Άσθμα: Γιατί προτιμά τις γυναίκες. Τι δείχνει νέα έρευνα | Epirus World

Άσθμα: Γιατί προτιμά τις γυναίκες. Τι δείχνει νέα έρευνα

Κατά την παιδική ηλικία το άσθμα είναι συχνότερο στα αγόρια παρά στα κορίτσια, όμως από την εφηβεία και μετά ισχύει το αντίθετο. Στη μέση ηλικία, υπολογίζεται ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σύγκριση με τους άντρες.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιτ στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχουν την εξήγηση για το φαινόμενο αυτό, αφού, σύμφωνα με νέα μελέτη τους, το άσθμα καθοδηγείται ως έναν βαθμό από τις ορμόνες.

Συγκεκριμένα, η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Cell Reports αναφέρει ότι κεντρικό ρόλο στο άσθμα παίζει η ορμόνη τεστοστερόνη.

Εδώ και αρκετό καιρό οι επιστήμονες γνώριζαν πως ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται ILC2 προωθούν την εμφάνιση της αλλεργικής αντίδρασης και του άσθματος. Τα άτομα με άσθμα έχουν υψηλά επίπεδα ILC2 στο αίμα τους σε σύγκριση με υγιή άτομα.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, με τη βοήθεια μιας τεχνικής που ονομάζεται κυτταρομετρία ροής, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ILC2 σε ενήλικες άντρες και γυναίκες με ήπιας έως σοβαρής έντασης άσθμα καθώς και σε υγιή άτομα (ομάδα ελέγχου). Οι μετρήσεις δεν έδειξαν διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών στην ομάδα ελέγχου, ωστόσο στην ομάδα των ασθενών οι γυναίκες είχαν υψηλότερα ILC2 σε σύγκριση με τους άντρες.

Σε δεύτερη φάση, βάσει διαφόρων τεστ που έγιναν σε ποντίκια, διαπιστώθηκε ότι η τεστοστερόνη περιορίζει την εξάπλωση των ILC2 καθώς και τις φλεγμονές που προκαλούν τα ILC2 στο αναπνευστικό σύστημα.

Τα ευρήματα αυτά είναι μια πιθανή εξήγηση για τους αυξημένους δείκτες άσθματος στις ενήλικες γυναίκες, στις οποίες τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλότερα απ’ ό,τι στους άντρες, και επιπρόσθετα μπορεί να οδηγήσουν σε νέες μεθόδους αντιμετώπισης της αναπνευστικής πάθησης.

Εκτός βέβαια από τις ορμόνες του φύλου, στο άσθμα εμπλέκονται και άλλοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, η συχνότητα του άσθματος έχει σχεδόν διπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1990. Η Μελέτη Παγκόσμιας Νοσοεπιβάρυνσης (GBD) του 2015 αναφέρει ότι περίπου 358 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα σε όλο τον κόσμο. Για τη χρονιά εκείνη, το άσθμα υπολογίζεται ότι προκάλεσε σχεδόν 400.000 θανάτους, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.
onmed
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου