Θεσπρωτία: Στο ιστορικό Σούλι παρουσιάστηκε η παραδοσιακή σουλιώτικη φορεσιά και ο οπλισμός των Σουλιωτών... | Epirus World

Θεσπρωτία: Στο ιστορικό Σούλι παρουσιάστηκε η παραδοσιακή σουλιώτικη φορεσιά και ο οπλισμός των Σουλιωτών...

Μια πολύ ενδιαφέουσα παρουσίαση έγινε, το Σάββατο το βράδυ 4 Νοεμβρίου, στο ιστορικό Σούλι και συγκεκριμένα στο δημοτικό ξενώνα. Ο καθηγητής φυσικής αγωγής Ηλίας Ζέρβας μίλησε για την παραδοσιακή σουλιώτικη φορεσιά και τον οπλισμό των Σουλιωτών. 

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια των ενοικιαστών του ξενώνα Γιώργου Μπέλου και  Χαρούλας Τσανίδου, που κάτω από τα τριάντα και οι δυο τους και παιδιά μεταναστών, άφησαν σίγουρες δουλειές και μια άνετη ζωή στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και εγκαταστάθηκαν στο οροπέδιο του ιστορικού Σουλίου, όπου φιλοδοξούν να αποτελέσουν τον πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης μιας πανέμορφης και με βαρύ ιστορικό φορτίο, πλην αναξιοποίητης, περιοχής. 

Μέσα  από την ενδυμασία και τον οπλισμό των Σουλιωτών, ξεδιπλώθηκαν αναπόφευκτα πτυχές από την ιστορία, τους αγώνες και τον ηρωισμό των ακαταμάχητων πολεμιστών. 

Αλλά και ανιχνεύθηκαν τα ήθη και τα έθιμα τους. Επ' αυτών, χαρακτηριστικές είναι οι πληροφορίες που άφησε ο Χριστόφορος Περραιβός στην ιστορική καταγραφή του, που άντλησε κατά την επιτόπια έρευνά του όταν στάλθηκε εκεί από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη για να τους μυήσει στον ξεσηκωμό του Γένους.

Σημειώνει λοιπόν ο Περραιβός: «Κανένας από τους Σουλιώτες καμμίαν τέχνην ή πραγματείαν δεν μεταχειρίζεται, παρά όλη τους η γύμνασις από παιδιόθεν είναι εις τα άρματα. Με αυτά τρώγουν, με αυτά κοιμούνται, με αυτά ξυπνούν». Φορούσαν και αυτοί φουστανέλα και στολίζονταν στο στήθος με «τσαπράζια». Τα δε ρούχα των γυναικών ήταν όλα κεντητά. 

Ο τόπος του Σουλίου είναι των πανελλήνων καύχημα. Όμως το Σούλι,με τη φυσική και ιστορική του μεγαλοπρέπεια, αξίζει μια καλύτερη τύχη και ευρύτερη προβολή, ώστε να βιωθεί και να αξιοποιηθεί αυτό το μέγα επικό κεφάλαιο, το οριακό στην ιστορική μοίρα του γένους, για τον εθνικό φρονηματισμό κυρίως των νέων, που κατά τον Αδαμάντιο Κοραή, αποτελούν το άνθος της φυλής. Και σίγουρα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση εκδηλώσεις, όπως αυτή για τη σουλιώτικη παραδοσιακή φορεσιά και τον οπλισμό των Σουλιωτών. 

Μέσα στο πανδαιμόνιο της σημερινής κατάπτωσης, οι Σουλιώτες είναι καλοί οδηγοί και εμπνευστές. Το ήθος τους οφείλει να φωτίζει τα βήματά μας, η λάμψη της θυσίας τους να κρατά ορθή την ψυχή στις επάλξεις του χρέους. 

katoci.blogspot.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου