Ο πύργος της Διεθνούς θα στολίσει την πλατεία… Οι Χριστουγεννιάτικες καινοτομίες συνεχίζονται! | Epirus World

Ο πύργος της Διεθνούς θα στολίσει την πλατεία… Οι Χριστουγεννιάτικες καινοτομίες συνεχίζονται!

Τι κοινό μπορεί να έχουν το αρχιτεκτονικό παράδοξο, η κομμουνιστική ουτοπία και τα Χριστούγεννα; Την απάντηση θα τη δούμε σύντομα στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων!

Ο Δήμος Ιωαννιτών  εν όψει των Χριστουγέννων για μια ακόμα χρονιά θα στολίσει... αντισυμβατικά την Κεντρική Πλατεία της πόλης!

Μετά την τριγωνική μεταλλική κατασκευή και τα κόντρα πλακέ θαλάσσης, των προηγούμενων ετών, σειρά έχουν οι σκαλωσιές!

Συγκεκριμένα «στην κεντρική πλατεία θα εγκατασταθεί κατασκευή από σιδηροσωλήνες (σκαλωσιές) με θέμα “ερμηνεία πάνω στον πύργο του Tatlin¨. Σύμφωνα με πληροφορίες η εγκατάσταση θα γίνει σύμφωνα με το σχεδιασμό και σε άμεση συνεργασία της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την οποία θα υπογραφεί και σχετική προγραμματική σύμβαση.

Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα...

Τι είναι ο πύργος του Τάτλιν πάνω στο οποίο θα δούμε κάποια ερμηνεία;

Ο «Πύργος του Τάτλιν» λοιπόν σχεδιάστηκε ως κτίριο που θα στέγαζε τα γραφεία της Τρίτης Διεθνούς στην επαναστατική Ρωσία του 1919. Παρ’ όλο που δεν χτίστηκε ποτέ, έμεινε στην ιστορία σαν σύμβολο του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος αλλά και της σύνδεσης ανάμεσα στην προλεταριακή επανάσταση και τα πρωτοπόρα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν είχε κατασκευαστεί θα ήταν «ο θρίαμβος της δυναμικής ενάντια της στατικής, ένα είδος αρχιτεκτονικού παραδόξου».

Το έργο ανατέθηκε από το Λαϊκό Επιτροπάτο Παιδείας το 1919 και έμεινε στο στάδιο της μακέτας, και πρόκειται για τον ορισμό της «κομμουνιστικής ουτοπίας» μιας και ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί με τα μέσα της εποχής. Ήταν προορισμένο να έχει ύψος 400 μέτρα και θα εδραζόταν στις δύο όχθες του Νέβα στο Λένινγκραντ.

Το έργο αναπαριστά τη σπειροειδή εξέλιξη της ιστορίας, την αδιάκοπη πορεία προς τα μπρος παρά τα προσωρινά πισωγυρίσματα. Θα πραγμάτωνε από αρχιτεκτονική άποψη «την έφοδο στον ουρανό».

Με αυτό το έργο, σύμβολο για τους κομμουνιστές, ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα. Φαίνεται πως η επέτειος των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, εμπνέει...

Μένει να δούμε αν στη κορυφή του μνημειώδους έργου του Τάτλιν, θα τοποθετηθεί... Χριστουγεννιάτικο αστέρι...

Το κόστος για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ανέρχεται στις 74.400 ευρώ. Από το ποσό αυτό οι 62 χιλιάδες θα διατεθούν για την προμήθεια εορταστικού στολισμού και οι 12,4 χιλιάδες για την επισκευή του υπάρχοντος.

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν και ο τύπος στολισμού σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή-προδιαγραφές που συμπεριλαμβάνεται στην μελέτη αναλυτικά είναι:

1. Στον οδικό άξονα από τον Μώλο έως το ξενοδοχείο Βυζάντιο στολίζονται 460 δέντρα συμπεριλαμβανομένων μικρών δέντρων και θάμνων στα μικρά πάρκα και κεντρική πλατεία που βρίσκονται επί του άξονα (π.χ. Αίγλη – Ρολόι κ.λ.). Ο στολισμός γίνεται με «ψείρα» led.

2. Στις οδούς Μ. Αγγέλου – Γρηγ. Σακκά – Βλαχλείδη – Πουτέτση – Μπότσαρη –Μουλαϊμίδη στολίζονται 93 δέντρα με «ψείρα» LED κόκκινη με τα υπάρχοντα στολίδια και με ενίσχυση όπου απαιτείται με νέα.

3. Στην οδό Ανεξαρτησίας καθώς και στις οδούς Παπαδοπούλου – Παπάζογλου –Κατσιμήτρου – Ζυγομάλη – Αραβαντινού – Βύρωνος – Κωλέτη, στις οποίες υπάρχει υποδομή για εορταστικό φωτισμό, θα ενισχυθεί ο υπάρχων στολισμός και θα τοποθετηθούν φωτεινά αστέρια.

4. Στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Χαριλ. Τρικούπη είναι αναρτημένα μη φωτιζόμενα διπλά αστέρια και θα τοποθετηθούν νέα λαμπάκια (ψείρα led) σε δέντρα και στην υποδομή του οδοφωτισμού.

5. Στην οδό Καλάρη θα τοποθετηθεί στολισμός με διπλά φωτιζόμενα αστέρια.

6. Στην κεντρική πλατεία θα εγκατασταθεί κατασκευή από σιδηροσωλήνες (σκαλωσιές) με θέμα ερμηνεία πάνω στον πύργο του tatlin. Η εγκατάσταση θα γίνει σύμφωνα με το σχεδιασμό και σε άμεση συνεργασία με ομάδα φοιτητών της σχολής καλών τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό την εποπτεία των καθηγητών τους,. Θα γίνει φωταγώγηση της κατασκευής καθώς και στολισμός στα δέντρα που είναι στην πλατεία Πύρρου.

7. Στην πλατεία Μαβίλη τοποθετούνται μικρά φωτιζόμενα αστέρια “astralights”σε δεκάμετρο καλώδιο ( γιρλάντες από δέντρο σε δέντρο). Επίσης θα γίνει τοποθέτηση των μεταλλικών κατασκευών (περιγράμματα δώρων ) και του ξύλινου δέντρου που υπάρχουν στην αποθήκη του δήμου..

8. Στην οδό Ναπ. Ζέρβα θα επισκευαστούν οι παραστάσεις (γιρλάντες) και θα κρεμαστούν στην υπάρχουσα υποδομή. Επίσης θα επισκευαστούν οι γιρλάντες στην Δωδώνης και θα επανατοποθετηθούν.

9. Θα αντικατασταθούν όλα τα καμένα λαμπάκια led από τα υπάρχοντα στην αποθήκη είδη στολισμού, και θα τοποθετηθούν στις θέσεις που θα υποδειχθούν από την αρμόδια υπηρεσία.
epiruspost
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου