Παπαδάτες Πρέβεζας : Ένα χωριό μια γιορτή αφιερωμένη στην Ελιά και το λάδι! | Epirus World

Παπαδάτες Πρέβεζας : Ένα χωριό μια γιορτή αφιερωμένη στην Ελιά και το λάδι!

Με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στο ορεινό χωριό Παπαδάτες του Δήμου Ζηρού , η 11η Γιορτή Ελιάς που διοργάνωσε ο Μορφωτικός και εκπολιτιστικός Σύλλογος Παπαδατών «O Άγιος Κοσμάς ».



Η γιορτή της ελιάς που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Νοέμβρη , συμπίπτει με το τέλος της συγκομιδής των ελαιοκάρπων .Όλα ξεκίνησαν όταν μια παρέα παιδιών από την Αθήνα ήρθαν στο χωριό για να βοηθήσουν στην συγκομιδή και στη συνέχεια οργάνωσαν μια γιορτή που αποτελεί πλέον θεσμό για το χωριό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος , Ο Δήμαρχος του Δήμου Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής, ο Βουλευτής της Ν.Δ Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πρέβεζας Δημήτρης Παππάς, περιφερειακοί και τοπικοί άρχοντες .


Οι επισκέπτες μαζί με τη φασολάδα που έφτιαξαν οι γυναίκες του συλλόγου απόλαυσαν χωριάτικες πίτες και ντόπιες ελιές , με τη συνδρομή των εκπροσώπων της Λέσχης Αρχιμαγείρων .Όπως μας είπε ο υπεύθυνος του γραφείου Πρέβεζας Θανάσης Βρεττός, ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Τάσος Τόλης που κατάγεται από το γειτονικό χωριό Ζερβό , ήθελε να παρευρεθεί στην εκδήλωση αλλά δεν τα κατάφερε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.



Στην ομιλία της η δραστήρια πρόεδρος του Μορφωτικού συλλόγου Φωτεινή Αυγέρη αναφέρθηκε στο καρποφόρο δέντρο της ελιάς που ήταν και ο πρωταγωνιστής της εκδήλωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά :
« Είναι αδύνατο να μιλήσει κάποιος για το λιόδεντρο χωρίς να αναφερθεί στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της.
Όμοια με θαύμα, ιδέα και σύμβολο μαζί, η ελιά μας δείχνει με τη διαχρονικότητά της, τον πολύπτυχο πολιτισμικό χαρακτήρα της. »



Την όλη εκδήλωση έντυσαν χορευτικά οι σύλλογοι γυναικών Παπαδατών, το χορευτικό του εμπορικού συλλόγου Θεσπρωτικού , το χορευτικό του συλλόγου γυναικών Θεσπρωτικού και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η ορχήστρα που απογείωσε το κέφι.



Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν με τιμητικό έπαινο, προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στην τοπική κοινωνία τα μέγιστα ,όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος βραβεύει την κ.Μαίρη Γκαζιάνη που παρουσίασε πρόσφατα το συγγραφικό της έργο στις Παπαδάτες.



Στο χώρο της γιορτής λειτούργησε έκθεση με τοπικά προιόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές ,πάστα ελιάς .



Η εκδήλωση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και όλοι έδωσαν ραντεβού για του χρόνου στην 12η γιορτή της Ελιάς!
mypreveza.gr
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου