Γιάννενα: Πρόταση για μόνιμες διαβάσεις πεζών | Epirus World

Γιάννενα: Πρόταση για μόνιμες διαβάσεις πεζών

Με την κατάθεση πρότασης που αφορά στη δημιουργία μόνιμων διαβάσεων πεζών με πιλοτική εφαρμογή στο κέντρο της πόλης, στηρίζει τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού η παράταξη «Γιάννενα-Πολίτες για την ανατροπή», επισημαίνοντας πως «αποτελεί κομβική πολιτική διαδικασία για την τοπική αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα».

Η παράταξη, όπως αναφέρουν τα στελέχη της, προσέρχεται στη διαδικασία με μια πρόταση μικρής κλίμακας, που απαντάει στην καθημερινότητα όλων των δημοτών και όλων των ηλικιών, με στόχο να αποτελέσει το έναυσμα για ουσιαστικές παρεμβάσεις στη βιώσιμη κινητικότητα των κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου. «Ένα βήμα πίσω οι αιρετοί, ένα βήμα μπροστά οι υπηρεσίες. 

Οι υπηρεσίες του δήμου να πάρουν πάνω τους την διαδικασία ώστε τα επόμενα χρόνια ο θεσμός να επεκταθεί ουσιαστικά τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και σε αποτελεσματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση που κατατέθηκε.

Στόχος της δημιουργίας μόνιμων διαβάσεων στο κέντρο, από το δημαρχείο μέχρι το κτίριο της περιφέρειας Ηπείρου, είναι η σταδιακή ανάπτυξη κουλτούρας σεβασμού του πεζού, η ουσιαστική βιωσιμότητα των μετακινήσεων μέσω της πριμοδότησης της κίνησης στη πόλη με τα πόδια, η αναβάθμιση της ασφάλειας των διαβάσεων για ΑμεΑ, ηλικιωμένους, μαθητές, παιδιά και γονείς με καρότσια, ο εκσυγχρονισμός των διαβάσεων πεζών σύμφωνα με ήδη εφαρμοζόμενες βέλτιστες πρακτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό, η υλοποίηση διαβάσεων πεζών με μακροχρόνια διάρκεια ζωής, η μείωση χιλιάδων εργατοωρών του αποδυναμωμένου εργοταξίου, καθώς και η εξοικονόμηση πόρων και αποφυγή συνεχόμενων παρεμβάσεων που δημιουργεί κυκλοφοριακά προβλήματα και προβλήματα ασφάλειας.

«Οι διαβάσεις είναι απλώς βαμμένες. 

Πολλές φορές και συνεχόμενα με εναλλαγή κίτρινου και λευκού χρώματος, που δημιουργεί επικίνδυνη ζώνη για τον πεζό, μιας και όλη η διάβαση γλιστράει όταν είναι νωπή ή βρεγμένη. Όλες οι διαβάσεις είναι ιδιαίτερα βραχύβιες και σε λίγες μέρες από όταν βάφονται, καθίστανται και πάλι μη λειτουργικές και, το βασικότερο, επικίνδυνες», αναφέρουν τα στελέχη της παράταξης, περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση.

Στις διαβάσεις όπου υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, η παρέμβαση αφορά την πιλοτική εφαρμογή της επίστρωσης μόνιμων λωρίδων διάβασης σε όλες τις διαβάσεις του κέντρου από το δημαρχείο ως και την περιφέρεια Ηπείρου. 

Πρόκειται για θερμοπλαστικές προσχηματισμένες ταινίες, που τοποθετούνται εύκολα με την χρησιμοποίηση φλόγιστρου και αφαιρούνται επίσης με τη χρησιμοποίηση θερμότητας, είναι αντανακλαστικές και αντιολισθητικές.

Στις διαβάσεις που δεν υπάρχουν σηματοδότες, προτείνεται η τοποθέτηση υπερυψωμένων σαμαροδιαβάσεων από καουτσούκ. Είναι κατασκευασμένες από μαύρο, αντιολισθηρό, φυσικό καουτσούκ, με διαμήκεις λευκές ταινίες υψηλής αντανακλαστικότητας, τοποθετούνται στο οδόστρωμα στην θέση των διαβάσεων και με το ύψος των 7 εκατοστών, αποσκοπώντας στη μείωση της ταχύτητας των διερχομένων οχημάτων. 

Όπως επισημαίνεται, η υλοποίηση δύναται να πραγματοποιηθεί και μόνο με θερμοκολλητικές ταινίες και απλά να εφαρμοστεί μόνο μία διάβαση από καουτσούκ από την περιφέρεια προς την κεντρική πλατεία. 

Ο αριθμός των διαβάσεων που υπάρχει στην προτεινόμενη περιοχή ανέρχεται σε 21 και το ελάχιστο κόστος υλοποίησης της παρέμβασης κυμαίνεται από 10.000 έως 20.000 ευρώ.

«Ανεξαρτήτως επιλογής ή όχι της πρότασης στο συμμετοχικό προϋπολογισμό του δήμου, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και υπηρεσίες πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε σχεδιασμό μόνιμων παρεμβάσεων σε διαβάσεις πεζών, κατά προτεραιότητα πλησίον όλων των σχολικών συγκροτημάτων. 

Σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσουν ίδιες παρεμβάσεις σε όλα τα επικίνδυνα σημεία διέλευσης πεζών όπως κόμβοι», αναφέρουν τα στελέχη της παράταξης, μεταξύ άλλων.

agon.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου