Για πρώτη φορά πολίτης καταδικάστηκε για εγκλήματα την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ | Epirus World

Για πρώτη φορά πολίτης καταδικάστηκε για εγκλήματα την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής καταδίκασε την Παρασκευή για πρώτη φορά έναν πολίτη σε ποινή κάθειρξης για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).
Μέχρι χθες, μόνο στρατιωτικοί και αστυνομικοί είχαν καταδικαστεί από τα δικαστήρια της χώρας αυτής της νότιας Αμερικής για τέτοια εγκλήματα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών στον Χουάν Φρανσίσκο Λουσόρο Μοντενέγκρο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για μια τετραπλή ανθρωποκτονία τον Σεπτέμβριο του 1973 στην κοινότητα Πάινε, νότια της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του δικαστηρίου στο διαδίκτυο, πολίτες, ιδιοκτήτες γης ή φορτηγών, είχαν συμμετάσχει ενεργά, στο πλευρό των αστυνομικών, σε μεταγωγές πολιτικών κρατούμενων. Ανάμεσα σε αυτούς τους πολίτες βρισκόταν ο Χουάν Λουσόρο, πρόεδρος της ένωσης ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης της Πάινε.
Τα τέσσερα θύματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, είχαν παρουσιαστεί οικειοθελώς στο αστυνομικό τμήμα της κοινότητας. Συνελήφθησαν, ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν εκτός της Πάινε, όπου τουφεκίστηκαν από «αστυνομικούς» αλλά και «πολίτες», σύμφωνα με την απόφαση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε εξάλλου το κράτος της Χιλής να καταβάλει 2,2 εκατ. πέσος (σχεδόν 3 εκατ. ευρώ) στις οικογένειες των θυμάτων.
Πάνω από 1.300 υποθέσεις εγκλημάτων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών της δικτατορίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νεκροί και οι εξαφανισμένοι ξεπέρασαν τους 3.200, συνεχίζουν να εξετάζονται από τη δικαιοσύνη της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Περίπου εκατό πρώην στρατιωτικοί και αστυνομικοί εκτίουν ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου