ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΛΜΕ Πρέβεζας- Είναι φανερή η προσπάθεια υποβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης... | Epirus World

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΛΜΕ Πρέβεζας- Είναι φανερή η προσπάθεια υποβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης...

Για άλλη μια σχολική χρονιά, οι μαθητές των  ΕΠΑΛ  βιώνουν τους «κόφτες»  για το δικαίωμά τους στην Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Αποκαλύφθηκε ότι πίσω από αυτούς τους κόφτες  είναι ο περιορισμός των εκπαιδευτικών δαπανών. Δεν είναι τυχαίο που επικαλούνται τις δεσμεύσεις με τους θεσμούς, γι’ αυτό εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία μας.
Οι μαθητές είναι τα «θύματα» της εκάστοτε πολιτικής, που αντιμετωπίζει την Παιδεία ως Κόστος και όχι ως Δικαίωμα.
Τέσσερις μήνες πέρασαν από προηγούμενη ανακοίνωση μας όπου καταγγείλαμε την στοχευμένη και συστηματική επίθεση στην τεχνική εκπαίδευση μέσω μίας σειράς αντιδραστικών αλλαγών που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας και έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και νέα υποβάθμιση της.
 Αναγκαζόμαστε δυστυχώς να επανέλθουμε αφού η επίθεση αυτή συνεχίζεται μετά από την μη έγκριση λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων (κατάργηση ουσιαστικά) ειδικοτήτων της Γ’ τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ Πρέβεζας και του  Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας και  ενώ υπάρχει επάρκεια διδακτικού προσωπικού, εργαστηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, πλήττοντας έτσι ανεπανόρθωτα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας οι οποίοι ύστερα από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μεταγράφηκαν σε άλλα ΕΠΑΛ του νομού μας, κάποιοι μαθητές μεταγράφηκαν  σε ΕΠΑΛ  γειτονικού νομού και χωρίς το Υπουργείο να έχει εξασφαλίσει την μεταφορά τους και μία μαθήτρια μέχρι και σήμερα δεν πηγαίνει σχολείο εξαιτίας της μη εξασφάλισης μεταφορικού μέσου .
Οι διαβεβαιώσεις αρχικά  τόσο του Προϊσταμένου Β/μιας  Πρέβεζας ,τόσο της Περιφερειακής Διευθύντριας αλλά και του Υφυπουργού Παιδείας που επισκέφθηκε την Πρέβεζα για επαναλειτουργία κάποιων τμημάτων  στα ΕΠΑΛ του Νομού μας αποδείχθηκαν ψεύτικες. 
Συγκεκριμένα με την Αρ. Πρωτ.: 1470/20-9-2017 (ΑΔΑ: Ω0194653ΠΣ-ΥΤ5) απόφαση του, το Υπουργείο Παιδείας δεν εγκρίνει τρία ολιγομελή τμήματα ειδικότητας της Γ τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Πρέβεζας (Ψυκτικών- Νοσηλευτικής Οικονομίας Διοίκησης ) με τα δύο πρώτα να αποτελούν μοναδικά στο νομό μας, καθώς επίσης δεν εγκρίνει τα ολιγομελή τμήμα των ειδικοτήτων Ψυκτικών και Ηλεκτρολόγων της Γ τάξης του  Εσπερινού ΕΠΑ.Λ.  το οποίο είναι και αυτό μοναδικό στο νομό μας υποχρεώνοντας έτσι τους μαθητές μας να φοιτήσουν σε άλλη ειδικότητα από αυτή που επέλεξαν ή να φοιτήσουν σε ΕΠΑ.Λ όμορου νομού που έχει αυτή την ειδικότητα.
Είναι φανερή λοιπόν η προσπάθεια υποβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης με στόχο την απομάκρυνση της από την τυπική εκπαίδευση και την λυκειακή βαθμίδα και την ένταξη της στον νέο ενιαίο χώρο της Κατάρτισης, ΕΕΚ  όπως τον ονομάζει το μνημόνιο και ο Ν 4386/16.
Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο:
να εγκρίνει όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων, κατευθύνσεων .
να αποσύρει όλες τις αντιδραστικές αλλαγές των τελευταίων ετών (χαρακτηρισμός φοίτησης, προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων, κατάργηση ειδικοτήτων κ.ά.)
να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο για τις ηλεκτρονικές εγγραφές ως μέσο  για συγχωνεύσεις – καταργήσεις τομέων, ειδικοτήτων αλλά και σχολικών μονάδων
να μην καταργήσει – συγχωνεύσει ειδικότητες – τομείς – σχολεία
να καταργήσει την αναχρονιστική μαθητεία που εισάγει τον μαθητή στην φθηνή ελαστική εργασία και μετατρέπει τον εκπαιδευτικό σε επόπτη
όχι περισσότεροι από 20 μαθητές στα τμήματα – 15 στις κατευθύνσεις – 10 στα εργαστήρια.
κανείς μαθητής εκτός του δημόσιου σχολείου
πάνω από όλα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας
όλοι οι μαθητές στις ειδικότητες και τους τομείς της επιλογής τους
δημόσιο δωρεάν σχολείο των ίσων ευκαιριών, της ίσης πρόσβασης και της ίδιας γνώσης για όλα τα παιδιά
 Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πρέβεζας
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου