Η Ήπειρος μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο από την αγορά του ιαματικού τουρισμού | Epirus World

Η Ήπειρος μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο από την αγορά του ιαματικού τουρισμού

Οι προοπτικές ανάπτυξης που έχει ο ιαματικός τουρισμός στη χώρα μας, αναλύθηκαν σε ειδική ενότητα στην ημερίδα με τίτλο «Στρατηγικές Ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έκθεσης Greek Tourism Expo. 
Μάλιστα, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις ότι έως το 2025 ο ιαματικός τουρισμός θα είναι η 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τότε η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τον τομέα αυτό, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Μεγάλο μερίδιο από αυτή την αγορά πρέπει να διεκδικήσει και η Ήπειρος, η οποία θα μπορούσε να ποντάρει σοβαρά στις πέντε ιαματικές πηγές που διαθέτει σήμερα (Αμάραντο και Καβάσιλα στο Δήμο Κόνιτσας, Χανόπουλο στο Δήμο Άρτας, Παλιοσάραγα στο Δήμο Πρέβεζας και μια πηγή στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας). Εξάλλου, σ’ αυτό αποσκοπεί και η εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου (master plan) που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου και στόχο έχει να εντάξει τις ιαματικές πηγές της στον διεθνή τουριστικό χάρτη.

«Ένεση» στον τουρισμό!
Όπως τόνισε στη ημερίδα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και Επιστημονικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ, καθηγητής, Κωνσταντίνος Κουσκούκης η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιο «health resort», με όχημα τον ιαματικό τουρισμό και με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά ιαματικού τουρισμού, το βιοκλίμα της.
Ο ιαματικός τουρισμός, πρόσθεσε, μπορεί να δράσει καταλυτικά στην ανάπτυξη τουρισμού 4 εποχών στην Ελλάδα, αφού προσφέρει δυνατότητες για επαναλαμβανόμενες περιοδικές θεραπείες.Συμπληρωματικά των θεραπειών, όπως είπε, πρέπει να ενεργοποιηθεί το σύστημα 58 μορφών εναλλακτικού τουρισμού που θα απασχολούν τους επισκέπτες κατά τη διαμονή τους στη χώρα. Ωστόσο, χρειάζονται επενδύσεις στη δημιουργία υποδομών.

Έχει δρόμο ακόμη…
Στις απαραίτητες ρυθμίσεις οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» τις επενδύσεις στον ιαματικό τουρισμό της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Δήμαρχος Λαγκαδά και β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης.
Όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει 705 φυσικές αναβλύσεις, και μέχρι το τέλος του 2017 θα έχουν αναγνωρισθεί μόνο 120 ιαματικοί φυσικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν από επιχειρήσεις.Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα σήμερα κατέχει μόλις το 3% του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως, όταν η Τουρκία, η Πολωνία και η Τσεχία κατέχουν το 13% και το Βέλγιο το 8%.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου