«ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» ΒΟΤΑΝΩΝ Η ΗΠΕΙΡΟΣ! | Epirus World

«ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» ΒΟΤΑΝΩΝ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνει, όσο περνούν τα χρόνια, το ενδιαφέρον για πιο ευρεία χρήση σκευασμάτων στην ιατρική, φτιαγμένων από βότανα και φαρμακευτικά φυτά, η οποία συνδέεται με μία γενικότερη τάση του σύγχρονου πολίτη να αναζητά μία πιο φυσική διαβίωση.Η τάση αυτή γίνεται αισθητή και στην Ήπειρο, περιοχή προικισμένη με μεγάλη ποικιλία δημοφιλών βοτάνων. Ήδη το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει δημιουργήσει μία βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει 400 περίπου φαρμακευτικά φυτά που συναντά κανείς σε βουνά αλλά και στα πεδινά του τόπου μας! Εξάλλου, το κλίμα και το έδαφος της Ηπείρου ευνοούν την καλλιέργεια βοτάνων, η οποία ακολουθεί τελευταία μια ανοδική πορεία με την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής και μεταποίησης σε πολλές περιοχές.Τσάι του βουνού, τήλιο, βαλσαμόχορτο βρίσκονται ψηλά στη λίστα των βοτάνων για τα οποία εκδηλώνεται σήμερα ενδιαφέρον. Είναι τα ίδια φυτά που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν και οι θρυλικοί «βικογιατροί» για να θεραπεύουν ασθενείς των χωριών. Ωστόσο κι αυτά κρύβουν κινδύνους, όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» ο Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μάριος Μαρσέλος, με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τα φαρμακευτικά φυτά που θα διεξαχθεί σήμερα στην αίθουσα «Γ. Μυλωνάς» του Ιδρύματος (ώρα έναρξης 10 π.μ.). Ούτως ή άλλως, η σύγχρονη ιατρική κάνει πια θαύματα, οπότε αυτή πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, ειδικά στη θεραπεία σοβαρών ασθενειών!

Ιδανική η Ήπειρος
Ιδανικός τόπος για την καλλιέργεια όλων σχεδόν των γνωστών βοτάνων και φαρμακευτικών φυτών είναι η Ήπειρος. «Αν πάρουμε υπόψη το σύνολό της, συμπεριλάβουμε δηλαδή και τα πεδινά τμήματα προς Άρτα και Θεσπρωτία, μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα πάντα γιατί υπάρχουν πολύ εύφορες περιοχές. Εξαίρεση αποτελεί το οροπέδιο των Ιωαννίνων όπου δεν ευδοκιμούν ορισμένα φυτά που θέλουν πιο εύκρατα κλίματα», επισημαίνει ο Μ. Μαρσέλος.
Όπως λέει, βότανα όπως το τσάι του βουνού που είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό, το βαλσαμόχορτο, η άγρια ρίγανη, η λεβάντα αποτελούν μόνο τμήμα ενός μεγάλου καταλόγου φυτών με τα οποία μπορεί κανείς να ασχοληθεί και επαγγελματικά ως καλλιεργητής. Εξάλλου, τα περισσότερα απ’ αυτά είναι αυτοφυή και τα βρίσκει κανείς σε πολλά απ’ τα βουνά μας, στα οποία όλο και πιο πολύς κόσμος ανεβαίνει για να τα συλλέξει!

Πρόσληψη με προσοχή
Καλά σε γενικές γραμμές είναι τα βότανα που όλοι χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η χρήση τους δεν πρέπει να γίνεται με προσοχή, ειδικά από συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων.Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαρσέλος, «υπάρχει μία διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βότανα, επειδή είναι φυτικά προϊόντα, είναι καλύτερα από τα συνθετικά φάρμακα, αφού είναι πιο αγνά. Αυτό ισχύει για τα απλά βότανα που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως το δυόσμο, το χαμομήλι το τσάι κ.λ.π.. Όμως όταν μιλάμε για φαρμακευτικά φυτά που συλλέγονται από τη φύση και τα χρησιμοποιεί κανείς ανάλογα με τις οδηγίες είτε τοπικά είτε ως αφεψήματα, αυτά ενδέχεται να περιέχουν και κάποια συστατικά που δεν είναι εντελώς αθώα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, σε ηλικιωμένους που παίρνουν διάφορα φάρμακα, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν αρνητικές αλληλεπιδράσεις»!

Έρχονται και από έξω!
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει κάνει διάφορες μελέτες με εκχυλίσματα βοτάνων που δίνονται σε πειραματόζωα και το γενικό συμπέρασμα είναι πως δεν πρέπει κανείς άκριτα να καταναλώνει ό,τι βότανο του συστήνει η… γειτόνισσα ή άνθρωποι που εμφανίζονται μεν ως βοτανοθεραπευτές, δεν έχουν όμως τις απαραίτητες γνώσεις. Εξάλλου, όπως αναφέρει ο διακεκριμένος Καθηγητής, «υπάρχουν και βότανα εισαγόμενα από το εξωτερικό που δεν είναι μελετημένα και δεν τα γνωρίζουμε. Δεν είναι σαν το χαμομήλι που μαζεύουμε από την αυλή μας και το αποξηραίνουμε, οπότε καλό είναι να τα λαμβάνουμε μετά από σύσταση ειδικού, κατά προτίμηση κάποιου γιατρού».
Πρώτο το βαλσαμόχορτο!
Ποια είναι λοιπόν τα καλύτερα και πιο… αθώα βότανα που μπορούμε κι εμείς σήμερα να χρησιμοποιούμε άφοβα; Σύμφωνα με τον κ. Μαρσέλο είναι αυτά που χρησιμοποιούνται τοπικά, με πρώτο και καλύτερο το βαλσαμόχορτο, το οποίο μετατρέπεται σε εκχύλισμα λαδιού και μετά από έκθεση στον ήλιο, αποτελεί ένα πολύ καλό επουλωτικό σκεύασμα, που ταυτόχρονα καταπολεμάει τον επιχείλιο έρπητα, ενώ ενδείκνυται και για εγκαύματα.
«Ό,τι είναι παραδοσιακό στη χρήση είναι αθώο. Και το τήλιο που πίνουμε σαν μαλακτικό και το τσάι του βουνού, απλά δε μπορούμε να τα θεωρήσουμε ως φαρμακευτικά», συμπληρώνει ο Καθηγητής. Εξάλλου, όλα αυτά τα αφεψήματα έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, όπως και πολλά άλλα βότανα που οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν ως φάρμακα, σε συγκεκριμένη μάλιστα δοσολογία, όπως αναφέρει ο κ. Μαρσέλος. Γεγονός, όπως λέει, που ήταν αποτέλεσμα της εμπειρίας που είχαν από την καθημερινή θεραπευτική πράξη.

Στα σοβαρά… γιατρός!
Μπορεί τα φαρμακευτικά φυτά να είναι καλά για τον οργανισμό μας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι σε περίπτωση κάποιας σοβαρής νόσου μπορούν να μας… σώσουν από μόνα τους.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μάριος Μαρσέλος, «μπορεί να βολεύει να μην πάμε στον γιατρό ή να πάρουμε ένα φυτικό φάρμακο επειδή το θεωρούμε αθώο, αλλά σε καμία περίπτωση όταν έχουμε μία σοβαρή πάθηση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να αφήνουμε τη θεραπεία στα χέρια της φύσης. Αυτή κάνει ό,τι κάνει, όμως τα βότανα και τα φαρμακευτικά φυτά που μας δίνει δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κρίσιμες ασθένειες. Άρα, δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την κανονική θεραπεία μας ή να είμαστε δύσπιστοι στον γιατρό μας και να πιστεύουμε ό,τι μας λέει ο κάθε γνωστός ή συγγενής που δοκίμασε κάτι διαφορετικό».Κατά καιρούς έχει ειπωθεί ότι υπάρχουν βότανα που μπορούν να θεραπεύσουν ακόμα και τον καρκίνο, με τον Καθηγητή να δίνει τη δική του εξήγηση γι’ αυτό. Όπως λέει, «όταν πλέον έχει δοκιμάσει κανείς τα πάντα, κοιτάει και τις τελευταίες εναλλακτικές λύσεις θεραπείας που του προσφέρονται, αλλά σημασία έχει πρώτα να εξαντλεί την επίσημη ιατρική, γιατί τα σκευάσματά της είναι δοκιμασμένα και ξέρουμε τι κάνουν».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου