Κρίσιμες ώρες στη Ζιμπάμπουε μετά το πραξικόπημα | Epirus World

Κρίσιμες ώρες στη Ζιμπάμπουε μετά το πραξικόπημα

Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι πολίτες της Ζιμπάμπουε καθώς ο στρατός έχει αναλάβει την εξουσία της χώρας. Ο πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στην πρωτεύουσα Χαράρε, αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν, σύμφωνα με το BBC, πως η σύζυγός του Γκρέις, που φιλοδοξεί να τον διαδεχθεί στην προεδρία, έχει βρει καταφύγιο στη Ναμίμπια.
Η ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό- που υποστήριζε πως δεν επρόκειτο για πραξικόπημα, έγινε μετά την αποπομπή του αντιπροέδρου του Μουγκάμπε- και ισχυρού αντιπάλου της γυναίκας του- Έμερσον Μνανγκάουα. Ο 93χρονος Μουγκάμπε βρισκόταν στα ηνία της χώρας από την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1980. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το στρατιωτικό πραξικόπημα θα σημάνει το οριστικό τέλος της διακυβέρνησής του. Ο κύριος σκοπός των στρατηγών μοιάζει να είναι να εμποδιστεί η κατά 41 χρόνια νεότερη σύζυγός του να τον διαδεχθεί.
Όμως ο ανταγωνισμός για τη διαδοχή του, ανάμεσα στην Γκρέις Μουγκάμπε και τον αντιπρόεδρό του, τους τελευταίους μήνες δίχασαν το κυβερνών κόμμα Zanu-PF.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τεντάι Μπίτι είπε στο BBC πως επιθυμούσε μεταβατική διοίκηση στη χώρα. «Είναι επείγον να επιστρέψουμε στη δημοκρατία. Είναι επείγον να επιστρέψουμε στη νομιμότητα αλλά χρειαζόμαστε μεταβατική περίοδο και πιστεύω, ελπίζω, πως μπορεί πλέον να γίνει διάλογος».
Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για αναταραχή στη χώρα και η εικόνα που μεταφέρεται από τους δρόμους της Χαράρε είναι εικόνα ηρεμίας.
Χθες, τεθωρακισμένα και στρατός περικύκλωσαν το κοινοβούλιο και άλλα σημαντικά κυβερνητικά κτίρια, απαγορεύοντας την πρόσβαση. Λίγο νωρίτερα, στρατιώτες είχαν καταλάβει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και είχαν μεταδώσει ανακοίνωση στην οποία εξηγούσαν πως ο στρατός αναλάμβανε δράση με στόχο «εγκληματίες» στο περιβάλλον του προέδρου Μουγκάμπε.
Οι πληροφορίες ανέφεραν εξαρχής πως ο Μουγκάμπε και η οικογένειά του είναι στο σπίτι τους ασφαλείς.
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου