Αύξηση που αγγίζει το 40% παρουσιάζουν τα λοιμώδη νοσήματα στην Ήπειρο | Epirus World

Αύξηση που αγγίζει το 40% παρουσιάζουν τα λοιμώδη νοσήματα στην Ήπειρο

Αύξηση κατά 39,7% παρουσίασαν το 2016 τα λοιμώδη νοσήματα σε σχέση με το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία δημοσιεύει έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ τα κρούσματα των συγκεκριμένων νοσημάτων το 2015 ανήλθαν σε 3.421, ενώ το 2016 αυξήθηκαν σε 4.780.Ανοδική πορεία όμως ακολούθησαν και τα κρούσματα γρίπης με την αύξηση να ανέρχεται στο 64,1%. Ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα , η ηπατίτιδα αλλά και ο κοκκύτης συνεχίζουν να υφίστανται αποτελώντας ακόμη και σήμερα πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Ιδιαίτερα η φυματίωση η οποία παρακολουθείται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης με στόχο να εξαλειφθεί ο επιπολασμός της και οι θάνατοι έως το 2050 πέρσι προσέβαλε 442 άτομα τα 28 (το 6,3%) των κρουσμάτων πανελλαδικά βρίσκεται στην Ήπειρο.
Την ίδια στιγμή στην Περιφέρεια Ηπείρου καταγράφηκαν 11 κρούσματα Ηπατίτιδας Α΄, 5 κοκκύτη, 9 κρούσματα βρουκέλλωσης, 3 βακτηριακής μηνιγγίτιδας, 5 ιογενούς μηνιγγίτιδας και 21 περιστατικά σαλμονέλωσης.

Η σαλμονέλωση είναι η κυριότερη τροφιμογενής λοίμωξη, ενώ η μηνιγγίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και οφείλεται σε ιούς και βακτήρια και σπανιότερα σε μυκητιακές λοιμώξεις. Η βρουκέλλωση μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα (αιγοπρόβατα, βοοειδή και χοίρους) ή με την κατανάλωση μολυσμένων γαλακτοκομικών.

Συνολικά τα κρούσματα των λοιμωδών νόσων στην Ήπειρο το 2016 ήταν 156 (τα 66 εκ των οποίων αφορούσαν τον ιό της γρίπης) ενώ σε ποσοστό αντιστοιχούν στο 3,3% επί του πανελλαδικού συνόλου.

πηγή : Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας
Share on Google Plus

About Epirus World

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου