Λαογραφικό Μουσείο «Η ποδογόρα » από το Σύλλογο Γυναικών Ριζοβουνίου | Epirus World

Λαογραφικό Μουσείο «Η ποδογόρα » από το Σύλλογο Γυναικών Ριζοβουνίου

Το Λαογραφικό Μουσείο «Η ποδογόρα » ιδρύθηκε το 2015 από τον Σύλλογο Γυναικών Ριζοβουνίου στο ισόγειο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου. Το Ριζοβούνι ανήκει στον Δήμο Ζηρού της Περιφερειακής ενότητας Πρέβεζας και βρίσκεται γεωγραφικά στη «Μικρή Λάκκα Σουλίου» .Η παλαιά του ονομασία Ποδογόρα ,είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει στους πρόποδες, στη ρίζα του βουνού.

Όπως μας είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ριζοβουνίου Παρθενία Τσέγκου βλέποντας το κλειστό δημοτικό σχολείο, συνέλαβε την ιδέα ενός λαογραφικού μουσείου και με την αμέριστη συμπαράσταση όλων των γυναικών που απαρτίζουν τον σύλλογο ξεκίνησε η διαδικασία ,με προσωπική προσπάθεια και με την ανιδιοτελή βοήθεια των συγχωριανών το κατάφεραν. Ο χώρος έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Ζηρού, ενώ στον όροφο στεγάζεται ο Μορφωτικός Σύλλογος Ριζοβουνίου και αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.

Ο Σύλλογος Γυναικών Ριζοβουνίου αριθμεί περίπου 100 μέλη με κοινό χαρακτηριστικό την καταγωγή και την αγάπη τους για το χωριό .Σύμφωνα με την κ. Τσέγκου οι επισκέπτες ενθουσιάζονται από την ποικιλία και την ακριβή αποτύπωση των χώρων και των αντικειμένων και φέρνουν και αυτοί αντικείμενα για να εμπλουτιστεί το μουσείο. Λειτουργεί επίσης δανειστική βιβλιοθήκη.

Σκοπός του Μουσείου είναι η διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς , η συγκέντρωση , διάσωση και προβολή του πάσης φύσεως ιστορικού και λαογραφικού υλικού για την μορφωτική και πολιτιστική προαγωγή των κατοίκων του όμορφου χωριού .



Το μουσείο περιέχει λαογραφικό υλικό που αφορά τη διαδικασία κατασκευής υφαντών, τη λαϊκή τέχνη, εργαλεία και εξαρτήματα παραδοσιακών επαγγελματιών και τεχνιτών, αντικείμενα οικιακής χρήσης καθώς και εργαλεία του γεωργοκτηνοτροφικού βίου.



Τα αντικείμενα προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές και για το λόγο αυτό κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη.



Τα εκθέματα του μουσείου καθρεπτίζουν τον πολιτισμό μέσα από τον οποίο γεννήθηκαν και εκφράζουν μία αδιάσπαστη ενότητα έρευνας, ταξινόμησης και ανάδειξης της ταυτότητας του λαϊκού μας πολιτισμού ,γιαυτό το λόγο σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε αυτόν τον ζεστό χώρο γιατί όπως λέει η λαική ρήση « Για θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι ώρες λειτουργίας είναι :

Χειμερινό ωράριο : Σάββατο/Κυριακή 17.00-20.00

Θερινό ωράριο : Καθημερινά 19.00-22.00

Για ομαδικές επισκέψεις όπως σχολεία και φορείς κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα :

6979815825 & 6936642470
mypreveza.gr
Share on Google Plus

About konmpel

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου