Οι Βρυξέλλες ζητούν την επιστροφή του Χαρίρι στον Λίβανο | Epirus World

Οι Βρυξέλλες ζητούν την επιστροφή του Χαρίρι στον Λίβανο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τον παραιτηθέντα Λιβανέζο πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι να επιστρέψει στην χώρα του, ζητώντας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Λίβανο να εστιάσουν στην εσωτερική ατζέντα, προειδοποιώντας παράλληλα τη Σαουδική Αραβία ενάντια σε οποιαδήποτε ανάμιξη.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αιφνιδιαστική παραίτηση του συμμάχου του Ριάντ, Χαρίρι και οι συνέπειές της έχουν φέρει τον Λίβανο στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και τον αντίπαλό του στην περιοχή, τη σουνιτική Σαουδική Αραβία.
«Καλούμε πρώτα από όλους τις πολιτικές δυνάμεις να επικεντρωθούν στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου και στο τι μπορούν να κάνουν για τους πολίτες του, τον πρωθυπουργό Χαρίρι να επιστρέψει και η κυβέρνηση ενότητας... να εστιάσει στα επιτεύγματα της χώρας» δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της διπλωματίας της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα δεχθεί αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες τον Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών Τζιμπράν Μπασίλ.
«Περιμένουμε να μην υπάρχει καμία εξωτερική παρέμβαση σε αυτή την εθνική ατζέντα. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθεί να εισαχθούν στο Λίβανο περιφερειακές διενέξεις», πρόσθεσε, έπειτα από τη σύνοδο κορυφής των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Εξήρε παράλληλα τις επιτυχίες της λιβανέζικης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Χαρίρι.
Προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Γάλλος υπουργός Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν έκανε έκκληση «κατά της όποιας παρέμβασης» στην κρίση στον Λίβανο, ενώ ο ομόλογός του της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι ο Χαρίρι πρέπει να επιστρέψει στην χώρα.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου