Υπόθεση Τσαλικίδη: Δια… χειρός Βουγιουκλάκη η διαλεύκανση της «αυτοκτονίας» | Epirus World

Υπόθεση Τσαλικίδη: Δια… χειρός Βουγιουκλάκη η διαλεύκανση της «αυτοκτονίας»

Η υπόθεση της αυτοκτονίας του τεχνικού της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη έρχεται ξανά στο προσκήνιο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία δικαίωσε τους γονείς και τον αδελφό του.

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Ελλάδα δεν ερεύνησε επαρκώς τις συνθήκες του θανάτου ενώ επιδίκασε υπέρ των συγγενών του Τσαλικίδη αποζημίωση 50.000 ευρώ συν 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Η εξέλιξη αυτή θυμίζει σε όλους την σκοτεινή περίοδο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που δεν διαλευκάνθηκε ποτέ, όπως άλλωστε και ο θάνατος του Τσαλικίδη. Πέρα απ’ αυτά όμως έχει και μία διάσταση... Ηπειρωτική. Και είναι η επιστημονική διάσταση!

Αυτό που μέτρησε καταλυτικά στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η έκθεση που είχε διενεργήσει ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.

Ο Καθηγητής Ιατροδικαστικής κλήθηκε να συνδράμει την οικογένεια Τσαλικίδη και διενήργησε την έκθεση με βάση όλο το υλικό της δικογραφίας.

Στην απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, περιλαμβάνονται όλα τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει και τα οποία ταυτίζονταν με αυτά του καθηγητή ιατροδικαστικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, Στέφεν Καρς, ο οποίος επίσης είχε κληθεί από την οικογένεια να διερευνήσει την υπόθεση.

Ο κ. Βουγιουκλάκης επισημαίνει ότι στην αρχική αυτοψία και τη νεκροτομή υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις τις οποίες αναλύει διεξοδικά.

Αναφέρεται εκτενώς σε στοιχεία που δεν συνάδουν με την αυτοκτονία. Και οι δύο ιατροδικαστές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Τσαλικίδης πρώτα να ναρκώθηκε και μετά να κρεμάστηκε.

Η έκθεση του Καθηγητή Ιατροδικαστικής Ιωαννίνων έπεισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την τεκμηρίωσή της και οδήγησε στην καταδίκη και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στο εκ νέου άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης.

Ο Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, δικαίως θεωρείται κορυφαίος ιατροδικαστής στην Ελλάδα και είναι τυχερή η Ήπειρος και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που έχουν έναν επιστήμονα τέτοιου κύρους.
epiruspost.gr
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου