαζώματα, ανεξέλεγκτες αμμοληψίες, απόρριψη στερεών αποβλήτων και γενικώς όλων των παράνομων ενεργειών που γίνονται στις κοίτες των ρεμάτων και τον έλεγχο της κατάστασης που βρίσκεται η φυσική κοίτη των ρεμάτων. Τον Μάρτιο και Σεπτέμβριο κάθε έτους θα συντάσσει δελτίο με τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν και τις ενέργειες που έγιναν για την αποκατάσταση των παραβάσεων» συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου τονίζοντας πως τα παραπάνω αναφέρονται σε όλα τα ρέματα, υδατορεύματα κ.λπ.. πλην των ποταμών Λούρου και Αχέροντα.

«Πρέπει κάποτε να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους» υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου περιγράφοντας τι έχουν γίνει από πλευράς του «που δεν είναι δικής μου αρμοδιότητας και να αντιπαραβάλουμε τι έχουν κάνει αυτοί [Δήμος] που είναι δικιά τους αρμοδιότητα» όπως είπε συγκεκριμένα. «Δεν υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι συγγενείς» συμπλήρωσε επισημαίνοντας πως «τα χρήματα που έχουν δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι τα ίδια σε όλους, ένα 60-65% και να δούμε ποιοι βάζουνε χρήματα για αντιπλημμυρικά και καθαρισμούς και ποιοι δεν βάζουνε... ως εδώ. Γιατί άλλο να κάνεις και άλλο να σου την λένε και από πάνω. Στην πρώτη στραβή, αντί να είμαστε μονιασμένοι βγαίνουν και σου την λένε από πάνω».

Και συνέχισε ο κ. Ιωάννου αναφερόμενος σε ένα έγγραφο στις 24/11/2017 από το Δήμο Πρέβεζας το οποίο υπογράφει ο κ. Μπαϊλης με το οποίο ζητείται η συνδρομή για καθαρισμό των αποστραγγιστικών αυλάκων και ρεμάτων για την άμεση αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση εκτάκτων καιρικών φαινόμενων (πλημμύρες), στο οποίο απάντησε άμεσα [ο κ. Ιωάννου], υπογραμμίζοντας την δεδομένη συνεργασία της Π.Ε. Πρέβεζας με τον Δήμο, κάτι που έχει «αποδειχθεί και στην πράξη».

Αναφερόμενος ο κ. Ιωάννου σε άλλο έγγραφο του Αντιδημάρχου κ. Κατσαούνου στις 28/07/17, (το οποίο εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Π.Ε. Πρέβεζας) με το οποίο ζητά τη συνδρομή για τον καθαρισμό του Ξηροποτάμου προς αποφυγή πλημμυρών εντός οικισμού, είπε πως δεν απάντησε γιατί «την ίδια εποχή τα μηχανήματά μας ήταν εκεί (!!!). Πριν ενάμιση χρόνο μας ζητά ο τότε Αντιδήμαρχος να καθαρίσουμε τον Ξηροπόταμο. Πάμε εκεί και βγαίνουν οι κάτοικοι και λένε όχι, θα πέσουν οι φράχτες μας κ.λπ.. Ξεκινάμε έναν καθαρισμό από την γέφυρα του εθνικού δρόμου μέχρι τον ποταμό Λούρο, που δεν υπήρχαν κάτοικοι να μας εμποδίσουν» και συμπλήρωσε πως «την εποχή που ήρθε το έγγραφο, Σεπτέμβριο του 2017, ήμασταν εκεί με τα μηχανήματά μας» ενώ καθαρίζονταν ταυτόχρονα και πλαϊνά χαντάκια, ρέματα, τάφρους, που έπεφταν στον Ξηροπόταμο σε όλη την περιοχή του Λούρου.

«Ας βρεθεί ένας, προκαλώ, Δήμαρχος, πρόεδρος Τοπικού ακόμα και πολίτης, που να έχει ζητήσει τα μηχανήματα της Περιφέρειας και να μην έχουν πάει» υπογράμμισε έντονα ο Αντιπεριφερειάρχης, επαναλαμβάνοντας πως στην περίπτωση του Λούρου δεν είχε γίνει ο καθαρισμός σε συγκεκριμένο σημείο, συμπληρώνοντας πως το νερό που έπεσε εκείνη την βραδιά ήταν πάρα πολύ και σε συνδυασμό με τα φερτά υλικά προκάλεσε το έντονο πρόβλημα.

Όπως τονίστηκε και σε συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο κ. Κατσανούνο από πλευράς Δήμου καθαρίστηκε ο Ξηροπόταμος στο σημείο που παρουσιάστηκε το πρόβλημα ενώ από τα μηχανήματα της Περιφέρειας ζητήθηκε και καθαρίστηκε από την γέφυρα έως τις εκβολές και σε σημεία που υποδείχθηκαν από τον Αντιδήμαρχο.

Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε σε οργανωμένες κινήσεις οι οποίες ξεκινούν από το πολύ βασικό. Την σύνταξη μελέτης προκειμένου τα ρέματα να βρίσκονται σε σωστή κατάσταση και η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη της στοιχεία εκατό χρόνων πριν για την συμπεριφορά των ρεμάτων και θα λαμβάνει υπόψη της τις κλιματικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν.

Μια μελέτη που «την αναθέτει ο Δήμος όταν είναι στα διοικητικά του όρια» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης συμπληρώνοντας πως «αφού έχεις έτοιμη την μελέτη σου, δεν χρειάζεται να είσαι φτωχός ή πλούσιος συγγενής. Πας εκεί που είναι πλούσιοι. Στο ΕΣΠΑ και τις εντάσεις. Κατασκευάζεις το έργο και δεν βγάζεις φράγκο από τα ταμεία του Δήμου», αφήνοντας αιχμές για τα όσα δεν έχει κάνει ο Δήμος από πλευράς του τόσα χρόνια αναφορικά με ρέματα και τους χειμάρρους τα τελευταία χρόνια που προκαλούν σημαντικά προβλήματα.

Για το θέμα του Αχέροντα ποταμού που ξεχείλισε πάλι, ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε πως «βγήκε στην ζώνη πλημμυρών, η οποία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε όταν ο ποταμός φουσκώσει, αυτή να πλημμυρίζει. Καμία φορά αυτό το ανάχωμα μπορεί να σπάσει με αποτέλεσμα να βγει το νερό εκτός ζώνης» ενώ αναφορικά με καταγγελίες κατοίκων πως γίνονται παράνομες λήψεις από τα αναχώματα ο κ. Ιωάννου είπε πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Σχολιάζοντας την φράση του Δημάρχου μετά τις ευθύνες που του αποδόθηκαν «στην Μάνδρα φταίει ο Περιφερειάρχης στον Λούρο ο Δήμαρχος», ο Στράτος Ιωάννου απλά ξεκαθάρισε πως η Μάνδρα μπορεί να μην είναι ορεινός Δήμος, επανερχόμενος στα όσα είχε αναφέρει πριν, για τις ευθύνες δηλαδή των ορεινών Δήμων όπως της Πρέβεζας, ενώ τόνισε πως σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραδέχεται ο ίδιος πως στις αρμοδιότητές του είναι ο καθαρισμός και η αστυνόμευση ρεμάτων. «Αλλά δεν τον έπιασε κανένας να του πει πως ο καθαρισμός είναι μόνο για τα πλαστικά και δεν είναι για τους κορμούς των δέντρων;, ποιος νόμος το ορίζει αυτό...;» συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου.

Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως στον Δήμο Πρέβεζας από την Π.Ε. Πρέβεζας, έγιναν αντιπλημμυρικά έργα 400χιλ ευρώ, το 2016 και 2017. Έργα που δεν είναι στην δική της ευθύνη. Με αντίστοιχα έργα στον Δήμο Πάργας και Ζηρού.

«Δεν είναι ότι έχουμε τα χρήματα. Αλλά βάζουμε προτεραιότητες» συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου προσθέτοντας πως είναι χιλιάδες τα χιλιόμετρα των ρεμάτων που διατρέχουν τον νομό και πως σίγουρα κάποιο έκτακτο καιρικό φαινόμενο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και αν αυτά είχαν γίνει.

Τέλος ανάφερε πως οι ζημιές από την κακοκαιρία στις 2 Δεκεμβρίου στον νομό Πρέβεζας μετά από την καταγραφή που ολοκληρώθηκε, ανέρχονται στα 2.340.000 ευρώ και αφορούν σε έργα αρμοδιότητας της Π.Ε. Πρέβεζας για αποκατάσταση οδικών δικτύων και αντιπλημμυρικών έργων ενώ έχουν σταλεί όλα τα σχετικά έγγραφα και ζητούνται αυτά τα χρήματα.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου