Πρόγραμμα έργων… fast track! Αποχώρησε η αντιπολίτευση, μαγική εικόνα από την Δημοτική Αρχή! | Epirus World

Πρόγραμμα έργων… fast track! Αποχώρησε η αντιπολίτευση, μαγική εικόνα από την Δημοτική Αρχή!

Η αποχώρηση τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης σημάδεψε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την συζήτηση για το πρόγραμμα έργων της νέας χρονιάς. Είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, όπου η αντιπολίτευση διαμαρτυρόμενη αποχωρεί από μία συνεδρίαση που είθισται να χαρακτηρίζεται από τις κορυφαίες της χρονιάς.

Τον χορό των αποχωρήσεων άνοιξε η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» με την επικεφαλής της Λάζαρο Νάτση να εξαπολύει δριμεία επίθεση προς την Δημοτική Αρχή, για την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Ακολούθησε η μείζονα αντιπολίτευση, με τον Νίκο Γκόντα να ζητά ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης ώστε να δοθεί χρόνος στις παρατάξεις να μελετήσουν το πρόγραμμα καθώς είχε περιέλθει σε γνώση τους ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα.

Και ολοκληρώθηκε με την αποχώρηση της Λαικής Συσπείρωσης και της Αριστερής Παρέμβασης.

Η αποχώρησε προκάλεσε την έκρηξη του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, ο οποίος κατακεραύνωσε τόσο τον Λάζαρο Νάτση όσο και το Νίκο Γκόντα.

«Υπάρχουν αντιδράσεις εντυπώσεων κι αντιδράσεις ουσίας. Ως αντίδραση εντυπώσεων εκλαμβάνω αυτή του κ. Νάτση», ανέφερε ο Δήμαρχος για να συμπληρώσει ότι το ηθικό πλεονέκτημα της παρούσας δημοτικής αρχής είναι η δημοκρατία στη λειτουργία της και οι ανοιχτές πόρτες!

Συνεχίζοντας αργότερα, μίλησε για παρωδία, χαρακτηρίζοντας έτσι την στάση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας και του Νίκου Γκόντα, υποστηρίζοντας ότι σύρθηκε σε μία πολιτικάντικη αποχώρηση καθώς στο δημοτικό συμβούλιο είχε προσέλθει με άλλες προθέσεις.

Ο κ. Γκόντας αποχωρώντας είχε κάνει λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν δίνει το χρονικό περιθώριο στους δημοτικούς συμβούλους να μελετήσουν το πρόγραμμα έργων.. Πρόγραμμα έργων, που κατά τον ίδιο, είναι πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένοι.

Από το σύνολο της αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση παρέμεινε ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννενα Τώρα Άρης Μπαρτζώκας και ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας Δημήτρης Πάνου.

Η εισήγηση για το τεχνικό πρόγραμμα έγινε από δύο αντιδημάρχους. Των έργων Γιάννη Λιόντο και του προγραμματισμού Θανάση Μανταλόβα. Ο δεύτερος μάλιστα, απουσία της αντιπολίτευσης, έκανε ηγετική εμφάνιση στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς ήταν αυτός που ξεδίπλωσε το όραμα της Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα χρόνια... Ως δια μαγείας δε το πρόγραμμα έργων που εκτελεί ο Δήμος το ανέβασε στα 150 εκατομμύρια ευρώ!!!

Πως προκύπτουν αυτά;

Τριάντα εκατομμύρια το πρόγραμμα έργων του 2018, 70 εκατομμύρια το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης (για το οποίο υπάρχουν μόνο τα τριάντα), τα έργα που εκτελούν οι επιχειρήσεις του Δήμου και τέλος τα 45 εκατομμύρια που ευελπιστεί να διασφαλίσει η ΔΕΥΑΙ για τα δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού (έργα τα οποία είχαν ενταχθεί το 2011 αλλά δεν υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο ΕΣΠΑ). Για το τελευταίο μάλιστα ο κ. Μανταλόβας ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρχουν πολύ καλά νέα!

Σαφώς πιο προσγειωμένος ήταν ο αντιδήμαρχος έργων Γιάννης Λιόντος, ο οποίος αφενός αναγνώρισε την υστέρηση που υπήρχε κατά το τρέχον έτος, αφετέρου αναγνώρισε ότι τα νέα έργα που προγραμματίζονται είναι λίγα, αλλά το πρόγραμμα είναι δυναμικό και μπορεί στην πορεία να τροποποιηθεί και να συμπληρωθεί!

Το έλλειμμα στην υλοποίηση το απέδωσε στην αλλαγή του νόμου των δημοπρατήσεων, αλλαγή που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί χρονικό διάστημα έξι μηνών περίπου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νέες παρεμβάσεις αφορούν κατεξοχήν τις δημοτικές ενότητες και όχι την πόλη των Ιωαννίνων, γεγονός που αποτελεί πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής.

Για εικόνα αοριστίας μίλησε ο Άρης Μπαρτζώκας, μοναδικός εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα έπρεπε να είναι πιο προσεγμένο και πιο λεπτομερές. «Απογοητεύομαι από τον τρόπο αλλά και από την μη υλοποίηση των περισσοτέρων περσινών έργων» τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας, ο οποίος καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα.

Η συνεδρίαση είχε ένα ακόμη χαρακτηριστικό. Απουσία της αντιπολίτευσης, μίλησαν αρκετά κι αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ζητώντας ο καθένας και κάτι παραπάνω είτε για την περιοχή στην οποία εκλέγεται είτε για τον τομέα στον οποίο έχει την ευθύνη.

Έτσι σε μία συνεδρίαση fast track το πρόγραμμα –δυναμικό εργαλείο το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος- εγκρίθηκε με την ευχή και την ελπίδα να υλοποιηθεί, τουλάχιστον σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν του 2017!
epiruspost
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου